Bilförsäkring

Elbil, laddhybrid eller traditionell bränslebil? Det spelar ingen roll - vi försäkrar alla bilar och hjälper dig om något händer.

Kul att ni gillar oss. Tack!

Baserat på över 10 000 omdömen på

Få ditt pris på bilförsäkring

Ditt pris framställs automatiskt. Vi kan kontakta dig för att säkerställa ditt försäkringsskydd. Läs om vår hantering av personuppgifter.

Därför är If ett bra val

Fördelar med att försäkra din bil hos oss

 • Fotobesiktningen underlättar för dig

  Vi fattar att du har annat att göra än att åka till verkstaden flera gånger. Därför har vi gjort det möjligt att göra skadebesiktningen med hjälp av foton som du skickar in till verkstaden. När de fått bilderna gör de en bedömning och bokar in en tid för reparation. Tack vare fotobesiktningen spar du tid och pengar och är samtidigt snällare mot miljön.

 • Snabb vägassistans när det tar stopp

  Om du blir stående med bilen kan du få hjälp av vår partner Viking. De garanterar snabb hjälp dygnet runt. Du kan få vägassistans om bilen står hemma och inte vill starta, om motorn börjar krångla under färd, om du får slut på bensin eller el eller om du råkar ut för en olyckshändelse med bilen. Vägassistans gäller även utomlands.

  I de flesta fall kan du köra vidare efter att du fått assistans via telefon eller på plats. Om det inte går att lösa problemet på plats ser Viking till att bilen bärgas till en verkstad. Förare och passagerare får då hjälp med transport från platsen och till och med hotellbokning om det behövs.

 • Byt omfattning när som helst

  Om behovet ändras kan du byta omfattning på din bilförsäkring. Gör det enkelt genom att logga in på Mina sidor.

 • Vi agerar på plats

  När vi får veta att det hänt något som drabbat flera bilägare, exempelvis brand i bilgarage, har vi medarbetare som försöker ta reda på om våra kunder är drabbade.

  Om det är möjligt åker vi då ut till skadeplatsen för att erbjuda kunderna stöd och hjälp på plats. Detta sätt är mycket uppskattat av de som varit drabbade.

Rabatt med vårt förmånsprogram

Samla dina försäkringar hos oss och få upp till 15 % i rabatt. 

Vår bästa bilförsäkring

Stor Bilförsäkring är vår mest omfattande bilförsäkring och ger dig extra bra skydd. Den innehåller bland annat:

 • Hyrbil upp till 75 dagar om bilen blir okörbar på grund av skada som täcks av försäkringen.
 • Maskinskadeförsäkring upp till att bilen är 10 år och körts mindre än 150 000 km.
 • Ersättning för skadad eller försvunnen bilnyckel.
 • Ingen självrisk vid vägassistans.
 • Extra ersättning om förare eller passagerare får bestående skador eller men efter en trafikolycka. 
Bilförsäkring med högt betyg

Stor Bilförsäkring får 4,6 av 5 poäng i Konsumenternas Försäkringsbyrås oberoende jämförelse.

Jämför våra bilförsäkringar

Trafikförsäkring måste du ha enligt lag. Här ser du vad våra bilförsäkringar innehåller och vilken självrisk som gäller.

Innehåll Stor Bil­försäkring Stor Bil Hel­försäkring Hel Halv­försäkring Halv Trafik­­Xtra Trafik­Xtra Trafik­försäkring Trafik
Ingår Ingår Ingår Ingår Ingår

Om föraren, passagerare och personer utanför bilen skadas vid en olycka med bilen får de ersättning för sina personskador. Som bilägare måste du ha trafikförsäkring enligt lag och det är den minsta omfattning du kan välja på din bilförsäkring. Självrisken är 0 kr, men om föraren är under 25 år, saknar körkort, varit grovt vårdslös eller rattfull är självrisken 1 000 kr.

