Skydda firman mot databrott

De flesta företag vet värdet av att skydda sig mot dataintrång. Ändå saknar ett av tre medelstora företag i Sverige en plan för sin IT-säkerhet.

Gör vårt säkerhetstest

Ökad kunskap ger ökad säkerhet

Framförallt är det viktigt att öka personalens kunskap. Varje medarbetare måste känna till hur var och en skyddar företaget mot olika risker och hot vad gäller IT-säkerheten.

För att öka IT-säkerheten måste ett företag se varje medarbetare som en tillgång. Ju fler som vet hur de undviker risker, desto tryggare blir hela företaget. Alla anställda behöver veta hur de ska agera för att förhindra exempelvis en virusattack. Se därför till att personalen vet vilken information som är konfidentiell och hur de skyddar den från att hamna i orätta händer. Sätt upp riktlinjer så att varje medarbetare förstår hur de ska agera i sociala medier när de är representanter för företaget, såväl privat som på jobbet. 

Du kan testa vad du vet om IT-säkerhet genom att göra vårt säkerhetstest.

Det är lätt att låta sig luras

Några forskare vid Illinois Universitet utförde nyligen ett experiment kring IT-säkerhet. Man spred ut 297 USB-minnen lite varstans på universitetsområdet med ett program som lät forskarna veta om någon stoppade in det i sin dator. Resultatet var häpnadsväckande. Nästan varannan person stoppade in det i sin dator. USB-minnet innehöll ingen skadlig programvara. Det visar dock med tydlighet hur sårbar den mänskliga faktorn är för ett företags IT-säkerhet.

Visste du...

80 % av all data finns på våra pc
44 % av all data som förloras beror på hårddiskfel eller systemkrasch
32 % av all data som förloras beror på användarfel
15 % av alla laptops har årligen problem med hårdvaran
10 % av alla laptops stjäls årligen

Källor: Gartner Group och IDC

Utöka firmans säkerhet

Här kan du läsa mer om bland annat vår databrottsförsäkring.