Anmäl bilskada

Här anmäler du skada på bil och andra fordon

Du kan antingen göra din anmälan direkt, eller först läsa om vad du ska göra om din bil skadats eller om du råkat ut för en olycka med bilen.

Vad ska du göra i olika situationer?

Vad man ska göra när man till exempel har fått inbrott i bilen? Ringer man polisen först? Och hur gör man när man kört på ett rådjur? Här nedan hittar du vanliga skadehändelser. Klicka på det som passar in på det som hänt dig, läs om vad du ska göra och vad som händer när du anmält skada till oss.

Vilken ersättning och hjälp du kan få vid en skada med bilen beror på vilken typ av bilförsäkring du har. Du kan logga in på Mina sidor för att se din bilförsäkring.

Hyrbil

Om du har tilläggsförsäkringen BilXtra eller Stor Bilförsäkring kan du få hyrbil under den tid bilen står på verkstad, som längst 45 dagar. Du betalar själv 25 % av dygns- och kilometerkostnaden, plus allt bränsle. Du får hyra en storleksmässigt likvärdig bil som din egen. Om du har specifika behov som exempelvis dragkrok eller automatväxel måste du få det godkänt av oss först. Kontakta oss innan du hyr bil så du vet vilka hyrbilsfirmor du kan kontakta.

Bärgning/assistans

I halv- och helförsäkringen ingår hjälp med bärgning av bilen om den skadas under färd eller om föraren blir sjuk eller skadad. Även personerna och bagaget i bilen får transport till hemorten eller hjälp med att fortsätta resan om det blir billigare.

Läs om halvförsäkring 
Läs om helförsäkring​​​​​​​​​​

Ring efter bärgare

Om du fått fel på bilen och behöver hjälp med bärgning – ring 0771-655 655. Utomlands – ring +46 8 7927333.

Kollision med annat fordon

Om du krockat med ett annat fordon måste både du och den andra föraren anmäla det som hänt till era respektive försäkringsbolag.

Anteckna registreringsnummer på det andra fordonet, om registreringsnummer finns, och be att få se körkortet så att du vet vem det är du har kolliderat med. Ni behöver inte fylla i den blå/gula skadeanmälningsblanketten.

Om det finns vittnen är det bra om du kan få deras namn och telefonnummer så att vi kan kontakta dem om det behövs.

Anmäl skadan här. Du får ett bekräftelsemejl direkt med information om hur du går vidare. Kom ihåg att meddela om någon person blev skadad.

När vi fått din anmälan kontaktar vi det andra försäkringsbolaget och löser allt direkt med dem utifrån de uppgifter du och den andra parten har lämnat.

Vi kan hjälpa dig med ersättning för skadorna på din bil om du har helförsäkring. Är din bil ny och har gällande vagnskadegaranti får du hjälp av det försäkringsbolag som har hand om garantierna för just ditt bilmärke. Vi skickar då ärendet vidare till dem. Om du vill kontakta dem själv hittar du de flesta bilmärkesförsäkringarna här.

Om du saknar helförsäkring eller vagnskadegaranti och du är utan vållande till skadorna måste du kontakta det andra försäkringsbolaget för att få ersättning för skadorna på din bil.

Anmäl skada på bilen

Anmäl skada på bilen här. Stöld och inbrott ska även anmälas till polisen. 

Anmäl skada

Kollision med djur

Om du kör på ett djur och får skador på bilen kan du få ersättning för det om du harhelförsäkring eller vagnskadegaranti. Om du har Stor Bilförsäkring eller tilläggsförsäkringen BilXtra sänks självrisken för vagnskada, som mest med 6 000 kronor.

  • Du måste göra en polisanmälan om du kört på älg, hjort, rådjur, vildsvin, björn, järv, lo, utter, örn eller mufflonfår. Ring 112 och meddela var djuret kördes på.
  • Om du kör på ett tamdjur eller en ren måste du anmäla det till djurägaren eller till polisen.
  • Oavsett vilket djur du kör på måste du märka ut platsen där djuret blev påkört. Du riskerar böter om du inte märker ut platsen och gör en polisanmälan.

Anmäl skadorna på bilen här. Du får ett bekräftelsemejl direkt med information om självrisk och vilken verkstad du ska kontakta.

På viltolycka.se hittar du fler tips om vad du ska tänka på, samt se vilka vägsträckor som är mest drabbade.

