Kattförsäkring

Huskatt eller avelskatt, utekatt som går på upptäcksfärd eller innekatt som ligger och spinner på fönsterbrädan. Vår kattförsäkring passar för alla typer av katter.

Kul att ni gillar oss. Tack!

Baserat på över 10 000 omdömen på

Få ditt pris på kattförsäkring

Därför är If ett bra val

Fördelar med att försäkra din katt hos oss

 • 20 % rabatt första året för kattungar

  Hos oss kan du teckna kattförsäkring när du hämtar din kattunge, vilket brukar vara när den är 12-15 veckor. När du tecknar försäkringen innan katten fyller 1 år får du 20 % rabatt det första försäkringsåret.

 • Försäkringen gäller för tandsjukdomen TR (FORL)

  TR, tidigare kallad FORL – Feline Odontoclastic Resorptive Lesions, är en smärtsam tandsjukdom som kan drabba katter. Tändernas hårda vävnad bryts ned och katten får svårt att äta. Orsaken är okänd, men TR verkar öka med stigande ålder.

  Om du har haft din kattförsäkring hos oss i 1 år ersätter vi kostnader för behandling av TR, upp till maxtaket på veterinärvårdsförsäkringen. Detta gäller under förutsättning att katten inte har fått diagnosen TR/FORL innan försäkringen köptes hos If.

 • Djurexperter hjälper dig och din katt

  Ibland är det svårt att avgöra om katten behöver uppsöka veterinär. Därför finns Djurens vårdguide som du kan kontakta för att få råd och vägledning. Utbildade djurvårdare guidar till den hjälp din katt behöver.

  Behöver du prata med en veterinär kan du använda den digitala veterinären FirstVet.

  Djurens vårdguide

  Sjukvårdsrådgivning hos Djurens vårdguide ingår i alla våra kattförsäkringar. Du betalar inget extra för att använda denna service. 

  Träffa veterinären hemma

  Den digitala veterinären FirstVet är ett smidigt sätt att få kontakt med en veterinär. Det ingår 3 videosamtal per år i alla våra kattförsäkringar. 

Rabatt med vårt förmånsprogram

Samla dina försäkringar hos oss och få upp till 15 % i rabatt. 

Vår bästa kattförsäkring

Stor + Kattförsäkring  är vår mest omfattande kattförsäkring som ger dig och din katt ett extra bra försäkringsskydd med de högsta ersättningsbeloppen. 

 • Veterinärvård upp till 120 000 kronor per år. Beloppet gäller oavsett kattens ålder. 
 • Magnetkameraundersökning ersätts med upp till 120 000 kronor.
 • Kostnader för receptbelagd medicin ersätts med upp till 12 000 kronor.

Jämför våra kattförsäkringar

Med Stor+ kattförsäkring får du högre ersättning för bland annat veterinärvårdskostnader jämfört med Stor Kattförsäkring.

Detta ingår Stor+ Katt­försäkring Stor+ Katt Stor Katt­försäkring Stor Katt Katt­försäkring Katt
Ingår Ingår Ingår

Försäkringen gäller hela kattens liv och ersätter veterinärvårdskostnader om katten blir sjuk eller skadad. Välj mellan tre omfattningar:

Stor+ Kattförsäkring

Ersättning upp till 120 000 kr per år.

Stor Kattförsäkring

Ersättning upp till 60 000 kr per år.

Kattförsäkring

Ersättning upp till 30 000 kr per år.

Ingår Ingår Ingår

Försäkringen ersätter veterinärvårdskostnader för dolda och medfödda fel. Om du har valt livförsäkring gäller försäkringen även om katten måste avlivas på grund av ett dolt fel. Om katten försäkras hos oss efter 120 dagars ålder gäller en karenstid på 12 månader.

Ingår Ingår Ingår

Du kan få rådgivning utan att betala extra för det. Kontakta Djurens vårdguide för att få hjälp och vägledning om din katt är sjuk eller har skadat sig. Så fungerar Djurens vårdguide

Du kan även kontakta den digitala veterinärtjänsten FirstVet. Det ingår 3 videosamtal per år i alla våra kattförsäkringar. Så fungerar FirstVet

Ingår Ingår Ingår

Försäkringen ersätter CT (Computed tomography), magnetkameraundersökning (MRI), scintigrafi och elektrodiagnostik.

Högsta ersättningsbelopp per försäkringsår: 

 • 120 000 kronor i Stor+ Kattförsäkring
 • 15 000 kronor i Stor Kattförsäkring
 • 10 000 kronor i Kattförsäkring

Maxersättningen omfattar även kostnader för att genomföra undersökning och/eller behandling.

