Hemförsäkring bostadsrätt

Om du äger en bostadsrätt ansvarar du för all fast inredning, som väggar och golv. Bostadsrättsförsäkringen ger ett bra skydd.

Kul att ni gillar oss. Tack!

Baserat på över 10 000 omdömen på

Få pris på hemförsäkring bostadsrätt

Ditt pris framställs automatiskt. Vi kan kontakta dig för att säkerställa ditt försäkringsskydd. Läs om vår hantering av personuppgifter.

10 % i välkomstrabatt det första året

När du tecknar hemförsäkring får du, utöver förmånsrabatten, 10 % rabatt det första året.

Därför är If ett bra val

Fördelar med att försäkra din bostadsrätt hos oss

 • Du får hjälp dygnet runt

  När något akut händer spelar det ingen roll vad klockan är, du får alltid prata med en riktig person hos oss. 

  Har du frågor om försäkringar kan du chatta med vår chatbot Fia. Hon är vaken hela dygnet. Om hon inte kan svara kan du skicka ett meddelande till oss så hör vi av oss. Under ordinarie öppettider kan du prata eller chatta med våra rådgivare.

 • Digitala verktyg förenklar för dig

  För att göra det enkelt för dig använder vi videosamtal vid vissa typer av skadehändelser. Genom att använda kameran på din mobiltelefon kan vi direkt göra en första bedömning utan att du behöver skicka in underlag eller invänta en besiktningsman.

 • Hjälp och ersättning även på resan

  Självklart ska du känna dig trygg oavsett var du befinner dig. Därför ingår ett reseskydd i din hemförsäkring. Den ger dig samma skydd som du har hemma, vid till exempel stöld, rån och överfall. Men reseskyddet gäller även för eventuella vårdkostnader om du blir sjuk eller skadar dig.

  Reseskyddet gäller i 45 dagar i hela världen, men du kan utöka tiden upp till 1 år. Reseskyddet gäller för dig och de familjemedlemmar som ingår i din hemförsäkring.

 • Vi agerar när larmet går

  När vi får veta att något har hänt, exempelvis en brand i flerfamiljshus eller radhuslänga, har vi medarbetare som försöker ta reda om någon av våra kunder har drabbats.

  Vår ambition är att ringa eller sms:a de kunderna. Om vi har möjlighet åker vi även ut till platsen och söker upp våra kunder för att prata med dem och erbjuda stöd och hjälp på plats.

Rabatt med vårt förmånsprogram

Samla dina försäkringar hos oss och få upp till 15 % i rabatt. 

10 % i välkomstrabatt det första året

När du tecknar hemförsäkring får du, utöver förmånsrabatten, 10 % rabatt det första året.

Extra bra skydd för den fasta inredningen i din bostadsrätt

När du äger en bostadsrätt kan du behöva ett bostadsrättstillägg till din hemförsäkring, som ger ersättning för skador på fast inredning, väggar, tak och golv. Vid skador i bostaden betalas vanligtvis kostnaderna av bostadsrättsföreningens fastighetsförsäkring, men föreningen kan sen kräva dig på ersättning. Bostadsrättstillägget ersätter det du enligt lag och bostadsrättsföreningens stadgar då är skyldig att betala.

Vi rekommenderar att du lägger till detta tillägg tills du jämfört det med föreningens kollektiva bostadsrättstillägg, om sådant finns, eftersom de kan skilja sig åt. Visar det sig att föreningens tillägg är förmånligare kan du ta bort vårt. 

Vad ingår i hemförsäkring bostadsrätt?

När du tecknar en hemförsäkring för din bostadsrätt får du ett skydd för ditt hem och dina saker om de skadas eller förloras. Hemförsäkringen gäller även för dig som person i vissa händelser.

