Kattförsäkring

Även katter behöver försäkras. Vår försäkring ersätter kostnader för veterinärvård hela kattens liv. 

  • 20 % rabatt första året för kattungar
  • Sjukvårdsrådgivning ingår
  • Gäller för TR (FORL)
Jämför kattförsäkringar

Skaffa kattförsäkring tidigt

Det är viktigt att teckna kattförsäkring så tidigt som möjligt eftersom den inte gäller för sjukdomar eller skador som visat sig före försäkringens startdatum. Hos oss kan du göra det direkt när du får hem katten, det brukar vara när den är ungefär 12 veckor.  Du får rabatt på kattförsäkringen det första året, om du tecknar den innan kattungen fyllt 1 år.

20 % rabatt Du får rabatt på kattförsäkringen första året om du försäkrar katten innan den fyllt 1 år.

Sjukvårdsrådgivning ingår

Har du svårt att avgöra om du behöver uppsöka veterinär eller inte? Är det långt till närmaste djurklinik? Då kan du ringa Djurens vårdguide som vägleder dig till vilken hjälp eller vård ditt djur behöver. Om du behöver prata med en veterinär kan du använda den digitala veterinären FirstVet. Tre besök per år ingår i försäkringen. 

Läs mer om Djurens vårdguide
Läs mer om FirstVet

Hund och katt i knä på sin matte
Sjukvårdsrådgivning genom Djurens vårdguide ingår.

Försäkringen gäller för tandsjukdomen TR (FORL)

TR, tidigare kallad FORL – Feline Odontoclastic Resorptive Lesions, är en smärtsam tandsjukdom som kan drabba katter. Tändernas hårda vävnad bryts ned och katten får svårt att äta. Orsaken är okänd, men TR verkar öka med stigande ålder.

Då kan du få ersättning för TR

Om du har haft din kattförsäkring hos oss i ett år ersätter vi kostnader för behandling av TR, upp till maxtaket på veterinärvårdsförsäkringen. Detta gäller under förutsättning att katten inte har fått diagnosen TR/FORL innan försäkringen köptes hos If.

man kramar sin katt
Risken för att katten får TR ökar med åldern.

Snacka katt med en expert

När du köper en kattförsäkring ingår Kattsnacket. Det är ett personligt rådgivningssamtal med en kattexpert som kan svara på dina frågor om kattungar och att vara kattägare. Du kan även få råd anpassade för den typ av katt du har valt.

Så fungerar Kattsnacket

Kul att ni gillar oss. Tack!

Baserat på över 10 000 omdömen på
If kontrollerar inte att de som lämnar omdömen på Trustpilot är eller har varit kunder hos If.

Vanliga frågor om kattförsäkring

Jämför våra kattförsäkringar

Jämför innehållet Stor+ Katt  Stor Katt Katt

Försäkringen gäller hela kattens liv och ersätter veterinärvårdskostnader om katten blir sjuk eller råkar ut för ett olycksfall och blir skadad.

Upp till 90 000 kr Upp till 60 000 kr Upp till 30 000 kr

Livförsäkring går att välja till alla våra kattförsäkringar. Du kan också välja att inte ha någon livförsäkring alls för din katt.

Livförsäkringen betalas ut om katten dör eller måste avlivas på grund av olycksfall eller sjukdom. Den gäller också om katten stjäls i samband med utställning. Försäkringsbeloppet sänks med 20 % varje år från sju års ålder och upphör helt vid 12 års ålder.

Livförsäkringen gäller utan självrisk.

Valfri Valfri Valfri

Försäkringen ersätter veterinärvårdskostnader för dolda fel. Om du har valt livförsäkring gäller försäkringen även om katten måste avlivas på grund av ett dolt fel.

För att försäkringen ska gälla för dolda fel ska det finnas ett svenskt veterinärintyg utan anmärkning. Veterinärintyget får inte vara äldre än sju dagar vid köp/leverans, och det ska kunna styrkas med ett köpekontrakt.

