Flytta hemifrån

Att flytta hemifrån kan vara pirrigt, roligt och lite läskigt. Det är mycket att tänka när du flyttar till egen lägenhet. Här får du tips och råd.

Den viktiga hemförsäkringen

Oavsett vart du flyttar, om du hyr i första hand, andra hand eller har köpt en lägenhet behöver du en egen hemförsäkring. Dina föräldrars försäkring gäller inte längre när du flyttar hemifrån. 

Hemförsäkringen gäller för dina saker, sådant du hyr eller lånar, men även för dig. Om du blir skadeståndsskyldig, överfallen, behöver rättshjälp eller sjuk på en resa är hemförsäkringen din räddning.

Hyr du eller äger du lägenheten?

 • Hyr du lägenheten, i första eller andra hand, väljer du hemförsäkring för hyresrätt. Om du hyr i andra hand bör du skriva ett kontrakt med den du hyr av så att ni båda vet vad som gäller.
 • Har du köpt en lägenhet behöver du troligen en bostadsrättsförsäkring. För bostadsrätter gäller speciella regler för var gränsen går mellan ditt ansvar och bostadsrättsföreningens. Om du ansvarar för ytskikt som väggar, tak och golv behöver du hemförsäkring med bostadsrättstillägg – bostadsrättsförsäkring.

Tips vid val av hemförsäkring

 • Vill du ha allriskförsäkring, även kallad drulleförsäkring, ska du välja Hemförsäkring Extra eller Stor Hemförsäkring.
 • Reser du ofta och vill kunna få ersättning vid förseningar rekommenderar vi Stor Hemförsäkring. Här kan du jämföra reseskyddets innehåll.

Detta gäller alltid

 • Hjälp vid id-stöld

  Du får hjälp med att begränsa skadorna vid en id-stöld.

 • Reseskydd 45 dagar

  Försäkringen innehåller reseskydd för resor i hela världen i 45 dagar.

 • Delbetala utan kostnad

  Hos oss kostar det inget extra att dela upp betalningen.

Vad kostar en hemförsäkring?

Priset på försäkringen beror på var du bor, hur stor din lägenhet är och hur många personer den ska gälla för. Priset påverkas inte av dina sakers värde så länge det sammanlagda värdet inte är högre än 1 500 000 kr.

För att försäkringen ska gälla för andra som bor med dig måste deras namn stå med på försäkringen. 

Räkna ut vad hemförsäkringen kostar för dig:

Hemförsäkring hyresrätt

Hemförsäkring bostadsrätt

Försäkring för mobiltelefon

Hemförsäkringen gäller för mobiltelefonen. Ibland erbjuder dock butiken dig att köpa en extra försäkring till den nya mobilen. 

 • Ett tips –  ta reda på vad den försäkring butiken erbjuder gäller för och jämför den med hemförsäkringen, exempelvis gäller den typ av försäkring butiker erbjuder oftast inte för vattenskador. En extra försäkring kostar ju trots allt något så frågan är om den är värd det. 

Om du tappar mobilen

Om du tappar mobilen så att glaset spräcks eller mobilen går sönder kan du få ersättning om du har allriskförsäkringen Otur. Vilken ersättning du kan få beror bland annat på hur gammal den är och vilken självrisk du har valt. Kostnaden för byte av glaset brukar vara lägre än självrisken och det innebär att du inte kan använda försäkringen. 

Om mobilen blir stulen

Mobiltelefoner är stöldbegärliga och det innebär att du måste vara extra försiktig och noggrann med var du lägger mobilen och hur du förvarar den.

 • Om du får inbrott hemma och mobilen stjäls i samband med det får du ersättning.
 • Om du glömt eller lämnat kvar mobilen i en bil kan du vanligtvis inte få ersättning oavsett vilken form av hemförsäkring du har. 

Här kan du läsa mer om hur du gör om mobilen blir stulen eller skadad.

Försäkring för dator och surfplatta

Hemförsäkringen gäller för dator och surfplatta. Om du får inbrott hemma eller om de skadas i en brand får du ersättning via hemförsäkringen.

Datorn och surfplattan är, precis som mobiltelefon, stöldbegärliga och om du tar med den utanför hemmet måste du vara extra försiktig med hur du förvarar den för att undvika stöld. Du kan till exempel inte lämna den i en bil eller obevakad på bordet på ett kafé. Stjäls den då kan du inte få ersättning även om du har allriskförsäkringen Otur.   

Om du tappar datorn eller plattan

Om du tappar surfplattan så att glaset spräcks eller om den går sönder kan du få ersättning om du har allriskförsäkringen Otur. Vilken ersättning du kan få beror bland annat på hur gammal den är och vilken självrisk du har valt. Kostnaden för byte av glaset brukar vara lägre än självrisken och det innebär att du inte kan använda försäkringen.

Dator yngre än 3 år

Om du väljer Stor Hemförsäkring  ersätts en skadad dator, som är yngre än 3 år, med ny som motsvarar den skadade om den inte kan repareras eller om reparationskostnaden är högre än priset för ny motsvarande vara. 

Här kan du läsa mer om hur du gör om datorn blir stulen eller skadad.

Grannar, gäster och fester

Du kanske planerar för inflyttningsfest? Bjud gärna hem dina vänner till ditt nya hem, men tänk på att det är bra att ha lite koll på vilka som kommer hem till dig. 

Hemförsäkringen gäller om någon olovligen tar sig in i din bostad och stjäl eller förstör dina saker. Om du släpper in någon i lägenheten och den personen tar något eller förstör dina saker kan du inte få någon ersättning för det stulna eller skadade. 

Om du väljer Stor Hemförsäkring eller Hemförsäkring Extra, där allriskförsäkringen Otur ingår, kan du dock få ersättning om du inte varit väldigt oaktsam med vilka du släppt in i bostaden. 

Grannarna

Ett bra sätt att slippa inbrott, och att kunna få hjälp om något händer, är att ha bra kontakt med grannarna. Tillsammans kan ni hjälpas åt att se till att inga obehöriga är i trapphuset oavsett om det är fest eller inte. 

Lär gärna känna dina grannar så att du kan be om hjälp med att hålla ett öga på din lägenhet om du är bortrest. 

Vill du renovera?

Med nya tapeter och lite målarfärg blir bostaden fräsch och som du vill ha den. Det behöver inte bli så dyrt heller. När du hyr en lägenhet bör du dock fråga hyresvärden om lov först innan du sätter igång så att du inte gör något som du sedan måste återställa.

Att renovera kök och badrum är ett större projekt och vill du göra det ska du kontrollera noga vad som gäller för den fastighet du bor i, det är lika viktigt om du i bostadsrätt.

För att försäkringar ska gälla för skador i kök och badrum ska allt renoveringsarbete vara fackmannamässigt gjort enligt gällande byggnorm. Här kan du läsa mer om vad du ska tänka på innan du börjar renovera.

Det här behöver du också fixa

 • Elleverantör för att få ett abonnemang till din nya bostad. Det är svårt att klara sig utan el så se till att du har detta klart till inflyttningsdagen.
 • Anmäl din flytt till Skatteverket. Det kostar inget och kan enkel göras med deras e-tjänst. Om du vill ha din post eftersänd kan du beställa det hos Svensk Adressändring mot en avgift. 
 • Bredband – för att kunna surfa behöver du skaffa ett bredbandsabonnemang. Kolla runt mellan olika företag och välj det som passar ditt behov och din ekonomi.