Hundförsäkring


Läs om vår hantering av personuppgifter, automatisk behandling av köp och hur vi arbetar med uppringande kvalitetssamtal.
Kundservice för hundägare 0770-117 177

Hundförsäkring är en trygghet för dig som hundägare om din hund blir sjuk eller skadar sig.

Hos oss finns två alternativ att välja på - hundförsäkring och Stor Hundförsäkring. Båda försäkringarna ger ersättning för kostnader vid veterinärvård och du kan välja att ha livförsäkring för din hund, om du vill. Om du väljer Stor Hundförsäkring ingår kostnader för mediciner och rehabilitering. 

Vi vet hur mycket ett kärt husdjur betyder och vill att försäkring ska vara så smidigt och enkelt som möjligt för dig. Därför har vi en egen kund- och skadeservice för djurförsäkring som förstår situationen och hjälper dig snabbt.


Fördelar med vår hundförsäkring

 • 20 % rabatt för valpar

  Du får 20 % rabatt första året om du försäkrar din valp innan den fyller ett år.

 • 3 gratisbesök hos FirstVet

  Besök veterinären direkt i din mobil, surfplatta eller dator. Vi bjuder på tre besök.

 • Gäller för dolda fel

  Ersättning för dolda och medfödda fel om du försäkrar hunden innan 120 dagars ålder.

Jämför innehållet Stor Hund Hund
Veterinärvård

Försäkringen gäller hela hundens liv och ersätter veterinärvårdskostnader om hunden blir sjuk eller skadad.

Stor Hundförsäkring ersätter max 60 000 kr per år. Från sju års ålder trappas ersättningsbeloppet ner med 5 000 kr per år till lägst 15 000 kr. 

Hundförsäkring ersätter max 30 000 kr per år. Från sju års ålder trappas ersättningsbeloppet ner med 3 000 kr per år till lägst 10 000 kr. 

Livförsäkring

Livförsäkring går att välja till båda varianterna av hundförsäkring. Du kan också välja att inte ha någon livförsäkring alls för din hund. 

Livförsäkringen betalas ut om hunden dör eller måste avlivas på grund av olycksfall eller sjukdom. Den gäller också om hunden stjäls eller kommer bort. Försäkringsbeloppet sänks årligen med 20 % från 7 års ålder och upphör vid 10 års ålder.

Livförsäkringen gäller utan självrisk. 

Magnetkameraundersökning

Försäkringen ersätter CT (Computed tomography), magnetkameraundersökning (MRI) och scintigrafi med max 10 000 kr per försäkringsår för Hundförsäkring och 15 000 kr för Stor Hundförsäkring. Maxersättningen omfattar även kostnader för att genomföra undersökning och/eller behandling.

Skada orsakad av rovdjur

Försäkringen gäller för skador som orsakats av björn, varg, lo, järv eller örn. Du betalar ingen självrisk om din hund skadas av ett rovdjur. Om en jakthund skadas av ett vildsvin betalar du ingen självrisk om hunden bar skyddsväst.

Digitalt veterinärbesök

Vi bjuder på tre besök per år hos den digitala veterinären FirstVet. Läs mer här

Kejsarsnitt

Vi ersätter kostnaden för ett kejsarsnitt. Om du väljer Stor Hundförsäkring gäller försäkringen för två kejsarsnitt.

För Bostonterrier, Chihuahua, fransk och engelsk Bulldog och blandras där någon av dessa raser ingår, ersätts inga kostnader för kejsarsnitt, förlossningskomplikationer eller komplikationer till kejsarsnitt. 

Vid fler kejsarsnitt tillämpas dubbel fast självrisk, se fullständiga villkor

Avlivning

Stor Hundförsäkring ersätter kostnader för avlivning och omhändertagande av djurkroppen med max 3 000 kr. 

Hundförsäkring ersätter avlivningskostnader och omhändertagande av kroppen med max 2 000 kr. 

Dolda fel

Försäkringen ersätter veterinärvårdskostnader för dolda och medfödda fel. Om du har valt livförsäkring gäller försäkringen även om hunden måste avlivas på grund av ett dolt fel. Om hunden försäkras hos oss efter 120 dagars ålder gäller en karenstid på 12 månader.

Medicin

Du får hjälp med kostnader för receptbelagda mediciner med upp till 6 000 kr. 

Rehabilitering

Om hunden råkar ut för en akut skada ersätter vi kostnader för rehabilitering som den behandlande veterinären ordinerar. Högsta ersättning är 6 000 kr per år.

Resor

Ersättning med 3 000 kr per år för veterinärs resor eller dina egna resor till specialistveterinär, om du fått en remiss. 


Tilläggsförsäkring


Har din hund en särskild egenskap, till exempel jakt-, bruks- eller avelsegenskap, får du ersättning med hela försäkringsbeloppet om hunden på grund av skada eller sjukdom förlorar den egenskapen. Du får 100 % av livförsäkringsbeloppet om du inte kan använda hunden i avel på grund ett officiellt hälsoprogram, under förutsättning att hälsoprogrammet har följts.​​

VAD KAN VI HJÄLPA DIG MED? 

