Skydda mot inbrott

Att någon bryter sig in i ens hem är obehagligt. För att undvika inbrott kan du krångla till det för tjuven. Ju krångligare det är desto bättre.

Under vinterhalvåret ökar risken för inbrott. Nedsläckta hus avslöjar att ingen är hemma och mörkret skyddar tjuven. Låsta dörrar och timer till belysningen är effektiva sätt att hålla inbrottstjuvar borta. Bra kontakt med grannarna, till exempel i form av Grannsamverkan, minskar risken för inbrott betydligt.

Låst dörr, Grannsamverkan och bra utomhusbelysning hjälper till att förhindra inbrott.

Tips om hur du stoppar tjuven

 • Se till att ha ett lås avsett för ytterdörrar och ha gärna dörren låst även om du är hemma. Du hittar olika typer av lås för ytterdörrar i If Säkerhetsbutik​.
 • Bor du i hus eller har lägenhet i markplan ska du ha lås även på fönster, balkong- och altandörrar.
 • Starta Grannsamverkan i ditt bostadsområde.
 • Märk dina värdesaker med MärkDNA​ och skriv upp dem på en inventarielista. Sätt upp MärkDNA-dekaler på utsidan av bostaden, det har en avskräckande effekt enligt kriminologerna vid Malmö Högskola.
 • Låt inte värdesaker ligga framme så att de syns genom fönster och altandörrar. Förvara gärna dyrbara smycken, pass och andra värdesaker i kassaskåp, säkerhetsskåp eller bankfack.
 • Se till att du har bra utomhusbelysning vid alla entréer till huset. Det finns sensorstyrda lampor som tänds när någon närmar sig dörren.
 • Låt bostaden se bebodd ut även om du är bortrest. Använd timer till belysning, låt kläder, böcker och tidningar ligga framme så att det ser ut som att du är hemma. Be någon ta hand om posten, skotta snö på vintern och klippa gräset på sommaren, och lägga sina sopor i din soptunna etc.
 • Lås fast cyklarna om de förvaras utomhus. Samma sak gäller för stegar.

MärkDNA – eller SmartDNA – är ett biologiskt framställt DNA som kan appliceras på allt som är stöldbegärligt, som bilar, båtar, datorer, mobiltelefoner med mera. Det fungerar både i avskräckande syfte och när inbrottet är ett faktum. Märkta saker registreras i en databas och om märkta saker stjäls men hittas igen kan de kopplas till rätt ägare och tjuvarna fällas för stölden.

Osynligt och går inte att tvätta bort

MärkDNA är osynlig och kan inte tvättas bort. Smart-DNA är ett patenterat säkerhetsskydd som har kvalitetssäkrats och godkänts av Polisen och Polismyndigheten samt Nationellt Forensiskt Centrum (NFC).

Läs mer om MärkDNA

Köp Hempaket SmartDNA i Säkerhetsbutiken

Ett kassaskåp eller säkerhetsskåp är ett bra stöldskydd och därför en god investering. Kassaskåp är inte bara ett bra stöldskydd utan även brandsäkra. Om du förvarar smycken, kontakter eller värdepapper hemma rekommenderar vi att du förvarar dem i ett kassaskåp.

Hitta rätt typ av skåp i Säkerhetsbutikens skåpguide

Grannsamverkan minskar risken för inbrott

En fungerande, aktiv grannsamverkan sänker risken för inbrott med upp till 36 procent enligt statistik från Brå, Brottsförebyggande rådet. Nyfikna grannar som lägger sig i är ett bra sätt att hålla tjuvarna borta. Tjuvar vill jobba ostört utan att någon ser dem eller frågar vilka de är.​

samverkanmotbrott.se kan du läsa mer om hur grannsamverkan fungerar.

Det är enkelt att starta Grannsamverkan

För att starta Grannsamverkan i området där du bor kan du och dina grannar kontakta polisen genom att ringa 114 14. Polisen kommer att se till att ni får den kunskap och hjälp ni behöver för att komma igång.

Så gäller försäkringen

Hemförsäkringen gäller för inbrott och skador efter inbrottsförsök. Försäkringen kan aldrig ersätta annat än den ekonomiska förlust du lider efter ett inbrott eller en stöld. Därför är det viktigt att du gör det du själv kan för att förebygga inbrott och på så sätt minska risken för att just din bostad eller ditt fritidshus blir utsatt.​​​​

Så tänker en inbrottstjuv

Ett sätt att lära sig hur du kan undvika inbrott i bostaden är att sätta sig in hur en inbrottstjuv tänker. Vad är det som gör att de väljer att göra inbrott hos dig och inte hos grannen?

Svenska Stöldskyddsföreningen har gjort en film där Anders, en före detta kriminell, berättar hur en tjuv tänker. Se gärna den!  

Stoppa tjuven

 
Tips om hur du slipper inbrott hemma
 • Utomhusbelysning

  Inbrottstjuvar gillar mörker, så utomhusbelysning är ett bra skydd. Du hittar den i Säkerhetsbutiken. 

  Köp utomhusbelysning
 • Grannsamverkan

  Läs om hur grannsamverkan mot brott fungerar och se informationsfilmer om hur inbrott i bostaden kan förhindras. 

  Om Grannsamverkan mot brott
 • Har det hänt något?

  Om något blivit stulet eller skadat kan du anmäla det här så återkommer vi dig.

  Anmäl skada