 • Hemmet
  För dessa skador och händelser:
  • Brand
  • Skada på hushållsmaskiner
  • Vattenläckage
  • Obrukbar bostad
 • Sakerna
  Om något av detta händer:
  • Brand
  • Stöld
  • Vattenläckage
 • Personerna
  Detta ingår i alla hemförsäkringar:
  • Ansvar- och rättsskydd
  • Hjälp vid id-stöld
  • Krishantering
  • Reseskydd i 45 dagar
  • Överfallsskydd
Hemförsäkring med högt betyg

Stor Hemförsäkring får 4,3 av 5 poäng i Konsumenternas Försäkringsbyrås oberoende jämförelse.

Jämför våra hemförsäkringar

Innehåll Stor Hem­försäkring Stor Hem Hem­försäkring Extra Hem Extra Hem­försäkring Hem
Ingår Ingår Ingår

Om du blir krävd på skadestånd utreder vi om du är skadeståndsskyldig och betalar eventuella skadestånd upp till 5 miljoner kronor.

Du kan även få ersättning för advokat- och rättegångskostnader upp till 300 000 kronor om du hamnar i en tvist som kan gå till tingsrätt. 

För att rättsskyddet ska gälla ska hemförsäkring ha funnits sammanhängande i minst två år om ett behov av hemförsäkring har funnits. 

Ingår Ingår Ingår

Dina egna, lånade eller hyrda saker i bostaden är försäkrade upp till 1,5 miljoner kronor (om du inte har valt ett högre belopp). 

Gäller om sakerna skadas eller förloras vid: 

 • inbrott/stöld/skadegörelse 
 • vattenskada 
 • brand/blixtnedslag. 
Ingår Ingår Ingår

Dina saker utanför hemmet 

Försäkringen gäller för dina saker även när du har dem utanför hemmet. 

Högsta ersättningsbelopp: 

 • Hemförsäkring 30 000 kronor 
 • Hemförsäkring Extra 50 000 kronor 
 • Stor Hemförsäkring 100 000 kronor. 
Ingår Ingår Ingår

Du kan få personlig rådgivning för att förebygga ID-stöld. Du får även hjälp att begränsa omfattningen vid en identitetsstöld och juridisk hjälp att avvisa felaktiga krav. 

Ingår Ingår Ingår

Om du råkar ut för till exempel rån, överfall, brand eller inbrott kan du få ersättning för kristerapi. 

Vi ersätter upp till 10 behandlingstillfällen hos en legitimerad psykolog med upp till 1 500 kronor per tillfälle. 

Ingår Ingår Ingår

Ersättning för nödvändiga och skäliga kostnader för till exempel läkarvård, medicin och resor om du råkar ut för ett olycksfall eller blir sjuk på resa. Försäkringen gäller också om du blir bestulen, utsatt för rån eller överfall eller krävd på skadestånd. 

Reseskyddet gäller för privat resa som är planerad att vara minst två övernattningar. Det gäller i 45 dagar för resor i hela världen. Ska du vara borta längre kan du förlänga reseskyddet upp till ett år. 

Ingår Ingår Ingår

Om du utsätts för rån, misshandel eller övergrepp kan du få ersättning med ett fast belopp. Beloppet varierar beroende på vilken typ av brott du utsatts för. 

Ingår Ingår Ingår inte

När du flyttar mellan två bostäder som båda är försäkrade hos oss kan du få ersättning om dina saker skadas eller stjäls under transporten. Detta gäller när du flyttar själv men inte om du anlitar flyttfirma. 

Flyttskyddet gäller för de händelser som ingår i försäkringens grundskydd men inte för sådant som kan ersättas av otursförsäkringen. 

Högsta ersättningsbelopp är 1,5 miljoner kronor (om du inte valt ett högre försäkringsbelopp). 

Ingår Ingår Ingår inte

Otur, kallas även allrisk eller drulle, gäller om dina saker skadas eller förloras på grund av en plötslig och oförutsedd yttre händelse. 

