Hästförsäkring

Trygghet för dig som har häst
Hantering av personuppgifter
Ditt köp behandlas automatiskt

Hästförsäkringen är en trygghet för dig som har häst oavsett om du har en ponny eller driver ett stuteri. Du kan försäkra din häst från två dagars ålder tills hästen fyller 16 år.

Vi rekommenderar att du köper en veterinärvårdsförsäkring för din häst, som ersätter kostnader för veterinärvård. Veterinärvårdsförsäkringen kombineras med en livförsäkring. Vi har tre alternativ på veterinärvårdsförsäkring att kombinera med någon av våra livförsäkringar, för att passa just dig och din häst.


  • Veterinärvård

    Veterinärvårdsförsäkringen gäller under hela hästens liv.

  • Livförsäkring för foster och föl

    Det ingår livförsäkring för foster och föl i stoets livförsäkring tills fölet är 20 dagar.

  • Hältutredning

    Ersättning för utredning och behandling av hälta upp till maxtaket på försäkringen.

Innehåll i veterinärvårdsförsäkringen Veterinärxtra Veterinärvård Begränsad Veterinärvård
Veterinärvård

Försäkringen gäller hela hästens liv och ersätter veterinärvårdskostnader om hästen blir sjuk eller skadad.

VeterinärXtra ersätter 130 000 kr i veterinärvård per år.

Veterinärvård ersätter 50 000 kr per år.

Hälta och hältutredning

Du får ersättning för kostnader för undersökning och behandling av hältor och rörelsestörningar upp till maxtaket på försäkringen.

Veterinärvård för föl

Om du har ditt sto försäkrad i Veterinärvård eller VeterinärXtra ingår veterinärvårdskostnader för föl under fölets första 20 levnadsdagar.

Högsta ersättning är 35 000 kr.

Buköppning

Ersättning för buköppning upp till maxtaket på försäkringen.

Magnetkameraundersökning

Försäkringen ersätter CT (Computed tomography), magnetkameraundersökning (MRI) och scintigrafi med högst 10 000 kr per år i Veterinärvård och 15 000 kr i VeterinärXtra. Maxersättningen omfattar även kostnader för att genomföra undersökning och/eller behandling.

Bandagematerial

Bandagematerial som du köper om din häst skadat sig ersätts med högst 2 000 kr i Veterinärvård och 3 000 kr i VeterinärXtra.

Sjukbeslag

Sjukbeslag som ordineras av veterinär ersätts vid diagnoserna fång, fraktur eller fissur av hovben, hovböld, hålvägg, spiktramp, hornspricka, bockhov och traumatiska skador till hovens yttre delar, som hovkapsel, sula och stråle. Gäller även för felställningar av ben för hästar som inte uppnått ett års ålder.

Högsta ersättning är 3 000 kr i Veterinärvård och 6 000 kr i VeterinärXtra.

Efterskydd

Om du säljer en häst som är yngre än 10 år, och försäkringen varit gällande i tre år eller sedan hästens födsel, och ett dolt fel upptäcks inom tre år efter försäljningen gäller din försäkring för det dolda felet. Din försäkring gäller för den nya ägaren under förutsättning att skadan eller sjukdomen ersätts enligt villkoren som var gällande när du hade försäkringen för hästen och att det inte finns annan försäkring som gäller för den aktuella åkomman.

Medicin

Kostnader för receptbelagda mediciner ersätts upp till 6 000 kr.

Rehabilitering

Ersättning för rehabilitering som behandlade veterinär har ordinerat. Högsta ersättning är 6 000 kr per år.

Resor

Ersättning med 3 000 kr per år för veterinärens resor och/eller inställelseavgift.

Ambulanstransport

Du får hjälp med kostnader för ambulanstransport om veterinär bedömer att hästen inte kan transporteras på annat sätt.

Högsta ersättning är 5 000 kr.

Avlivning

Ersätter kostnader för avlivning och omhändertagande av djurkroppen med max 6 000 kr.

Begränsad Veterinärvård

Försäkringen gäller för veterinärvård vid fraktur eller fissur av ben, akut sårskada, fång, foderstrupsförstoppning, kolik, akut tarminfektion, transportsjuka, förlossning med kejsarsnitt samt lunginflammation för hästar som är yngre än sex månader. Du får också ersättning för mediciner och förbandsmaterial som används vid behandlingstillfället.

Högsta ersättning är 50 000 kr per år.

Innehåll i livförsäkringen Liv med användbarhet Liv utan användbarhet
Livförsäkring

Livförsäkringen gäller till hästen fyller 25 år. Hela försäkringsbeloppet betalas ut om hästen dör eller enligt veterinär måste avlivas p.g.a. sjukdom eller olycksfall, dock högst hästens marknadsvärde. Försäkringen gäller också om hästen stjäls eller kommer bort.

Livförsäkring för foster och föl

Om du har ett sto försäkrat med någon av våra livförsäkringar, ingår livförsäkring för stoets foster och föl tills fölet är 20 dagar. Om foster eller föl utan egen försäkring förloras eller dör inom 20 dagar från födseln får du ersättning med 10 % av stoets försäkringsbelopp, dock högst 10 000 kr.

Vid behov kan du utöka försäkringsbeloppet för fostret. Kontakta oss senast innan det gått nio månader efter sista betäckningen så hjälper vi dig.

Efterskydd

Om du säljer en häst som är yngre än 10 år, och försäkringen varit gällande i tre år eller sedan hästens födsel, och ett dolt fel upptäcks inom tre år efter försäljningen gäller din försäkring för det dolda felet. Din försäkring gäller för den nya ägaren under förutsättning att skadan eller sjukdomen ersätts enligt villkoren som var gällande när du hade försäkringen för hästen och att det inte finns annan försäkring som gäller för den aktuella åkomman.