Om katten försäkras hos oss efter 120 dagars ålder gäller försäkringen för dolda fel efter 12 månader.

Ja Ja Ja

Djurens vårdguide ger vägledning när ditt djur är sjukt eller skadat. Om veterinärvård behövs bjuder vi på 3 videosamtal per år hos den digitala veterinären FirstVet. 

Läs mer om Djurens vårdguide
Läs mer om FirstVet

Ja Ja Ja

Ersättning för undersökning  och behandling med CT (Computed tomography), magnetkameraundersökning (MRI), scintigrafi och elektrodiagnostik.

Ja, upp till 90 000 kr Ja, upp till 15 000 kr Ja, upp till 10 000 kr

Vi ersätter kostnaden för förlossning med kejsarsnitt.

Ja, två kejsarsnitt Ja, två kejsarsnitt Ja, ett kejsarsnitt

Kostnader för avlivning och omhändertagande av djurkroppen.

Ja, upp till 3 000 kr Ja, upp till 3 000 kr Ja, upp till 2 000 kr


Du får hjälp med kostnader för receptbelagda mediciner.

Ja, upp till 90 000 kr Ja, upp till 6 000 kr -

Om katten råkar ut för en akut skada ersätter vi kostnader för rehabilitering som den behandlande veterinären ordinerar.

Ja, upp till 12 000 kr Ja, upp till 6 000 kr -

Om du som ägare drabbas av en sjukdom eller skada och inte kan ta hand om katten ersätts kostnader för kattpensionat. Du kan få ersättning från det tredje dygnet och högsta ersättning är 6 000 kr per år.

Ja Ja -

Ersättning med 3 000 kronor per år för veterinärens resor eller dina egna resor till specialistveterinär om du fått en remiss.

Ja Ja -

Tillägg till din kattförsäkring

Endast behov av olycksfallsförsäkring?

Försäkringen Veterinärvård Olycksfall gäller om katten råkar ut för ett olycksfall. Denna försäkring skiljer sig något från våra ordinarie veterinärvårdsförsäkringar.

Veterinärvård Olycksfall:

  • gäller för veterinärvårdskostnader upp till 30 000 kronor per år 
  • kostar mindre än våra ordinarie veterinärvårdsförsäkringar
  • går att köpa oavsett ålder på katten
  • gäller inte för sjukdom.

Ring kundservice på 0770-117 177 om du vill köpa försäkringen.

En kattförsäkring hjälper till med kostnader hos veterinären.
Olycksfallsförsäkringen gäller om katten skadas, men inte om den blir sjuk.

För dig som är kattuppfödare

Du som föder upp katter kan teckna försäkring för både honan och hela kullen med kattungar. Om honan är försäkrad hos oss får du dolda fel-försäkringen för kattungarna som du säljer utan extra kostnad.

Läs om rabatterna och förmånerna för dig som kattuppfödare 

Kattuppfödare kan skaffa kattförsäkring för hela kullen
Kattförsäkringar för kattuppfödare

Hitta en veterinär nära dig

Det är inte bara vid sjukdom eller skada man kan behöva söka upp en veterinär. Veterinären hjälper dig även att till exempel vaccinera och id-märka din katt. Med hjälp av vår kartfunktion kan du att hitta en bra veterinär nära dig, oavsett var i Sverige du befinner dig. 

Djurspecialister hjälper dig

Vi förstår att din katt betyder mycket för dig och har därför ett speciellt team som snabbt och proffsigt hjälper dig och din katt om något händer eller om du har frågor om försäkringen. 

Ring 0770-117 177 eller mejla oss (vardagar mellan 08.00-17.30)

Utökat skydd för kattägare

Att resa bort på semester och lämna ett älskat djur som är sjukt vill man inte gärna göra. Därför får du som har både din katt och ditt hem försäkrat hos oss ett utökat skydd, utan extra kostnad. 

Läs om dina fördelar