skydd mot inbrott

Tips om hur du undviker inbrott hemma.

Att någon bryter sig in i ens hem är obehagligt. För att undvika inbrott kan du krångla till det för tjuven. Ju krångligare det är desto bättre.

Under sommaren ökar risken för inbrott i hemmet. Många lämnar sina hus och lägenheter för att vara på sommarstället eller åka på långsemester. Med några enkla medel kan du undvika inbrott, bland annat genom att ta hjälp av dina grannar.

Låst dörr, larm och Grannsamverkan hjälper till att förebygga inbrott.

Tips om hur du stoppar tjuven

  • Se till att ha ett lås avsett för ytterdörrar och ha gärna dörren låst även om du är hemma. Du hittar olika typer av lås för ytterdörrar i If Säkerhetsbutik​.
  • Bor du i hus eller har lägenhet i markplan ska du ha lås även på fönster, balkong- och altandörrar.
  • Starta Grannsamverkan i ditt bostadsområde.
  • Märk dina värdesaker med MärkDNA​ och skriv upp dem på en inventarielista. Sätt upp MärkDNA-dekaler på utsidan av bostaden, det har en avskräckande effekt enligt kriminologerna vid Malmö Högskola.
  • Låt inte värdesaker ligga framme så att de syns genom fönster och altandörrar. Förvara gärna dyrbara smycken, pass och andra värdesaker i kassaskåp, säkerhetsskåp eller bankfack.
  • Lås fast cyklarna om de förvaras utomhus.
  • Se till att du har bra utomhusbelysning vid alla entréer till huset. Det finns sensorstyrda lampor som tänds när någon närmar sig dörren.
  • Installera inbrottslarm​ med utomhussiren om du bor i hus.
  • Låt bostaden se bebodd ut även om du är bortrest. Använd timer till belysning, låt kläder, böcker och tidningar ligga framme så att det ser ut som att du är hemma. Be någon ta hand om posten, skotta snö på vintern och klippa gräset på sommaren, och lägga sina sopor i din soptunna etc.

Hemförsäkringenvillaförsäkringen och fritidshusförsäkringen gäller för inbrott och skador efter inbrottsförsök. Försäkringen kan aldrig ersätta annat än den ekonomiska förlust du lider efter ett inbrott eller en stöld. Därför är det viktigt att du gör det du själv kan för att förebygga inbrott och på så sätt minska risken för att just din bostad eller ditt fritidshus blir utsatt.​​​​

Har du haft inbrott? Gör din anmälan här. Kom ihåg att polisanmäla inbrottet.

MärkDNA – eller SmartDNA – är ett biologiskt framställt DNA som kan appliceras på allt som är stöldbegärligt, som bilar, båtar, datorer, mobiltelefoner med mera. Det fungerar både i avskräckande syfte och när inbrottet är ett faktum. Märkta saker registreras i en databas och om märkta saker stjäls men hittas igen kan de kopplas till rätt ägare och tjuvarna fällas för stölden.

Osynligt och går inte att tvätta bort

MärkDNA är osynlig och kan inte tvättas bort. Smart-DNA är ett patenterat säkerhetsskydd som har kvalitetssäkrats och godkänts av Polisen och Polismyndigheten samt Nationellt Forensiskt Centrum (NFC).

Läs mer om MärkDNA

Köp Hempaket SmartDNA i Säkerhetsbutiken

Ett kassaskåp eller säkerhetsskåp är ett bra stöldskydd och därför en god investering. Kassaskåp är inte bara ett bra stöldskydd utan även brandsäkra. Om du förvarar smycken, kontakter eller värdepapper hemma rekommenderar vi att du förvarar dem i ett kassaskåp.

Hitta rätt typ av skåp i Säkerhetsbutikens skåpguide

Grannsamverkan minskar risken för inbrott

En fungerande, aktiv grannsamverkan sänker risken för inbrott med upp till 26 procent enligt statistik från Brå, Brottsförebyggande rådet. Nyfikna grannar som lägger sig i är ett bra sätt att hålla tjuvarna borta. Tjuvar vill jobba ostört utan att någon ser dem eller frågar vilka de är.​

Det är enkelt att starta Grannsamverkan

För att starta Grannsamverkan i området där du bor kan du och dina grannar kontakta polisen genom att ringa 114 14. Polisen kommer att se till att ni får den kunskap och hjälp ni behöver för att komma igång.

Se filmen om att

starta Grannsamverkan

 
Så fungerar Grannsamverkan

Anmäl skada

Här kan du anmälan skada – snabbt och enkelt. Vi kontaktar dig senast nästkommande vardag.

Rätt hemförsäkring

Hemförsäkringen gäller för dig och de saker du äger, hyr eller lånar. Har du den försäkring du behöver? 

Försäkring vid id-stöld

Med vår hemförsäkring eller villaförsäkring får du hjälp och rådgivning om du drabbas av id-stöld.