Ingår Ingår Ingår Ingår Ingår

Om föraren av din bil orsakar skador på någon annans egendom ersätts dessa av trafikförsäkringen. Som bilägare måste du ha trafikförsäkring enligt lag och det är den minsta omfattning du kan välja på din bilförsäkring. Självrisken är 0 kr, men om föraren är under 25 år, saknar körkort, varit grovt vårdslös eller rattfull är självrisken 1 000 kr.

Ingår Ingår Ingår Ingår Ingår inte

Du får ersättning vid stöld eller tillgrepp av hela bilen.

Självrisken är 1 800 kr om bilen var låst. För Stor bilförsäkring är självrisken 1 500 kr. Om bilen inte är låst är självrisken 8 000 kr.

Vid rån av fordon eller fordonsnyckel ingår kristerapi.

Ingår Ingår Ingår Ingår Ingår inte

Du får ersättning för kostnader i samband med assistans vid trafikolycka eller annat driftstopp. Även starthjälp, hemtransport och merkostnad för hotellnatt ingår.

Självrisken är 1 800 kr.

Om du väljer Stor bilförsäkring eller tillägget hyrbil och vägassistans  är självrisken 0 kr. Om du väljer TrafikXtra gäller detta moment högst 2 gånger per år och självrisken är då 1 000 kr.

Ingår Ingår Ingår Ingår Ingår inte

Du får ersättning för kostnader vid vissa tvister som har med dig som bilägare att göra.

Självrisken är 20 % av kostnaden, lägst 1 800 kr. För Stor bilförsäkring är självrisken 20 % av kostnaden, lägst 1 500 kr.

Ingår Ingår Ingår Ingår inte Ingår inte

Du får ersättning vid stöld eller tillgrepp av fordonsdelar till bilen. Avmonterade fordonsdelar ska vara inlåsta i utrymme som endast du har tillgång till.

Självrisken är 1 800 kr om bilen är låst. För Stor bilförsäkring är självrisken 1 500 kr. Om bilen inte är låst är självrisken 8 000 kr.

Ingår Ingår Ingår Ingår inte Ingår inte

Du får ersättning för skador på bilen som orsakats av brand, blixtnedslag eller explosion. 

Självrisken är 1 800 kr. För Stor bilförsäkring är självrisken 1 500 kr.

Ingår Ingår Ingår Ingår inte Ingår inte

Du får ersättning för skador på bilens vind-, sido- eller bakruta om de krossas eller spräcks. Du får ersättning för kostnaden att byta eller reparera ruta efter till exempel stenskott.

Självrisken vid reparation är 200 kr och vid byte 1 800 kr. För Stor bilförsäkring är självrisken 1 500 kr.

Ingår Ingår Ingår Ingår inte Ingår inte

Du får ersättning för nödvändiga kostnader för rengöring av tank, behållare, ledningar och byte av filter upp till 50 000 kronor. Detta gäller om du tankat bilen med fel bränsle eller fyllt annan behållare med fel medel t.ex. olja i tanken för spolarvätska. Gäller för bilar som är yngre än 15 år.

Självrisken är 1 800 kronor.

Ingår Ingår Ingår Ingår inte Ingår inte

För en bil som är yngre än 8 år och har körts mindre än 100 000 km omfattas plötsliga fel som påverkar bilens funktion på till exempel motor, elektronik, växellåda och kraftöverföring. För Stor Bilförsäkring gäller maskinskada för en bil som är yngre än 10 år och har körts mindre än 150 000 km.

Självrisken är:

1 800 kr - om bilen är yngre än 5 år och har körts mindre än 80 000 km (3 600 kr för direktimporterad bil). För Stor Bilförsäkring är självrisken 1 500 kr (3 000 kr för direktimporterad bil).

3 500 kr - om bilen är äldre än 5 år eller har körts mer än 80 000 km (7 000 kr för direktimporterad bil). För Stor Bilförsäkring är självrisken 3 000 kr (6 000 kr för direktimporterad bil).