Anmäl skada på bilen

Anmäl skada på bilen här. Stöld och inbrott ska även anmälas till polisen. 

Anmäl skada

Parkeringsskada

Om din bil blivit påkörd av ett okänt motorfordon när den stod parkerad, och fordonet som körde på din bil smitit från platsen kan det räknas som en parkeringsskada. I dessa fall kan Trafikförsäkringsföreningen betala för reparationen. Du betalar självrisken 2 ​215 kronor. Självrisken för parkeringsskador är 5 % av årets prisbasbelopp.

Du anmäler ändå skadan till oss, så tar vi hand om hela ärendet. Om skadan inte godkänns som en parkeringsskada, eller om bilen har fått andra skador när den stått parkerad, kan du få ersättning genom helförsäkringen eller vagnskadegarantin. Du betalar den självrisk som gäller för helförsäkringen respektive garantin.

  • Anmäl parkeringsskadan till polisen.
  • Anmäl händelsen till oss. Du får direkt en bekräftelse med information om vilken verkstad du ska kontakta.
  • Vi hjälper dig att få tillbaka eventuell del av självrisken från Trafikförsäkringsföreningen om ärendet bedöms vara en parkeringsskada.

Du kan läsa mer om bestämmelserna kring parkeringsskada på Trafikförsäkringen.se

Anmäl skada på bilen

Anmäl skada på bilen här. Stöld och inbrott ska även anmälas till polisen. 

Anmäl skada

Glasskada

Om du får stenskott eller en spricka i bilens vind-, sido- eller bakruta kan vi ersätta skadorna om du har minst halvförsäkring.

Självrisken är 1 500 kronor. Om glasmästaren bedömer att det går att laga rutan istället för att byta den, är självrisken 200 kronor.

Om bilen blivit utsatt för skadegörelse och fått sönderslagna eller krossade rutor kan du få ersättning om du har helförsäkring eller vagnskadegaranti.

Anmäl skada på bilen

Anmäl skada på bilen här. Stöld och inbrott ska även anmälas till polisen. 

Anmäl skada

Bilinbrott

Om du har haft inbrott i din bil eller om någon har försökt bryta sig in i bilen kan du få ersättning för skadorna på bilen och de biltillbehör som stals om du har minst halvförsäkring.

Inbrott i bilen och inbrottsförsök ska alltid polisanmälas. Du kan göra din polisanmälan på polisens hemsida.

När du gjort polisanmälan gör du en skadeanmälan till oss. Gör din anmälan här när som helst på dygnet. Du får ett bekräftelsemejl direkt med besked om vi kan betala skadan eller inte, vilken självrisk du har och vilken verkstad du ska kontakta.

Kör inte med bilen om någon har försökt stjäla den. Rattlåset kan vara skadat och därför kan ratten låsa sig när du kör. Om du behöver hjälp med bärgning ringer du 0771-655 655.

Bilförsäkringen gäller inte för personliga tillhörigheter som till exempel verktyg, barnvagn, dator, mobiltelefon, kläder eller presenter som låg i bilen. Sådana saker ska anmälas via hemförsäkringen. Om du har både bil- och hemförsäkring hos oss på If har du bara en självrisk. ​

Anmäl skada på bilen

Anmäl skada på bilen här. Stöld och inbrott ska även anmälas till polisen. 

Anmäl skada

Bilstöld

​Om din bil blivit stulen ska du anmäla det till polisen så fort som möjligt. När du gjort det anmäler du bilstölden till oss på telefon 0771-655 655. Du kan även anmäla stölden här på webben. Vi ringer då dig senast nästa arbetsdag.

De flesta bilar kommer tillrätta inom ett par veckor och polisen kontaktar dig när bilen har hittats. Då ringer du oss så hjälper vi dig med bärgning till lämplig verkstad och ersättning för eventuella skador på bilen.

Om bilen inte kommit tillrätta inom 30 dagar kontaktar vi dig angående ersättning för bilen. För att få ersättning för bärgning, skador på bilen eller hela bilen behöver du ha minst halvförsäkring.

Stulna däck och takbox

Däck och takboxar som tillhör bilen omfattas av stöldförsäkringen om de är monterade på bilen eller förvaras i ett låst utrymme – till exempel i garage eller förråd.

Däck och takbox ersätts inte med kontanter. Du får köpa en ny motsvarande takbox eller däck och du står själv för den kostnad som motsvarar ålder, användning och självrisken.