Ring 0770-117 177 eller mejla oss, vi hjälper dig med dina frågor om djurförsäkring.

PÅverka ditt pris på hundförsäkringen

Med våra valbara självrisker kan du påverka priset på din hundförsäkring. En högre självrisk ger lägre pris på försäkringen. Du kan välja mellan följande självrisker, med en fast och en rörlig del:

 • 1 500 kr + 15 %
 • 1 900 kr + 15%
 • 2 700 kr + 15 %

Är du uppfödare?

Det är en trygghet att försäkra din valpkull om något skulle hända. En dolda fel-försäkring är ett bra skydd för dig som uppfödare om det visar sig att en valp har ett dolt fel när den har flyttat till sin nya ägare. Du som är If-uppfödare och har tiken försäkrad hos oss har nu möjlighet att få en dolda fel-försäkring utan kostnad. Läs mer om dina förmåner som hunduppfödare.


Villkor och förköpsinformation

Villkoret visar i detalj vad försäkringen gäller för. Skada ersätts enligt det villkor som är aktuellt vid skadetillfället.

Självrisker

Självrisk är den del av skadekostnaden som du betalar själv. Hur stor den är beror på vad det är som har hänt.

Har det hänt något?

Om du redan har varit hos veterinären med ditt djur och betalat besöket själv anmäler du det här.


Om din hund blir sjuk eller skadad

De flesta kliniker och djursjukhus erbjuder direktreglering. Då betalar du din självrisk på plats hos veterinären och vi ordnar resten.

Många djurkliniker tar ut en avgift för att direktreglera, men denna service är kostnadsfri från vår sida. Därför går det också bra att betala djurets veterinärbesök själv och därefter ringa oss. I de flesta fall kan vi hantera ärendet direkt över telefon. Då slipper du direktregleringsavgift och väntetid på kliniken.

Ersättning för medicinkostnader

Mediciner som ges vid behandlingstillfället hos veterinären täcks i alla varianter av våra hundförsäkringar. I Stor Hundförsäkring får du även hjälp med kostnader för receptbelagda mediciner upp till 6 000 kr per år. 

Om en annan hund skadar din hund

Hundförsäkringen gäller om din hund blir skadad av en annan hund. Den andre hundägaren kan bli skyldig att betala eventuella kostnader i samband med händelsen som inte ersätts av din hundförsäkring. 

Att vara hundägare innebär ett stort ansvar. Inte bara för hundens välmående, utan även för vad hunden gör. Med strikt ansvar menas att du som hundägare är ansvarig för allt din hund gör, om den skadar en människa eller en annan hund. Du kan bli skadeståndsskyldig oavsett hur olyckan gick till.

Vi rekommenderar att du har en hemförsäkring​ där ansvarsförsäkring ingår. Då får du hjälp om du blir krävd på skadestånd för något din hund orsakat. ​​

Så ersätts tandskada och tandvård

Om hunden får en tandfraktur orsakad av olycksfall eller yttre våld ersätts veterinärvårdskostnader för detta. Försäkringen gäller inte för tandstensborttagning eller borttagande av mjölktänder.

Så gäller försäkringen utomlands

Hundförsäkringen gäller inom Norden och vid tillfällig vistelse under högst 45 dagar i ett annat land i Europa dit hundar, enligt Jordbruksverkets bestämmelser , får åka fram och tillbaka utan att behöva sitta i karantän. Om du vill vara borta längre tid eller åka till ett land som kräver vistelse i karantän kontaktar du oss på telefon 0770-117 177 .

Här hittar du tips om att resa med hund.

Olycksfallsförsäkring för din hund

Om du bara vill ha en olycksfallsförsäkring för din hund finns försäkringen Veterinärvård Olycksfall. Den gäller för kostnader vid behandling hos veterinär om din hund skadar sig på grund av ett olycksfall, med upp till 30 000 kronor. Har du Veterinärvård Olycksfall görs ingen nedtrappning av ersättningsbeloppet efter sju års ålder. Ring oss på 0770-117 177 om du vill köpa Veterinärvård Olycksfall.

Fullmakt

Vi värnar om dina uppgifter och därför får inte andra personer ta del av information om dina försäkringar utan ditt godkännande.

Fyll i en fullmakt och posta i original till If, P10, 106 80 Stockholm om du vill att någon annan än du ska kunna ta del av din djurförsäkring. Om en fodervärd eller någon annan tar hand om ditt djur om du exempelvis är bortrest, är det bra om personen i fråga kan kontakta oss om något händer ditt djur.

Utökat försäkringsskydd

Om du har Stor Hem- eller Stor Villaförsäkring och din hund försäkrad hos oss får du ett utökat försäkringsskydd som innehåller följande:

 • Avbeställningsskydd 
 • Ersättningsresa 
 • Ersättning för inackorderingskostnader
 • Självriskbefrielse

Läs mer om mervärden för hundägare.