10 000 kr - om du har Stor Bilförsäkring och bilen är äldre än 8 år eller har körts mer än 100 000 km. Samma självrisk gäller för direktimporterad bil.

Ingår Ingår Ingår inte Ingår inte Ingår inte

Du får ersättning för skador på bilen efter en trafikolycka, skadegörelse eller annan olycka, t.ex. ett nedfallande träd.

Du kan välja mellan dessa självrisker:

 • 3 500 kr

 • 5 000 kr

 • 7 000 kr

Självrisken är 25 000 kr om det försäkrade marknadsvärdet på bilen är över 1,5 mkr. För bilar med gällande vagnskadegaranti ingår detta skydd i garantin, men självrisken är ett annat belopp. Se ditt garantibevis.

Ingår Ingår inte Ingår inte Ingår inte Ingår inte

Du får ersättning om inredningen i bilens kupé eller bagageutrymme skadas. Skador som orsakats av djur ersätts inte. Elektronik, sufflett eller hardtop räknas inte som inredning. Självrisken är 1 500 kronor.

Ingår Ingår inte Ingår inte Ingår inte Ingår inte

Du får en ny bil om din bil stjäls eller totalförstörs. Gäller för bilar som är högst 2 år och har körts mindre än 40 000 km. 

Ingår Ingår inte Ingår inte Ingår inte Ingår inte

Utöver det som ersätts från trafikförsäkringen får förare och passagerare en extra ersättning upp till 600 000 kronor, om de får bestående skador eller men efter en trafikolycka. Ersättningen betalas även ut vid dödsfall. Ersättning för kristerapi hos legitimerad psykolog upp till 10 gånger ingår.

Ingår Ingår inte Ingår inte Ingår inte Ingår inte

Du får ersättning för 75 % av dygns- och kilometerkostnaderna för en hyrbil i 75 dagar när du har Stor Bilförsäkring. Om skadan sker utomlands ersätter vi 100 % av dessa kostnader.

Ingår Ingår inte Ingår inte Ingår inte Ingår inte

Om bilnyckel eller bilnyckelkort innehållande elektronisk startspärr skadas eller försvinner får du ersättning upp till 10 000 kronor. Max ett skadetillfälle per år ersätts. Förutom själva nyckeln ersätter vi kostnaderna för att avprogrammera den skadade eller försvunna nyckeln och inprogrammera en ny nyckel.

Självrisken är 500 kronor för försvunnen eller skadad bilnyckel.

Ingår Ingår inte Ingår inte Ingår inte Ingår inte

 Du betalar ingen självrisk vid vägassistans. Vid djurkollision och skadegörelse sänks din självrisk vid vagnskada; med upp till 6 000 kr om du har helförsäkring och med upp till 10 000 kr om du har vagnskadegaranti.”

Valbara tilläggsförsäkringar

 • Hyrbil och vägassistans
  Ersättning för 75 % av hyrbilskostnad samt självriskreducering.

  Hyrbil och vägassistans

  Med denna tilläggsförsäkring slipper du betala självrisk om du behöver vägassistans eller om bilen behöver bärgas. Om du behöver hyrbil ersätter vi 75 % av hyrbilskostnaden i upp till 45 dagar. Om du inte vill ha hyrbil kan du i stället få 150 kronor/dag att använda till exempelvis biljett för kollektivtrafik, hyra cykel eller elsparkcykel. 

  Du behöver ha minst halvförsäkring för att kunna lägga till denna försäkring. Om du har Stor Bilförsäkring behöver du inte detta tillägg, det ingår redan. Med Stor Bilförsäkring kan du dessutom få ersättning för hyrbil upp till 75 dagar. 

  Hyrbil och vägassistans ingår i tilläggsförsäkringen BilXtra. Från och med 20 oktober 2023 kan BilXtra endast läggas till på försäkringar som är tecknade före den 20 oktober 2023. Om du vill ha tillägget BilXtra lägger du till det via Mina sidor eller ringer oss på 0771-655 655.