Användbarhetsskydd

Du får ersättning med hela försäkringsbeloppet, dock högst med hästens marknadsvärde om hästen blir helt oanvändbar som rid- eller brukshäst till följd av sjukdom eller skada och avlivas. Om hästen inte avlivas och istället triangelmärks får du ersättning med 75 % av försäkringsbeloppet. Användbarhetsskyddet upphör när hästen fyller 22 år.

Livförsäkring med användbarhet gäller inte för trav- eller galopphästar som tränas för eller deltar i tävling.

kontakta oss

Behöver du hjälp? Ring vår kundservice på 0770-117 177 eller mejla oss, vi hjälper dig med dina frågor om hästförsäkring. Öppettider är vardagar kl. 7.30-17:30.

Våra ombud ger råd och hjälp

Vill du ha en personlig kontakt med någon som är lika intresserad av hästar som du? Då kan du kontakta någon av våra ombud och få råd och hjälp. De är kunniga, har ett stort djurintresse och svarar på dina frågor på dagar, kvällar och helger.

Kontaktuppgifter till våra ombud


Villkor och förköpsinformation

Villkoret visar i detalj vad försäkringen gäller för. Skada ersätts enligt det villkor som är aktuellt vid skadetillfället.

Självrisker

Självrisk är den del av skadekostnaden som du betalar själv. Hur stor den är beror på vad det är som har hänt.

Säkerhetsprodukter för häst

Skydda hästen med reflexspray, fästingavvisare, övervakningskamera och spårningsutrustning.​​


Om din häst blir sjuk eller skadad

De flesta kliniker och djursjukhus erbjuder direktreglering. Då betalar du din självrisk på plats hos veterinären och vi ordnar resten.

Många djurkliniker tar ut en avgift för att direktreglera men denna service är kostnadsfri från vår sida. Därför går också bra att betala djurets veterinärbesök själv och därefter ringa oss. I de flesta fall kan vi hantera ärendet direkt över telefon. Då slipper du direktregleringsavgift och väntetid på kliniken.

Ersättning för medicinkostnader

Mediciner som ges vid behandlingstillfället hos veterinären täcks i alla varianter av våra hästförsäkringar. I VeterinärXtra får du även hjälp med kostnader för receptbelagda mediciner upp till 6 000 kronor per försäkringsår.

Så ersätts hältor och hältutredning

Våra försäkringar Veterinärvård och VeterinärXtra gäller för undersökning och behandling av hälta upp till hela försäkringsbeloppet.

För aktiva trav- och galopphästar gäller försäkringen för utredning eller behandling av hälta om diagnosen är fraktur, fissur, sårskada eller avskuren sena.

Så gäller försäkringen utomlands

Försäkringen gäller alltid inom Norden. Den gäller också under tillfällig vistelse eller resa utanför Norden i högst 1 år under förutsättning att vi informeras och godkänner utlandsvistelsen innan den har börjat.

Om någon annan ska kunna använda din försäkring

Vi värnar om dina uppgifter och därför får inte andra personer ta del av information om dina försäkringar utan ditt godkännande.

Fyll i en fullmakt och posta till oss om du vill att någon annan än du ska kunna ta del av din djurförsäkring. Om en fodervärd eller någon annan tar hand om ditt djur när du är bortrest är det bra om personen i fråga kan kontakta oss om något händer ditt djur.

Utökat försäkringsskydd

Om du har Stor hem- eller Stor Villaförsäkring hos oss får du extra försäkringsskydd som innehåller följande:

Avbeställningsskydd

Om du behöver ställa in en bokad och betald resa på grund av att din häst blir sjuk får du ersättning med vad resan kostat dig enligt gällande villkor för avbeställningsskydd i Stor Hemförsäkring och Stor Villaförsäkring.

Olycksfallsförsäkring

Om din häst, försäkrad i If, orsakar att en person skadas eller om en person blir skadad i samband med användandet av hästen få den personen ersättning för rese- och behandlingskostnader, tandskador, medicinsk invaliditet och dödsfall enligt Ifs gällande försäkringsvillkor för Olycksfallsförsäkring.

Skydd för saker du har med dig

I Stor Hemförsäkring och Stor Villaförsäkring ingår skydd för dina saker som du har med dig i stallet, upp till 80 000 kr. ​​​​​​​

Tips och råd

Tips om hur du kan skydda din häst på sommaren. 

Betes- och gräshagar

Tänk på att vänja in hästarna vid att beta av gräset, framför allt om gräset är väldig grönt (vilket innebär att det innehåller mycket protein). Håll koll på att hästens matsmältning verkar OK. Tänk också på att det tar på krafterna att vara ute i hagen, så att du räknar i det i träningen. Glöm inte heller att fylla på vatten i hagarna.

– Tänk på att solen kan vara stark även för hästen, och att de faktiskt kan bränna mulen (gäller framför allt om du har en skimmel eller hästar med ljus mule), säger Jenny Stenberg, djurexpert hos oss.

Flugskydd

Låt gärna din häst bära mask över ögonen om du märker att den blir anfallen av många flugor. Men det finns även flugspray som du kan spraya på hästen när den går i hagen. Spraya inte där friktion kan uppstå vid t.ex. sadel eller där tyglarna ligger emot.

Fästingar

Ta bort fästingar, men helst med en fästingplockare. Viktigt att få bort hela fästingkroppen. Därför kan det vara bra att låta dem sitta lite längre tills de blivit större innan du plockar bort dem. Du kan även smörja på fästingmedel för att förebygga fästingbett.