Försäkring A-traktor/Epa

Skaffa A-traktorförsäkring utan krångel hos oss.

  • Årsförsäkring som gör det enkelt
  • 0 kr i självrisk på trafikförsäkringen
  • Skadeservice dygnet runt

Kul att ni gillar oss. Tack!

Baserat på över 10 000 omdömen på

Viktigt med bra försäkring för din A-traktor

A-traktor, även kallad Epa, har blivit populära bland framförallt ungdomar och det är viktigt att ha en bra försäkring som hjälper dig med oväntade kostnader om en olycka inträffar.

Innehåll och självrisker i försäkringen

I tabellen ser du vilka händelser som ingår i försäkringen och vilken självrisk som gäller. Trafikförsäkring måste du ha enligt lag, men utöver det väljer du själv vad som passar dig och din A-traktor/Epa utifrån vilket skydd du vill ha.

Jämför innehållet Helförsäkring Halvförsäkring Trafikförsäkring
Ingår Ingår Ingår
Ingår Ingår Ingår
Ingår Ingår Ingår inte
Ingår Ingår Ingår inte
Ingår Ingår Ingår inte
Ingår Ingår Ingår inte
Ingår Ingår Ingår inte
Ingår Ingår inte Ingår inte

Tillägg till din A-traktorförsäkring

Vanliga frågor om A-traktor

Vilket körkort krävs för att köra en A-traktor?

För att köra en A-traktor måste du ha fyllt 15 år och ha minst ett körkort med AM-behörighet, det vill säga körkort för moped klass I eller ett traktorkort. Du får också köra A-traktor om du har ett körkort med någon annan behörighet.

Vad är en LGF-skylt?

En A-traktor (Epa) ska vara utrustat med en så kallad LGF-skylt baktill, som talar om att den är ett långsamtgående fordon.

Krävs besiktning av en A-traktor?

Alla A-traktorer ska besiktas. När en bil byggs om till A-traktor ska den genomgå en registreringsbesiktning för att godkännas innan den tas i trafik. Därefter ska den regelbundet genomgå kontrollbesiktningar.

Vad är skillnaden på Epa och A-traktor?

Epa-traktor är namnet på äldre fordon där nygregistrering upphörde 1975, och då ersattes fullt ut av A-traktorer. Men många säger fortfarande Epa-traktor, fast de egentligen pratar om en A-traktor. Skillnaden är att det bland annat inte finns en begränsning i växlar och inte heller en maxhastighet som i A-traktorer. Högsta tillåtna hastighet är dock fortfarande 30 km/h.

En A-traktor är en ombyggd bil som är registrerad som en traktor. Den ska vara ombyggd så att högsta hastigheten är 30 km/h. Det är inte heller tillåtet att ha passagerare i baksäte eller last i bagageutrymmet.

Måste jag ha bilbälte i en A-traktor?

Ja, både föraren och passageraren måste använda bilbälte i en A-traktor. Det är nya regler från och med den 31 augusti 2023. 

Hur många får man åka i en A-traktor?

Det totala antalet personer som får åka i en A-traktor är två; föraren och en passagerare. Passageraren ska sitta på den plats som är avsedd för just passagerare i A-traktorer.

Alla som färdas i en A-traktor ska använda bilbälte, och högsta tillåtna hastighet är 30 kilometer i timmen.

Var försiktig ute på vägarna

När du kör en A-traktor/Epa är det viktigt att du är uppmärksam och försiktig när du är på vägarna. Tänk på att A-traktorer kan vara svåra att se för andra förare, och att de har en begränsad hastighet.

Alla som färdas i en A-traktor ska använda bilbälte. Passagerare få endast sitta på plats som är avsedd för dem och endast en person per plats. 

A-traktorns högsta hastighet får vara högst 30 km/h och det är inte tillåtet att manipulera den för att den ska gå fortare.

Om du kör en A-traktor som går fortare än 30km/h riskerar du att dömas för olovlig körning med böter och spärrtid på körkortet samt indraget körkortstillstånd som följd. I vissa fall kan även dina föräldrar dömas för tillåtande av olovlig körning.

a-traktor/epa kör på bilväg
Kör försiktigt i trafiken och följ de regler som finns

Håll alltid så långt till höger på vägbanan som möjligt om du ser att någon vill köra om. Om körbanan är smal, krokig eller har mötande trafik ska du underlätta omkörning genom att köra åt sidan så snart det blir möjligt, till exempel vid en busshållplats. 

Mer att läsa