Försäkring för dator

Hur gäller hemförsäkringen om datorn går sönder eller stjäls, eller om du spiller kaffe över den? Behövs en speciell försäkring för dator? Här får du svar på frågor om försäkring för datorer.

Så gäller hemförsäkringen för dator

  • Hemförsäkringen​ gäller om datorn stjäls vid ett inbrott eller om någon obehörig tar sig in i bostaden och förstör den. Om datorn skadas i en brand hemma hos dig får du också ersättning.
  • Om du eller någon annan i familjen tappar datorn i golvet, eller på annat sätt råkar orsaka den skada, helt eller delvis, måste du ha en allriskförsäkring för att få ersättning. Vår allriskförsäkring heter Otur och ingår i Stor Hemförsäkring och Hemförsäkring Extra.
  • Hemförsäkringen gäller också när du tar med dig datorn hemifrån, men tänk på att en dator är stöldbegärlig och att du måste förvara den på ett säkert sätt. Du får inte lämna den utan uppsikt. Om du lämnar kvar den på jobbet eller i skolan måste den vara inlåst för att försäkringen ska gälla.
  • I Stor Hemförsäkring ingår ett speciellt skydd för hemelektronik. Det innebär att om datorn är yngre än två år när den går sönder, ersätts du med en ny, motsvarande dator. Inget åldersavdrag görs!
    Du betalar självrisken för hemförsäkringen, som normalt är 1 500 kr om du inte valt ett annat belopp. Detta speciella skydd gäller inte för surfplattor.

Skadad eller stulen dator

Stöld av dator ska alltid först polisanmälas, efter det kan du göra en skadeanmälan till oss. Läs mer om vad du ska göra om datorn har stulits eller skadats