Hemförsäkring

för hyresrätt, bostadsrätt och hus
Hantering av personuppgifter
Ditt köp behandlas automatiskt
 1. Hemförsäkring

Vad täcker hemförsäkringen?

Hemförsäkringen gäller för så mycket mer än dina och familjens kära ägodelar. Lånade och hyrda saker omfattas också av hemförsäkringen. Händer det något får du ekonomisk hjälp, men även råd, stöttning och praktisk hjälp som ersättningsbostad ifall din egen bostad blir skadad vid exempelvis brand eller vattenskada. 

 • Reseskydd 45 dagar

  Försäkringen innehåller reseskydd för resor i hela världen i 45 dagar.

 • Hjälp vid id-stöld

  Du får hjälp med att begränsa skadorna vid en id-stöld.

 • Drulleförsäkring

  Tappa mobilen, knäcka glasögonen. Stor Hem eller Extra hjälper när oturen är framme.

Detta ingår också i hemförsäkringen

Reseförsäkring

I hemförsäkringar ingår ett reseskydd som är värdefullt att ha om du blir sjuk, skadad eller bestulen på en resa. Sjukvård i ett annat land kan bli en dyr historia, som är tuff att klara utan hjälp från försäkringen. Reser du ofta rekommenderar vi att du väljer vår mest omfattande försäkring – Stor Hemförsäkring eller Stor Villaförsäkring, som innehåller avbeställningsskydd och ersättningsresa.

Jämför innehållet i hemförsäkringens reseskydd.

Vid skadestånd, id-stöld och kriser

Att kunna få råd och hjälp med juridiska frågor är en trygghet om du skulle blir krävd på skadestånd. I hemförsäkringen ingår ansvarsförsäkring, rättsskydd, hjälp vid id-stöld och möjlighet att få kristerapi efter exempelvis inbrott eller rån. 

Skidorna är försäkrade via hemförsäkringen

Försäkring för skidor, cykel och golfklubbor

Hemförsäkringen blir aktuell i många fall. Du kanske åker skidor, spelar golf eller har hängt på cykeltrenden.  Skidor, golfutrustning och cyklar är försäkrade via hemförsäkringen, men beroende på värdet kan du behöva se över din försäkring så att du har rätt omfattning. Läs mer om vad som gäller.

Försäkring vid flytt

Om du flyttar, flyttar ihop med någon eller flyttar isär behöver du se över hemförsäkringen så att den gäller på rätt adress, att bostadsytan stämmer och att hemförsäkringen gäller för rätt personer. Läs om hur hemförsäkringen gäller vid flytt.

Drulleförsäkring

Allriskförsäkring, drulleförsäkring eller otursförsäkring – kärt barn har många namn. Oavsett vad du kallar det så är det en försäkring som hjälper dig när du haft lite otur och till exempel välter kaffekoppen över datorn eller tappar solglasögonen i havet.

Allriskförsäkringen Otur ingår i försäkringsalternativet hemförsäkring Extra och Stor Hemförsäkring. Har du villaförsäkring ingår det otursförsäkring både för saker och det som tillhör byggnaden, ex. parkettgolvet. 

Vem gäller försäkringen för?

Försäkringen gäller för försäkringstagaren och för de personer som tillhör samma hushåll som försäkringstagaren och som står namngivna på försäkringsbrevet (medförsäkrade). Det är viktigt att alla – även barnen – som ingår i hushållet finns namngivna för att du ska kunna får rätt ersättning vid en eventuell skada. Uppgiften hur många personer försäkringen gäller för påverkar priset. 

Logga in på Mina sidor för att titta på försäkringsbrevet för din hemförsäkring, där ser du vilka som är medförsäkrade.

Om du vill lägga till en medförsäkrad i din försäkring kan du använda detta formulär . Vi behöver då uppgift om medförsäkrades personnummer och namn. Vill du inte uppge personnummer kan du istället kontakta oss. 

Gäller försäkringen för lånade saker?

Ja, i hemförsäkringen ingår skydd för de saker som du äger, hyr eller lånar – både hemma och på resa. Otursförsäkringen, även kallad allriskförsäkring, gäller inte för saker som du lånat. Otursförsäkringen gäller dock för dator, läsplatta eller annan utrustning som du eller ditt barn lånat av skolan.

Mobiltelefon, surfplatta och dator

Hur gäller försäkringen för mobiltelefon och dator?

Hemförsäkringen gäller för mobiltelefon, dator och surfplatta och ersätts om de stjäls vid inbrott hemma. När du har med dem utanför hemmet behöver du vara försiktig med hur du förvarar dem. Mobiltelefon, surfplatta och dator räknas som stöldbegärlig egendom och om de t.ex. stjäls ur bilen gäller inte försäkringen oavsett vilken form av hemförsäkring du har.

Dator, musikinstrument och annat som lånats av skolan

Otursförsäkringen, även kallad allriskförsäkring, gäller inte för saker som du lånat. Otursförsäkringen gäller dock för dator, läsplatta, instrument eller annat skolmaterial som du eller ditt barn lånat av skolan.

Här kan du läsa vad som gäller vid stöld eller förlust:

Stulen eller skadad mobiltelefon

Stulen eller skadad dator

Hyra och hyra ut i andra hand

Hur gäller min försäkring om jag hyr ut min bostad?

Du behöver ha en hemförsäkring i någon form som gäller för den uthyrda bostaden. Vilken form av hemförsäkring du ska ha beror på om det är en hyresrätt eller bostadsrätt och om du har kvar möbler och andra saker i den uthyrda bostaden.

Se alltid till att ha hyresvärdens eller bostadsrättsföreningens tillstånd för att hyra ut, annars kan det vara olagligt.

