Flytta hemifrån

Äntligen en egen lya! Kul, pirrigt och kanske lite läskigt. Få koll på vad du ska göra med hjälp av vår checklista. Hemförsäkring är en viktig punkt och att få pris och köpa försäkringen är enkelt.

Hemförsäkring på 1 minut

Checklista vid flytt hemifrån

1) Gör en budget

Redan innan du letar bostad behöver du få koll på ekonomin så att du vet vad du har råd med. Hyra, el, försäkring, bredband, mat, hygienartiklar, toapapper etc. Har du koll på vad det kostar att bo själv?

2) Skaffa egen hemförsäkring

När du flyttar gäller inte längre dina föräldrars hemförsäkring för dig och det är viktigt att du tecknar en egen. Visste du att en hemförsäkring gäller för mer än bara dina saker? Du får bland annat hjälp om du inte kan bo kvar i din bostad efter exempelvis brand- eller vattenskada.

3) Teckna elavtal

Att famla i mörkret, inte kunna ladda mobilen och datorn eller laga mat är varken kul eller praktiskt. Om el inte ingår i hyran behöver du teckna elavtal i god tid så att det är klart när du ska flytta in. 

4) Fixa bredband

För att kunna surfa och streama olika tjänster behöver du ju ett bredband, vilket du säkert redan har koll på. Kom bara ihåg att ordna det i tid.

5) Flyttanmälan till Skatteverket

Grundregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor, det vill säga där du sover flest nätter. Du ska ändra folkbokföringsadress även när du flyttar på grund av studier. Flyttanmälan kostar inget och görs enkelt via Skatteverkets online-tjänst. Gör din anmälan innan du ska flytta eller senast en vecka efter att du flyttat.

Eftersändning av post

Du kan beställa eftersändning av post hos Svensk adressändring mot en avgift. Fundera på om du behöver detta. Du kanske kan få post eftersänd genom att mamma eller pappa skickar vidare. 

Vad kostar det att flytta hemifrån?

Det beror såklart på hyran, men även vad du väljer för el-, bredband- och försäkringsavtal, om du lagar maten hemma och gör matlådor, hur ofta du äter ute och så vidare. Priset för en hemförsäkring beror på var du bor, hur stor din lägenhet är och hur många personer den ska gälla för. Priset påverkas inte av dina sakers värde så länge det sammanlagda värdet inte är högre än 1,5 miljoner kronor.

Du kan välja hur omfattande din hemförsäkring ska vara, exempelvis om drulleförsäkring ska ingå.

Få pris för hemförsäkring

När du ska hyra bostad

När du hyr en bostad behöver du en hemförsäkring för hyresrätt även om det är en bostadsrätt eller del av en villa. Det är inte ditt ansvar att försäkra själva bostaden.

Hyra i första eller andra hand

När det gäller hemförsäkringen spelar det ingen roll om du hyr ditt boende i första eller andra hand. Du behöver alltid ha en egen hemförsäkring. Vår hemförsäkring gäller för dig och dina saker är försäkrade upp till 1,5 miljoner kronor.

Om du ska hyra i andra hand är det viktigt att du tar reda på den som hyr ut har tillstånd att göra det så att du inte riskerar att behöva flytta ut.

Kom ihåg att skriva ett hyreskontrakt, både om du ska hyra i första eller andra hand. Flyttar du till en hyresrätt rekommenderar Hyresgästföreningen att du ber om besiktningsprotokollet så att du ser vilka skador som eventuellt redan finns i lägenheten. På så sätt kan hyresvärden inte anklaga dig för att ha orsakat skadorna.

Hyreskontraktsmall för lägenhet

Hyra möblerat eller omöblerat

Oavsett om du hyr möblerat eller omöblerat behöver du en egen hemförsäkring, den gäller ju för mer än bara sakerna. I hemförsäkringen finns bland annat en ansvarsförsäkring som gäller om någon anser att du är skadeståndsskyldig. Vi hjälper dig med att reda ut om du är skadeståndsskyldig och om du är det betalar vi ut ersättning upp till 5 miljoner kronor.

Magasinera möbler

Om du vill magasinera möbler kan du köpa en försäkring som gäller för det. Den försäkringen gäller om dina saker blir skadade i en brand- eller vattenskada eller om det blir inbrott där du magasinerar dina saker.

Försäkring vid magasinering 

Lär känna dina grannar

Ett sätt att slippa inbrott, och att kunna få hjälp om något händer, är att ha bra kontakt med grannarna. Tillsammans kan ni hjälpas åt att se till att inga obehöriga är i trapphuset oavsett om det är fest eller inte. Lär gärna känna dina grannar så att du kan be om hjälp med att hålla ett öga på din lägenhet om du är bortrest.

Fester och gäster

Bjud gärna hem folk till ditt nya hem, men tänk på att det är bra att ha lite koll på vilka som kommer hem till dig. Hemförsäkringen gäller om någon olovligen tar sig in i din bostad och stjäl eller förstör dina saker. Om du släpper in någon i lägenheten och den personen tar något eller förstör dina saker kan du inte få någon ersättning för det stulna eller skadade. Om du väljer Stor Hemförsäkring eller Hemförsäkring Extra, där allriskförsäkringen Otur ingår, kan du dock få ersättning om du inte varit väldigt oaktsam med vilka du släppt in i bostaden.

När det är dags att flytta

När det är dags att packa och flytta är det bra att tänka till lite så att flytten blir så smidig som möjligt.

Flyttkartonger

  • Fixa flyttkartonger. En kartong per kvadratmeter är en tumregel.
  • Gör en plan för vad du ska packa ner först och vad som är det sista du packar ner. 
  • Numrera flyttkartongerna och ha märkningen på alla sidor - det underlättar för dem som bär och gör det enklare att hitta efter flytten oavsett hur kartongerna är staplade. 
  • Gör en lista med nummer på alla kartonger, vad de innehåller och vart de ska i din nya bostad. Det blir enkelt för dg att hitta exempelvis strykjärnet om du har listan där det står att strykjärnet är i kartong 2, klädkammare.
Packar smart i flyttkartongerna
Planera och packa smart så blir det smidigare för dig.

Packa smart

  • Packa tallrikar på högkant för att undvika att de går sönder. Använd bubbelplast eller emballagepapper. Tidningspapper kan ge trycksvärta på varenda tallrik, vilket betyder att du måste diska. 
  • Packa värdesaker i en särskild väska. Smycken, klockor, kamera och andra värdesaker är bäst att packa i en väska som du bär själv. 

Vanliga frågor

Senast uppdaterad 13 juli 2021