Hyra ut bostaden

Tusentals svenskar hyr ut sin bostad i andra hand. Det ger en extra inkomst, men det är inte riskfritt. Nu finns uthyrningsförsäkring att teckna om du har din hem- eller husförsäkring hos oss och ska hyra ut din privata bostad under en period. 

Tips innan du hyr ut

  • Gör en inventering av bostadens skick och vilka saker du har i den innan du hyr ut.
  • Lås in värdefulla saker i ett särskilt rum eller utrymme dit hyresgästen inte har tillträde.
  • Märk dina saker med MärkDNA. Om det sker ett inbrott eller om dina saker stjäls kan de spåras tillbaka till dig.  
  • Använd en uthyrningsförmedlare när du hyr ut din bostad och kontrollera vilket skydd de kan erbjuda. Förmedlaren kan ge dig en bakgrundskontroll av hyresgästen med uppgifter om bland annat betalningsanmärkningar. 

Om hyresgästen stjäl dina saker

Om du släpper in någon i ditt hem eller fritidshus och den personen stjäl eller förstör dina saker täcks inte skadan av din hem- eller fritidshusförsäkring. Men om du lägger till Uthyrningsförsäkring till din försäkring kan du få ersättning för de skador och stölder din tillfälliga hyresgäst orsakar.

Detta ingår i uthyrningsförsäkringen

Du kan köpa uthyrningsförsäkringen som ett tillägg till din hem-, villa- eller fritidshusförsäkring hos oss.

Innehåll
Ingår

Du kan få upp till 100 000 kronor i ersättning för dina möbler och andra saker om hyresgästen stjäl eller skadar dina saker. För fast inredning är högsta ersättning 200 000 kronor. Vid exempelvis brand och vattenskada är det högsta ersättningsbeloppet detsamma som du har för bostadens försäkring.
Självrisken är 1 500 kronor.
Kontanter, smycken, surfplattor och bärbar dator täcks inte av försäkringen.

Ingår

Om du hamnar i tvist med hyresgästen gäller ett rättsskydd upp till 250 000 kronor. Självrisken är 25 % av kostnaden, lägst 1 500 kronor.

Ingår

Det betyder att du kan få ersättning om hyresgästen oavsiktligt råkar förstöra något, till exempel spiller ut ett glas rödvin i soffan.

Ingår

Om bostaden blir obrukbar, exempelvis efter en vattenskada, kan du få ersättning för förlorad hyra.

Pris för försäkringen

Uthyrningsförsäkringen kostar mellan 500-1 000 kronor per år och du betalar den på samma sätt som du valt för din hem-, villa- eller fritidshusförsäkring.

Ring 0771-655 655 för att köpa denna försäkring. 

Hyra ut bostadsrätt

Om du hyr ut din bostadsrätt och vill kunna få ersättning för skador på den fasta inredningen behöver du ha bostadsrättstillägg i din hemförsäkring.

Avtal med hyresgästen

  • Välj hyresgäst med omsorg – gå igenom potentiella gästers profiler och tidigare omdömen hos en uthyrningsförmedlare.
  • Fråga om hyresgästen själv har en hemförsäkring. I den ingår ett ansvarsskydd som gäller om hyresgästen orsakar en skada som han eller hon kan hållas ansvarig för.
  • Skriv ett avtal där det framgår vad som gäller kring städning och inventarier etc. 

Senast uppdaterad 22 mars 2021