Fritidshusförsäkring

Vår fritidshusförsäkring gäller för alla typer av stugor och fritidsställen. Vi försäkrar sommarstugor och fjällstugor, fritidshus med året-runt-standard och stugor med sommarvatten. Försäkra ditt smultronställe hos oss!

Kul att ni gillar oss. Tack!

Baserat på över 10 000 omdömen på

Få ditt pris på fritidshusförsäkring

Därför är If ett bra val

Fördelar med att försäkra ditt fritidshus hos oss

 • Du får hjälp dygnet runt

  När något akut händer spelar det ingen roll vad klockan är, du får alltid prata med en riktig person hos oss. 

  Har du frågor om försäkringar kan du chatta med vår chatbot Fia. Hon är vaken hela dygnet. Om hon inte kan svara kan du skicka ett meddelande till oss så hör vi av oss. Under ordinarie öppettider kan du prata eller chatta med våra rådgivare.

 • Rådgivning utan extra kostnad

  Du behöver inte betala för att få rådgivning i energi- och byggnadsfrågor. I vår fritidshusförsäkring ingår rådgivning hos Anticimex. Du kan rådfråga om energi, installation av solceller, om- och tillbyggnadsfrågor. 

 • Hjälp med sanering​ av skadedjur

  I vår fritidshusförsäkring ingår hjälp med sanering av skadedjur såsom råttor, möss, getingar, vägglöss, mal, pälsängrar, svartmyror och annan bostadohyra. Du betalar ingen självrisk vid sanering av skadedjur.

  Sanering av skadedjur görs av Anticimex och du behöver inte betala någonting för det jobbet. Du behöver inte anmäla det till oss utan kontaktar dem direkt.

Rabatt med vårt förmånsprogram

Samla dina försäkringar hos oss och få upp till 15 % i rabatt. 

Försäkring anpassad för ditt fritidshus

Det finns många varianter av fritidshus och försäkringen kan anpassas till att passa just dina behov. Du kan välja att försäkra huset och saker du förvarar där eller bara huset. Om du hyr ut fritidshuset kan du lägga till uthyrningsförsäkring.

Skador orsakade av vilda djur som tar sig in i bostadshuset, sönderfrusna rör, nedblåsta träd och inbrott kan drabba vilken husägare som helst. Om något skulle hända dig kommer du få hjälp med att lösa praktiska frågor och få ersättning för det stulna eller skadade. 

Jämför innehållet i våra fritidshusförsäkringar

Innehåll Stor Fritidshus­försäkring Stor Fritidshus Fritidshus­försäkring Fritidshus
Ingår Ingår

Om du blir krävd på skadestånd utreder vi om du är skadeståndsskyldig och betalar eventuella skadestånd upp till 5 miljoner kronor.

Om du hamnar i en tvist som kan gå till tingsrätt betalar vi i vissa fall ombuds- och rättegångskostnader upp till 300 000 kronor.​​​

Ingår Ingår

​Du får ersättning för skador på byggnaden som uppstått vid brand, blixtnedslag eller explosion. Dock inte vid sprängningsarbete.​

Ingår Ingår

​​Du får ersättning för dina saker som skadas eller förloras vid inbrott eller skadegörelse i fritidshuset, vid vattenläckage, brand eller blixtnedslag.

Försäkringsbeloppet är valbart och ska motsvara marknadsvärdet av alla saker som finns i fritidshuset. 

Om du inte vill att försäkringen ska omfatta sakerna väljer du 0 kronor i försäkringsbelopp i webbshopen. 

Ingår Ingår

Försäkringen ersätter skada på hushållsmaskiner, installation för vatten, kyla, värme, avlopp, ventilation, gas, el, sanitetsgods, glasruta i fönster eller dörr i byggnaden. Ytliga skador och skönhetsfel ersätts inte.

Ingår Ingår

Om du har fritidshuset uthyrt och det blir obrukbart efter en skada får du ersättning för hyresbortfall. Detta skydd gäller i högst 2 år från skadedagen. Ersättningen är upp till 15 000 kronor per månad och totalt max 150 000 kronor. 

Ingår Ingår

Om du får in skadedjur – till exempel råttor, möss eller bostadsinsekter – i bostadshuset eller någon annan bostadsbyggnad på tomten och det blir en sanitär olägenhet, får du hjälp med att få bort dem. Saneringen omfattar inte byggtekniska åtgärder eller omhändertagande av de avlidna skadedjuren.

Du får ersättning för skador orsakade av vilda djur (ej råttor, möss, andra gnagare eller insekter) som tagit sig in i bostadsbyggnaden.

