Så skyddar du hemmet mot inbrott i sommar

Sommartider innebär i de flesta fall att vi lämnar bostaden oftare än under vintern. När du är på semesterresa eller spenderar dagen på stranden kan tjuven passa på att ta sig in hos dig. Vi har tips om vad du kan göra för att förhindra inbrott. 

Tips om hur du stoppar tjuven

  • Ha ett lås avsett för ytterdörrar och ha gärna dörren låst även om du är hemma. Du hittar olika typer av lås för ytterdörrar i If Säkerhetsbutik​.
  • Bor du i hus eller har lägenhet i markplan ska du ha lås även på fönster, balkong- och altandörrar.
  • Skaffa bra utomhusbelysning vid alla entréer till huset. Det finns sensorstyrda lampor som tänds när någon närmar sig dörren.
  • Lägg inte värdesaker framme så att de syns genom fönster och altandörrar. Det ökar risken för inbrott.
  • Låt bostaden se bebodd ut även om du inte är hemma. Använd timer till belysning, låt kläder och tidningar ligga framme. Be någon ta hand om posten, lägga sina sopor i din soptunna, skotta snö på vintern och klippa gräset på sommaren etc.

Hjälps åt att förhindra inbrott

Bra kontakt med grannarna, till exempel i form av Grannsamverkan, minskar risken för inbrott betydligt både på sommaren och vintern. 

Så tänker en inbrottstjuv

För att motverka inbrott hemma kan du sätta dig in hur en inbrottstjuv tänker. Varför väljer de att göra inbrott hos dig och inte hos grannen? Svenska Stöldskyddsföreningen har gjort en film där en för detta kriminell man berättar hur en tjuv tänker.

För dig som vill veta mer

Relaterade artiklar

Senast uppdaterad 30 juni 2023