Högsta ersättningsbelopp är: 

 • Hemförsäkring Extra 50 000 kronor 
 • Stor Hemförsäkring 100 000 kronor. 
Ingår Ingår inte Ingår inte

Om du byter från annat försäkringsbolag till oss garanterar vi att försäkringen ersätter en skadehändelse som normalt inte omfattas av försäkringen. Du behöver visa att din försäkring i den andra bolaget skulle ha ersatt den typen av skadehändelse.

Garantin gäller i 1 år från försäkringens startdatum. Den gäller inte för specialförsäkrade föremål.

Ingår Ingår inte Ingår inte

Om hemelektronik som är yngre än två år inte kan repareras får du ersättning med vad det kostar att köpa en ny motsvarande vara utan avdrag för värdeminskning. 

Exempel på hemelektronik är dator, tv, ljudanläggning och hushållsmaskiner. 

Ersättning med nyvärde gäller inte mobiltelefon, smart watch, kamera, sufplatta och GPS. 

Ingår Ingår inte Ingår inte

Om du eller någon i din familj blir sjuk eller råkar ut för olycksfall i samband med en resa, ingår följande skydd: 

 • Avbeställningsskydd - upp till 40 000 kronor per person eller totalt 120 000 kronor för hela familjen om resan måste ställas in 
 • Ersättning för förlorade semesterdagar - upp till 1 200 kronor per dag och totalt upp till 40 000 kronor per person om du blir sjuk under resan 
 • Ersättningsresa - upp till 40 000 kronor per person eller totalt 120 000 kronor för hela familjen 
 • Självriskbefrielse - du betalar ingen självrisk för vissa typer av händelser som ersätts av reseskyddet. 

Dessutom ingår nedanstående skydd under din resa: 

 • Förseningar på resan - om du eller ditt bagage blir försenat 
 • Hyrbilsskydd - självriskreducering upp till 10 000 kronor vid skada på bil som du hyr utomlands. 
Ingår Ingår inte Ingår inte

Innebär att du inte omedelbart blir underförsäkrad om du under pågående försäkringsår skaffar egendom som gör att värdet på din sammanlagda egendom överstiger försäkringsbeloppet. Du måste dock anmäla förändringen senast i samband med din förfallodag.

Valbara tilläggsförsäkringar

 • Bostadsrättstillägg
  För dig som äger en bostadsrätt

  Bostadsrättstillägg

  Bostadsrättstillägget är ett tillägg till din hemförsäkring. Med det får du som äger en bostadsrätt ett extra skydd vid skador på lägenheten orsakade av till exempel brand eller vatten. Vanligtvis betalas reparation av den typen av skador av bostadsrättsföreningens fastighetsförsäkring, men föreningen kan kräva dig på ersättning. Bostadsrättstillägget ersätter då det du enligt lag och bostadsrättsföreningens stadgar är skyldig att betala.

  Fördelar med bostadsrättstillägget:

  • Allriskförsäkringen Otur gäller för fast inredning när du väljer Hem Extra eller Stor Hemförsäkring.
  • Bostadsrättstillägget gäller för skador på hushållsmaskiner och installationer som exempelvis kyl/frys eller glasrutor i fönster, dörrar och duschkabin.
  • Om du har Stor Hem blir åldersavdraget på den skadade byggnadsdelen max 10 000 kronor.

  Vi rekommenderar att du tar reda på vad som gäller i din bostadsrättsförening för att veta om du behöver tillägget eller inte, och om föreningens tillägg ger lika bra skydd som vårt. 

 • Uthyrningsförsäkring
  När du hyr ut bostaden

  Uthyrningsförsäkring – när du hyr ut bostaden

  Om du hyr ut din bostad vill vi tipsa om att teckna en uthyrningsförsäkring. Den ger ersättning för stöld och skadegörelse orsakat av din hyresgäst. Om bostaden blir obrukbar efter en skada, exempelvis vattenskada, kan du få ersättning för hyresförlusten.

  Högsta ersättningsbelopp är 100 000 kronor för saker (lösöret) och 200 000 kronor för fast inredning i bostadsrätt (om bostadsrättstillägg finns).