Om Husbock eller andra träskadeinsekter angripit virket i huset, repareras skador som påverkar bärigheten.

Läs mer om skadedjursförsäkringen.

Ingår Ingår

Ger ersättning för skada på byggnaden som orsakats av skyfall, jordskalv, storm eller hagel.

Ingår Ingår

​Gäller om vatten från ledningssystem oberäknat rinner ut från systemet eller från anslutna anordning som till exempel handfatet, eller från badrum, duschrum eller tvättstuga.

Dusch- och badrum samt tvättstuga ska ha golvbrunn och vara byggda enligt byggnormer och branschregler.

Ingår Ingår inte

Ger ersättning om dina saker skadas vid flytt/transport till fritidshuset om det är en plötslig och oförutsedd yttre händelse. Sakerna ska vara avsedda för stadigvarande bruk i fritidshuset.

Ingår Ingår inte

Skäliga kostnader för handikappanpassning, upp till 100 000 kronor ersätts om fritidshuset behöver handikappsanpassas för att du blivit rullstolsburen på grund av ett olycksfall.

Ingår Ingår inte

Försäkringen ersätter kostnader för sanering och reparation upp till 2 miljoner kronor om det försäkrade huset angrips av hussvamp. Arbetet sker i samarbete med Anticimex. ​

Ingår Ingår inte

Om vi, efter en skada, ersätter gamla byggnadsdelar med nya betalar du en kostnad för det som blir ersatt, ett åldersavdrag, som kan bli 100 000 kronor. Omfattningen Begränsat åldersavdrag innebär att din kostnad istället blir högst 10 000 kronor. 

Det begränsade åldersavdraget gäller inte för yt- och tätskikt i badrum som är äldre än 30 år. Det gäller inte heller vid skada på hushållsmaskiner eller installationer som ersätts enligt villkorspunkten 3.3 G.

Ingår Ingår inte

Om hemelektronik som är yngre än två år inte kan repareras får du ersättning med vad det kostar att köpa en ny motsvarande vara utan avdrag för värdeminskning. 

Exempel på hemelektronik är dator, tv, ljudanläggning och hushållsmaskiner. 

Ersättning med nyvärde gäller inte mobiltelefon, smart watch, kamera, sufplatta och GPS. 

Ingår Ingår inte

Ger ersättning för skador som orsakats av plötslig och oförutsedd yttre händelse med upp till 200 000 kronor för byggnad och 50 000 kronor för annan byggnad, simbassäng och utomhusbad.  

Ingår Ingår inte

Skador som orsakats av snötryck när yttertaket till fritidshuset bryter samman ersätts. Tak över entré, altan eller liknande omfattas inte av denna försäkring.

Ingår Ingår inte

Om huset skadas i så stor omfattning att reparationskostnaden beräknas uppgå till minst 75 % av kostnaden för att bygga ett nytt motsvarande hus, kan du välja att få resten av huset rivet och istället få ett nytt motsvarande hus uppfört på samma grund.

Ingår Ingår inte

Om vatten oberäknat rinner in genom taket eller fasad ovan mark kan du få ersättning med upp till 20 000 kronor. Det gäller för skador på huvudbyggnaden och andra delar som är hopbyggd med huvudbyggnaden, men inte för själva skadan på taket eller fasaden. 

Ingår Ingår inte

Du är fullt försäkrad under försäkringsåret även om du glömt meddela oss om du gjort till- eller ombyggnad eller skaffat fler saker så att värdet överstiger försäkringsbeloppet. Du behöver bara komma ihåg att ändra försäkringen innan den förnyas nästa gång.

Valbar tilläggsförsäkring

 • Uthyrningsförsäkring
  När du vill hyra ut huset

  Uthyrningsförsäkring – när du hyr ut

  Om du hyr ut ditt fritidshus vill vi tipsa om att teckna en uthyrningsförsäkring. Den ger ersättning för stöld och skadegörelse orsakat av din hyresgäst. Om bostaden blir obrukbar efter en skada, exempelvis vattenskada, kan du få ersättning för hyresförlusten.

  Högsta ersättningsbelopp är 100 000 kronor för saker (lösöret) och 200 000 kronor för byggnader.

  Ring oss på telefon 0771-655 655 om du vill ha denna tilläggsförsäkring. 

Har du robotgräsklippare?

Att ha en robotgräsklippare som håller gräsmattan i trim är ganska vanligt numera. Skador som uppstår exempelvis av blixtnedslag kan ersättas om din fritidshusförsäkring omfattar saker som förvaras på stället.  

Så gäller försäkringen för robotgräsklippare

Vanliga frågor om fritidshusförsäkringen

Relaterat innehåll