 • Djurkollision och skadegörelse
  Sänkt självrisk för vagnskada vid djurkollision eller skadegörelse.

  Djurkollision och skadegörelse

  Vid djurkollision och skadegörelse sänks din självrisk för vagnskada, om reparationskostnaden överstiger 1 000 kronor.

  Har du helförsäkring sänks självrisken med upp till 6 000 kronor.

  Har du vagnskadegaranti sänks den självrisken med upp till 10 000 kronor.

  Du behöver ha minst halvförsäkring för att kunna lägga till denna försäkring. Om du har valt Stor Bilförsäkring behöver du inte detta tillägg, det ingår redan i den försäkringen.

 • Förar- och passagerarolycksfall
  Extra ersättning om förare eller passagerare skadas, samt kristerapi.

  Förar- och passagerarolycksfall

  Detta tillägg ger en extra ersättning upp till 600 000 kronor, om föraren eller passagerare skadas och får bestående men eller omkommer vid en trafikolycka.

  Vi ersätter även kostnaden för kristerapi av legitimerad psykolog i Sverige i upp till 10 behandlingstillfällen per försäkrad. Du kan välja detta tillägg för alla omfattningar, men i Stor Bilförsäkring ingår det redan i försäkringen.

Vid skada

Så gör du om något händer

 • Gör så här om du krockar med bilen

  1. Anmäl skadan online I de flesta fall får du ett automatiskt beslut inom några minuter.
  2. Använd fotobesiktning Fotografera skadorna med din mobil. Verkstaden bedömer skadorna och bokar en tid för reparation.
  3. Verkstaden lagar bilen Du betalar självrisken direkt till verkstaden.
  Hållbara reparationer

  Spara in ett besök på verkstaden med fotobesiktning. I de flesta fall slipper du åka till verkstaden för att visa upp skadorna.

 • Gör så här om du får ett stenskott

  1. Boka en tid online Vår partner tar hand om allt och du behöver inte anmäla skadan till oss.
  2. Ditt stenskott lagas Rutan byts bara om det är nödvändigt. Stenskott som är mindre än 2 cm kan oftast lagas utan att rutan behöver bytas.
  3. Betala endast självrisken Du behöver inte ligga ute med pengar, utan betalar bara självrisken när du hämtar bilen.
  Laga stenskottet i tid

  Laga stenskott så snart du kan, innan rutan spricker – då är självrisken endast 200 kronor. Vid byte av ruta är självrisken 1 500 kronor.

 • Gör så här om du behöver bärgning

  1. Beställ bärgning online Din position kan hämtas automatiskt med hjälp av mobilens GPS.
  2. En bärgare skickas till din plats Vår bärgningspartner Viking kontaktar dig via telefon, oftast inom några minuter.
  3. Du betalar endast självrisken till bärgaren Resterande del av bärgningskostnaden skickar Viking till oss. Du behöver inte göra en skadeanmälan till oss.
Gör en skadeanmälan

Vår bilförsäkring fördelaktig för elbilar

Om du har en hel- eller halvförsäkrad elbil som är yngre än 8 år och som har körts mindre än 100 000 km kan du få ersättning från försäkringen om det plötsligt uppstår ett fel. Maskinskadeförsäkringen gäller bland annat för:

 • Högvoltsbatteri för framdrivning av el- och hybridbil. Uan åldersavdrag. 
 • Kylsystem för högvoltsbatteri inklusive givare.
 • Fabriksmonterad batteriladdare i bilen (OBC).

Väljer du dessutom Stor Bilförsäkring till din elbil gäller maskinskadeförsäkringen ända upp till att bilen är 10 år och har körts mindre än 150 000 km.

Mer om hur försäkringen gäller för elbil

Vanliga frågor och svar om bilförsäkring

Relaterat innehåll