Försäkring robotgräsklippare

Robotgräsklippare är trädgårdsredskap och täcks av villa- och fritidshusförsäkringen. Den vanligaste orsaken till skada på en robotgräsklippare är åska.

Robotgräsklipparen räknas som lös egendom och ingår i villaförsäkringen. Har du robotgräsklipparen i fritidshuset gäller fritidshusförsäkringen om du har valt att ha försäkring för lösöret. 

 • Åska och blixtnedslag är den vanligaste skadeorsaken. För att undvika det bör det dra ur sladden och se till att gräsklipparen inte står i dockan när det åskar. 
 • Stölder förekommer och trots att många robotgräsklippare skyddas av en pinkod kan de vara stöldbegärliga. Är gräsklipparen dessutom utrustad med GPS gör funktionen i sig att risken för stöld ökar.
   

Robotgräsklippare skadar igelkottarna

Många låter sin robotgräsklippare klippa även på natten, och tyvärr orsakar det att många igelkottar skadas eller dödas av klipparens vassa knivar. Det taggiga lilla djuret har varit fridlyst sedan 1972, vilket gör det extra viktigt att låta den leva ostört.

Igelkottar är nattdjur och aktiva några timmar på kvällen efter klockan 18 och några timmar efter midnatt. Normalt sover de hela dagen, vilket gör det fritt fram att klippa gräset på dagtid.

Om du hittar en skadad igelkott ska du kontakta närmaste viltjour.

Svar på vanliga frågor

Här svarar vi på de vanligaste frågorna om robotgräsklippare och försäkring. Om du inte hittar svaret på just din fråga, är du välkommen att kontakta oss.

Senast uppdaterad 3 juni 2019

 • Tvåplansvilla

  Tips till villaägare

  Vi vet att väder och vind kan ställa till det för er husägare. Här har vi tips om hur skador kan förebyggas. 

  Läs tips till villaägare
 • Humla och äppelblomma

  Boka getingsanering

  Här kan du boka tid hos Anticimex för att få hjälp med getingsanering. 

  Boka tid för getingsanering
 • Kvinna med halsduk

  Har det hänt något?

  Om något blivit stulet eller skadat kan du anmäla det här så återkommer vi dig.

  Anmäl skada