Mopedförsäkring

EU-moped, oregistrerad moped eller elmoped – vår mopedförsäkring gäller för alla typer av mopeder. Du som kör är också försäkrad om det skulle hända en olycka.

Pris för oregistrerad moped

Kul att ni gillar oss. Tack!

Baserat på över 10 000 omdömen på

Få ditt pris på försäkring för EU-moped

Ditt pris framställs automatiskt. Vi kan kontakta dig för att säkerställa ditt försäkringsskydd. Läs om vår hantering av personuppgifter.

Därför är If ett bra val

Fördelar med att försäkra din moped hos oss

 • Lägre självrisk med spårsändare

  Om din moped har godkänd spårsändare med aktiverad larmcentralkoppling behöver du inte betala grundsjälvrisken, 1 800 kronor,  om mopeden stjäls. 

 • Samma försäkring året runt

  I priset för mopedförsäkringen har vi har tagit hänsyn till att mopeder oftast inte används året runt.  Så för att göra det lite enklare för dig är mopedförsäkringen en årsförsäkring. Det betyder att du har samma omfattning på försäkringen året runt oavsett om du använder mopeden eller inte. 

 • Du får ersättning om du skadas i en trafikolycka

  Om du får personskador vid en trafikolycka med mopeden få du ersättning för dina personskador. Detsamma gäller för passageraren om du skjutsar någon på mopeden. 

Rabatt med vårt förmånsprogram

Samla dina försäkringar hos oss och få upp till 15 % i rabatt. 

Elsparkcyklar som behöver mopedförsäkring

Elsparkcyklar, enhjulingar och elektriska skateboards (lätta elfordon utan pedaler) kan behöva trafikförsäkring enligt ny lag från 23 december 2023. Kravet på trafikförsäkring gäller om fordonet: 

 • går snabbare än 20 km/h
 • väger mer än 25 kg och går snabbare än 14 km/h.
Så försäkras olika elsparkcyklar

Jämför våra mopedförsäkringar

Detta ingår Hel­försäkring Hel Halv­försäkring Halv Trafik­försäkring Trafik
Ingår Ingår Ingår

Om föraren, passagerare och andra trafikanter skadas vid en olycka med mopeden får de ersättning för sina personskador. Du som äger en moped måste ha trafikförsäkring enligt lag och det är den minsta omfattning du kan välja på din mopedförsäkring.

Självrisken är 0 kronor, men om föraren saknar körkort, varit grovt vårdslös eller rattfull är självrisken 1 000 kronor.

Ingår Ingår Ingår

Om föraren av din moped orsakar skador på någon annans egendom ersätts dessa av trafikförsäkringen. Du som äger en moped måste ha trafikförsäkring enligt lag och det är den minsta omfattning du kan välja på din mopedförsäkring.

Självrisken är 0 kronor, men om föraren saknar körkort, varit grovt vårdslös eller rattfull är självrisken 1 000 kronor.

Ingår Ingår Ingår inte

Du får ersättning vid stöld eller tillgrepp av fordonsdelar till mopeden. Avmonterade fordonsdelar ska vara inlåsta i utrymme som endast du har tillgång till.

Självrisken är 3 000 kronor om den var låst med ett godkänt lås, annars 6 000 kronor. Har din moped godkänt spårningssystem med larmcentralkoppling och dessa var i funktion vid skadetillfället behöver du inte betala grundsjälvrisken.

Ingår Ingår Ingår inte

Du får ersättning vid stöld eller tillgrepp av hela mopeden.

Självrisken är 3 000 kronor om den var låst med ett godkänt lås, annars 6 000 kronor. Har din moped godkänt spårningssystem med larmcentralkoppling och dessa var i funktion vid skadetillfället behöver du inte betala grundsjälvrisken.

Vid rån av fordon eller fordonsnyckel ingår kristerapi.

Ingår Ingår Ingår inte

Du får ersättning för skador på mopeden som orsakats av brand, blixtnedslag eller explosion.

Självrisken är 1 800 kronor.

Ingår Ingår Ingår inte

Du får ersättning för kostnader vid vissa tvister som har med dig som mopedägare att göra.

Självrisken är 20 % av kostnaden, lägst 1 800 kronor.

Ingår Ingår inte Ingår inte

Du får ersättning för skador på mopeden efter en trafikolycka, skadegörelse eller annan olycka, t.ex. ett nedfallande träd.

Du kan välja mellan dessa självrisker:

 • 3 500 kronor
 • 7 000 kronor (endast valbar för EU-moped)

Valbar tilläggsförsäkring

 • Olycksfallsförsäkring
  Gäller både förare och passagerare.

  Olycksfallsförsäkring

  Olycksfallsförsäkringen ger en extra ersättning upp till 600 000 kronor, om föraren eller passagerare skadas och får bestående men eller omkommer vid en trafikolycka.

  Den ersätter även kostnaden för kristerapi av legitimerad psykolog i Sverige i upp till 10 behandlingstillfällen per försäkrad.

Vissa elcyklar försäkras som moped

Motoriserad cykel – kan se ut som en elcykel men har motoreffekt på 250 - 1 000 watt och ger kraft upp till 25 km/h. Den räknas som moped klass 2 och försäkras som en oregistrerad moped.

Speedbike – en snabb elcykel som ser ut som en cykel men klassas som moped klass I. De försäkras som en EU-moped.

Så försäkras olika elcyklar

Vid skada

Så gör du om något händer

Om mopeden blir stulen eller skadad i en trafikolycka kan göra din anmälan online. Stöld och skadegörelse ska även polisanmälas.

Gör en skadeanmälan

Frågor och svar

Vanliga frågor om mopedförsäkring

Relaterat innehåll