Om du hyr ut regelbundet eller i större skala kan uthyrningen räknas som affärsverksamhet och då behöver du teckna en särskild försäkring.
Kontakta oss för att få hjälp med att ordna rätt form av hemförsäkring för den bostad som ska hyras ut och för att teckna vår uthyrningsförsäkring

Behöver jag hemförsäkring när jag hyr i andra hand?

Det spelar ingen roll om du har förstahandskontrakt eller bor i andra hand. Om du hyr en bostad i första, eller andra hand, behöver du en hemförsäkring som gäller för dina personliga tillhörigheter och saker som du hyrt eller lånat. Däremot är det inte ditt ansvar att försäkra lägenheten eller huset. Det ansvaret ligger på den som äger boendet, inte på dig som hyr det.

Tilläggsförsäkringar

De flesta saker, utom motorfordon och båtar, ingår i hemförsäkringen, men du kan även tilläggsförsäkra extra värdefulla föremål som till exempel en tavla eller en klocka. Småbåtar som är högst sex meter kan tilläggsförsäkras istället för att ha egen båtförsäkring. Vill du hyra ut din bostad kan du lägga till uthyrningsförsäkringen.

Uthyrningsförsäkring

Med vår uthyrningsförsäkring kan du hyra ut din lägenhet eller ditt hus på ett tryggt sätt

Läs om uthyrningsförsäkring

Speciella föremål

Speciellt värdefulla föremål som en dyrbar kamera, klocka, smycke eller tavla kan du specialförsäkra så att du får ett starkare försäkringsskydd. 

Läs om specialförsäkring

Tilläggsförsäkring för småbåt

Om du har en mindre båt kan du tilläggsförsäkra den istället för att ha separat båtförsäkring för den. Du kan tilläggsförsäkra båten om den är värd max 25 000 kr.

Läs om småbåtstillägget

Växthus, pool och robotgräsklippare

Hur är poolen försäkrad?

Utombusbad som pool och badtunna och bassäng ingår i villaförsäkringen och behöver inte stå med i försäkringsbrevet. När du har Stor Villaförsäkring får du ersättning för skador på poolen eller utomhusbassäng som orsakats av storm och/eller hagel samt skadegörelse med upp till 50 000 kronor. Stor Villaförsäkring eller VillaExtra gäller även för Otursskador vid plötslig och oförutsedd händelse.

Läs mer om pool och utomhusbad.

Är växthuset försäkrat?

Ja, det är det om växthuset finns angivet i försäkringsbrevet. När du har Stor Villaförsäkring får du ersättning för skador på växthuset som orsakats av storm, hagel, inbrott eller skadegörelse upp till 25 000 kronor. Stor Villaförsäkring eller VillaExtra gäller även för Otursskador vid plötslig och oförutsedd händelse.

Försäkring för robotgräsklippare

Försäkringsmässigt räknas en robotgräsklippare som lös egendom och trädgårdsredskap. Det vanligaste problemet med robotgräsklippare är att de skadas på grund av åska och blixtnedslag. Men även stölder förekommer. Du kan få ersättning om robotgräsklipparen skadas vid åska och om den stjäls. Här kan du läsa mer om försäkring för robotgräsklippare

Villkor och självrisk

Villkor för hemförsäkringar

I villkoret står det vad försäkringen gäller för. För att få veta exakt vad som gäller för dig behöver du även titta i försäkringsbrevet för att se just ditt avtal.

Försäkringsbrevet hittar du på Mina sidor

Självrisker för hemförsäkringar

Självrisken är den del av skadekostnaden som du betalar. I vissa fall har du själv kunna välja vilken självrisk du vill ha, i andra fall gäller en fast självrisk som vi har satt. Den självrisk som gäller för dig och ditt avtal står i ditt försäkringsbrev. Du hittar försäkringsbrevet på Mina sidor.

Har du koll på dina kundförmåner?

Dina rabatter och kundfördelar

Försäkra ditt hem eller din bil hos oss och betala försäkringen med e-faktura eller autogiro, så blir du förmånskund och får 10 % rabatt på i stort sett alla dina försäkringar. Dessutom får du ett självriskkonto som vi sätter av pengar till efter varje skadefritt år – en hjälp till att betala självrisken om olyckan skulle vara framme.

Med fler försäkringar hos oss kan du få 15 % rabatt, mer pengar till självriskkontot och en årlig försäkringsgenomgång, för att du ska känna dig trygg.

Läs mer om dina kundförmåner

Ett års garanti

Det ska kännas tryggt att byta försäkringsbolag, tycker vi. Om du råkar ut för en skada som egentligen inte omfattas av våra hemförsäkringar ersätter vi den ändå – om ditt nuvarande försäkringsbolag skulle göra det. Garantin gäller i 1 år från försäkringens startdatum. Välj Stor Hemförsäkring eller Stor Villaförsäkring för att få denna garanti. 

Tips & råd

Vi jobbar dagligen med säkerhet, hantering av risker och hur vi kan hjälpa dig att förhindra att skador inträffar. För även om du har försäkring och får ersättning så blir livet lite enklare om skador kan undvikas. Här delar vi med oss av tips och råd så att din vardag blir tryggare och enklare. 

Så skyddar du dig mot inbrott

Att drabbas av inbrott upplever många som obehagligt. För att slippa drabbas kan du krångla till det för tjuven. 

Skydda hemmet mot inbrott

Så undviker du vattenskada

Vattenskada är den vanligaste typen av skada våra kunder råkar ut för. Läs tips om hur du undviker att drabbas.

Tips om hur du slipper vattenskada

Tips till villaägare

Vi vet att väder och vind kan ställa till det för er husägare. Här har vi tips om hur skador kan förebyggas. 

Läs tips till villaägare

Vad vill du göra nu?

 1. Hemförsäkring