  När du tecknar hemförsäkring har du möjlighet att välja uthyrningsförsäkring som en tilläggsförsäkring. Har du redan vår hemförsäkring och vill lägga till detta tillägg kan du ringa oss på 0771-655 655. 

 • Specialförsäkring
  För dina extra värdefulla saker

  Specialförsäkring – för dina extra värdefulla saker

  Har du ett specifikt föremål som är extra värdefullt kan det vara bra att köpa en Specialförsäkring, som är en allriskförsäkring för just det föremålet. Det kan till exempel vara ett smycke, en tavla eller en extra dyr cykel. 

  Om det specialförsäkrade föremålet skadas vid en plötslig och oförutsedd yttre händelse gäller försäkringen upp till det beloppet som du har försäkrat det för. 

  Observera att hemförsäkringen gäller för cyklar och elcyklar, inklusive tillbehör, upp till 35 000 kronor vid stöld och skadegörelse. För att ha ett skydd för annan plötslig och oförutsedd händelse behöver du teckna en specialförsäkring. 

Ska du flytta eller bli sambo?

Om du redan har din hemförsäkring hos oss behöver du ändra din försäkring så att den passar ditt nya boende. Du kan enkelt göra ändringen själv här.

Ändra hemförsäkringen vid flytt

Vid skada

Så gör du om något händer

 • Så gör du om du kraschar mobilen

  1. Anmäl det som hänt online Har du ett kostnadsförslag från en reparatör och uppgifter om mobilen kan vi hjälpa dig snabbare.
  2. Din mobiltelefon lagas I första hand lagas mobilen, med tanke på miljön och kostnaden. Går mobilen inte att laga kan du få ersättning på annat sätt. Har du Iphone kan du få utbytesmobil.
  3. 3. Du betalar endast självrisken Vi kan ersätta dig för reparationskostnaden, minus din självrisk. Eller kostnaden för en utbytesmobil om du har en Iphone. Detta gäller om kostnaden är lägre än mobilens värde, med hänsyn taget till åldersavdrag.
 • Så gör du om du får en vattenskada

  1. Stäng av vattentillförseln och torka upp – gör sedan skadeanmälan online Flytta även möbler och saker så de inte står i fukt.
  2. Videosamtal Du får råd och hjälp via videosamtal med en skaderådgivare. Vi bedömer skadan och kan snabbt få rätt hjälp på plats hos dig.
  3. Skadan repareras Vi sköter kontakten med de hantverkare och partners som behövs för att återställa efter skadan.
  Digitala verktyg förenklar för dig

  Vår videobesiktning gör att vi snabbare kan hjälpa dig på bäst sätt. Till exempel genom att skicka rätt hantverkare. Vissa skador kan vi bedöma med exempelvis videosamtal. Då slipper du skicka in underlag eller invänta besiktningsman.

 • Så gör du om du blir sjuk eller skadad på resan

  1. Hitta en läkare nära dig Använd vår karta för att hitta vård nära dig. Vid akut sjukdom eller allvarlig skada kontaktar du vår resehjälp. Du kan ringa dygnet runt och de guidar dig till rätt vård.
  2. Spara alla kvitton Betalar du för vården eller har andra kostnader ska du spara kvitton på alla utlägg.
  3. Anmäl online Bifoga kvitton så vi kan ersätta dig för dina kostnader
Gör en skadeanmälan

Hyra ut bostadsrätten

Om du vill hyra ut din bostadsrätt behöver du först få ett godkännande av din bostadsrättsförening. Du bör även lägga till en uthyrningsförsäkring så att du kan få ersättning om hyresgästen stjäl något från dig eller orsakar skador i lägenheten. Bostadsrättstillägget behövs också för att du ska kunna få ersättning för skador på fast inredning. 

Tips om du ska hyra ut

Frågor och svar

Vanliga frågor om bostadsrättsförsäkring

Relaterat innehåll