Ingår Ingår Ingår

Vi ersätter kostnaden för ett kejsarsnitt. Om du väljer Stor Kattförsäkring gäller försäkringen för två kejsarsnitt. 

Ingår Ingår Ingår

Om din katt måste avlivas på grund av en skada eller sjukdom ersätter vi kostnaderna för avlivning och omhändertagande av djurkroppen med upp till 1 500 kronor.

Ingår Ingår Ingår inte

Vi ersätter kostnader för receptbelagda mediciner. Om du har Stor+ Hundförsäkring ersätter vi upp till 120 000 kronor. Om du har Stor Hundförsäkring kan du få ersättning upp till 6 000 kronor.

Ingår Ingår Ingår inte

Om katten råkar ut för en akut skada ersätter vi kostnader för rehabilitering som den behandlande veterinären ordinerar. Högsta ersättning är 6 000 kronor per år.

Ingår Ingår Ingår inte

Om du som kattägare drabbas av en sjukdom eller skada och inte kan ta hand om katten ersätter vi kostnader för kattpensionat. Du kan få ersättning från det tredje dygnet och den högsta ersättningen är 6 000 kronor per år.

Ingår Ingår Ingår inte

Om du har fått en remiss till specialistveterinär ersätter vi kostnader för veterinärens och dina egna resor med upp till 3 000 kronor per år.

Valbara tilläggsförsäkringar

 • Livförsäkring
  Livförsäkring tills katten blir 12 år

  Livförsäkring

  Livförsäkring går att välja till alla våra kattförsäkringar. Du kan också välja att inte ha någon livförsäkring alls för din katt. Du väljer livförsäkringsbelopp baserat på inköpskostnaden eller marknadsvärdet för din katt.

  • Livförsäkringen betalas ut om katten dör eller måste avlivas på grund av olycksfall eller sjukdom.
  • Den gäller också om katten stjäls i samband med utställning.

  Försäkringsbeloppet sänks med 20 % varje år från sju års ålder och upphör helt vid 12 års ålder. 

  För att livförsäkring ska gälla vid avlivning krävs ett veterinärintyg. Du betalar ingen självrisk vid utbetalning av livförsäkringsbeloppet.

 • Användbarhet
  För avelskatter

  Användbarhet

  Du får ersättning med livförsäkringsbeloppet om din katt är försäkrad som avelskatt och förlorar sin bevisade förmåga till fortplantning före sex års ålder. Försäkringen gäller också om katten tas ur avel på grund av HCM, om föräldradjuren är testade negativt.

  För att välja detta tillägg behöver du även välja till livförsäkring till din kattförsäkring. 

För dig som föder upp katter

Du som föder upp katter kan teckna försäkring för både honan och hela kullen med kattungar. Om honan är försäkrad hos oss får du dolda fel-försäkringen för kattungarna som du säljer utan extra kostnad.

Rabatter och förmåner för kattuppfödare

Vid skada

Så gör du om något händer

 • Så gör du om katten blir magsjuk

  1. Var uppmärksam på allmäntillståndet Om katten har feber, inte kan behålla vatten och är slö ska du kontakta en veterinär direkt.
  2. Ge katten små doser vätska Om katten är dålig i magen utan att vara allvarligt påverkad behöver du se till att den få i sig tillräckligt med vätska och extra tillskott av salter. Följ länken nedan för tips vid magsjuka.
  3. Kontakta veterinär Om kräkningarna inte upphör, om katten har både diarré och kräks samtidigt, är slö och medtagen eller om du misstänker att katten ätit något giftigt.
  3 besök hos FirstVet ingår

  I din kattförsäkring ingår 3 kostnadsfria besök per år hos FirstVet. När katten är magsjuk är det bra att du kan kontakta veterinär när du är hemma med katten. 

 • Gör så här vid mindre skador och sår

  1. Kontakta FirstVet Boka tid hos den digitala veterinären FirstVet. Det ingår 3 besök per år i din försäkring.
  2. Veterinären gör en bedömning Ibland räcker det att du vårdar katten själv. Du får då tydliga instruktioner om vad du ska göra för att hjälpa din katt.
  3. Om fysiskt veterinärbesök behövs Om veterinären bedömmer att katten behöver åka in till en klinik hänvisar de dig till närmaste veterinär som kan hjälpa din katt.
  4. Du betalar självrisken, vi tar resten På de flesta kliniker kan du använda direktreglering. Det innebär att du endast betalar självrisken på plats. Resten av de kostnader som försäkringen täcker betalar vi till kliniken. Du behöver inte lägga ut hela beloppet.

Frågor och svar

Vanliga frågor om kattförsäkring

Relaterat innehåll