Du kan anmäla din skada här. Du får omedelbart en bekräftelse och information om vad som händer härnäst.

Anmäl skada på bilen

Anmäl skada på bilen här. Stöld och inbrott ska även anmälas till polisen. 

Anmäl skada

Brandskada

När du har minst halvförsäkring kan du få ersättning för brandskador på bilen som uppstått från bränder i närheten av bilen, genom blixtnedslag eller om bilen börjat brinna under färd.

Ring 0771-655 655 om du behöver bärgningshjälp.

Du kan anmäla skadan här. Du får ett bekräftelsemejl direkt med information om vad som händer härnäst.

Anmäl skada på bilen

Anmäl skada på bilen här. Stöld och inbrott ska även anmälas till polisen. 

Anmäl skada

Maskinskada

​Maskinskadeförsäkringen ingår i halvförsäkringen för personbilar, lätta lastbilar och husbilar tills de är 8 år och inte gått mer än 10 000 mil. Du som har valt Stor Bilförsäkring till din bil har gränserna 10 år och 12 000 mil.

Maskinskadeförsäkringen gäller för många olika delar och komponenter som till exempel motor, bränslesystem och bromsservo. För att kunna avgöra vad felet beror på och om maskinskadeförsäkringen gäller för felet måste en auktoriserad verkstad först undersöka bilen.

Ring oss på telefon 0771-655 655 så hjälper vi dig med att komma i kontakt med en verkstad eller om du behöver en bärgare.

Singelolycka

Om din bil skadas i en singelolycka som till exempel dikeskörning eller att du kör på något kan du får ersättning för skadorna på bilen om du har helförsäkring eller vagnskadegaranti.

Anmäl skadan här. Du får ett bekräftelsemejl direkt med information om självrisk och vilken verkstad du ska kontakta.

Anmäl skada på bilen

Anmäl skada på bilen här. Stöld och inbrott ska även anmälas till polisen. 

Anmäl skada

Skadegörelse

Med skadegörelse menas att en annan person avsiktligt skadat din bil. Det kan till exempel vara sönderskurna däck, inslagna rutor, repad lack eller att någon sparkat på bilen.

Skadegörelse ska alltid polisanmälas.

För att kunna få ersättning för skadorna behöver du ha helförsäkring eller vagnskadegaranti, med avdrag för självrisken. Om du har Stor Bilförsäkring eller BilXtra sänks självrisken med upp till 6 000 kronor.

Anmäl skadan här. Du får en bekräftelse direkt med information om vilken självrisk du har och vilken verkstad du ska kontakta.

Anmäl skada på bilen

Anmäl skada på bilen här. Stöld och inbrott ska även anmälas till polisen. 

Anmäl skada

Skada utomlands

Din bilförsäkring gäller även utomlands, men lite olika beroende på vilken omfattning du har och vilket land du är i.

Trafikförsäkringen gäller i alla länder som ingår i Gröna kort-samarbetet. Om du har halv- eller helförsäkring gäller den i de länder som ingår i Gröna kort-samarbetet med undantag för Tunisien, Marocko och Iran. Ingen försäkring gäller i Kosovo.

Ring If Assistance

Om du råkar ut för en skada när du är utomlands ringer du i första hand If Assistance+46 8 792 73 33 som hjälper dig på plats.

Reparationen av bilen görs i Sverige för att vi ska vara säkra på att det blir fackmannamässigt gjort och tryggt enligt de avtal och samarbeten vi har med verkstäderna.

Om du krockar

  • Ring polisen och be dem komma till platsen. Fyll i en skadeanmälan och ta så mycket uppgifter som möjligt, fotografera gärna bilarna, platsen och de andra förarnas körkort och fråga vilket försäkringsbolag de har. Om du och den andra föraren är överens om händelseförloppet kan ni skriva anmälan tillsammans, men underteckna inte om du inte är helt säker på vad det står eller om ni är oense.

Om bilen blir stulen, utsatt för inbrott eller skadegörelse

  • Anmäl inbrottet, stölden eller skadegörelsen till polisen på orten där brottet inträffade.

Anmäl skada på bilen

Här kan du anmäla skador på bilen. Vi kontaktar dig så snart vi kan.

Ring efter bärgare

Om du fått fel på bilen och behöver hjälp med bärgning – ring 0771-655 655. Utomlands – ring +46 8 7927333.

Service vid en skada

Vi vill att våra kunder ska känna sig nöjda med den service och hjälp de får av oss vid en skada.