Försäkring för robotgräsklippare

Robotgräsklippare blir allt vanligare i våra trädgårdar och de har utvecklats mycket de senaste åren. Priserna varierar, mellan 5 000-20 000 kronor så en skadad robotgräsklippare kan bli en dyr historia utan försäkring.
Robotgräsklipparen ingår i villaförsäkringen och kan ingå i fritidshusförsäkringen beroende på vilken typ av försäkring du har valt.

Blixtnedslag vanligaste skadan

Vanligaste orsaken till strul med klipparna är blixtnedslag som skadat apparaturen på olika sätt, berättar Jenny Rudslätt, skadechef här på If.

– Det vanligaste är att blixten slår ned och bränner sönder elektroniken i klipparen eller laddstationen. Men vi har också haft fall där den träffat och slagit ut den begränsningskabel man sätter runt tomtgränsen, så att trädgårdsroboten inte längre känner av var området slutar. I vissa fall har den helt enkelt rymt, för att sedan hittas i grannens trädgård eller någonstans i närheten ute på vift.

blixt
Åska och blixtnedslag vanligaste skadeorsaken.

Så gäller villaförsäkringen

Robotgräsklipparen räknas som lös egendom och ingår i villaförsäkringen.

Åska och blixtnedslag

Grundskyddet i villaförsäkringen räcker för att du ska få ersättning om din robotgräsklippare skadas av åska och blixtnedslag.  För att undvika skador bör du dra ur sladden och se till att gräsklipparen inte står i dockan när det åskar.

Stöld

Trots att många robotgräsklippare skyddas av en pinkod kan de vara stöldbegärliga. Är gräsklipparen dessutom utrustad med GPS gör funktionen i sig att risken för stöld ökar.  

Eftersom robotgräsklipparen inte är fastlåst behöver du har Villa Extra eller Stor Villaförsäkring för att kunna få ersättning om gräsklipparen blir stulen.

Skyfall eller översvämning

Vid skyfall och översvämning gäller försäkringen inte för robotgräsklipparen om den är placerad utomhus. Förvaras den inomhus och vatten tränger in i bostaden eller förrådet där roboten förvaras gäller däremot försäkringen.

Oförutsedda händelser

Utöver blixtnedslag är andra vanliga skadehändelse att man tappar den eller råkat köra på den med bilen. Det förekommer också att älgar skräms av robotgräsklipparen och stampar sönder den. Om något av detta händer kan du få ersättning om du har Villa Extra eller Stor Villaförsäkring.

Så gäller fritidhusförsäkringen

Har du robotgräsklipparen i fritidshuset gäller fritidshusförsäkringen om du har valt att ha försäkring för lösöret.

Om du har valt att inkludera personliga saker i din fritidshusförsäkring kan du få ersättning för samma skadehändelser som gäller för villaförsäkringen. Du behöver ha Stor Fritidshusförsäkring för att få ersättning för stöld och oförutsedda händelser.

 • Grillning i trädgården

  Tips till villaägare

  Vi vet att väder och vind kan orsaka skador. Vi har tips om hur skador kan förebyggas. 

  Läs tips till villaägare
 • Humla och äppelblomma

  Boka getingsanering

  Här kan du boka tid hos Anticimex för att få hjälp med getingsanering. 

  Boka tid för getingsanering
 • Kvinna med mobil

  Har det hänt något?

  Om något blivit stulet eller skadat kan du anmäla det här så återkommer vi dig.

  Anmäl skada

Senast uppdaterad 26 juni 2020