Flytta hemifrån

Äntligen en egen lya! Kul, pirrigt och kanske lite läskigt. Hemförsäkring är den viktigaste punkten att ordna, det kanske blir den bästa inflyttningspresenten till dig själv. Få koll på vad mer du ska göra med hjälp av vår checklista. 

Checklista vid flytt hemifrån

De fem viktigaste punkterna på din att-göra lista.

1) Gör en budget

Redan innan du letar bostad behöver du få koll på ekonomin så att du vet vad du har råd med. Hyra, el, försäkring, bredband, mat, hygienartiklar, toapapper etc. Har du koll på vad det kostar att bo själv?

2) Skaffa egen hemförsäkring

När du flyttar gäller inte längre dina föräldrars hemförsäkring för dig och det är viktigt att du tecknar en egen. Visste du att en hemförsäkring gäller för mer än bara dina saker? Du får bland annat hjälp om du inte kan bo kvar i din bostad efter exempelvis brand- eller vattenskada.

3) Teckna elavtal

Att famla i mörkret, inte kunna ladda mobilen och datorn eller laga mat är varken kul eller praktiskt. Om el inte ingår i hyran behöver du teckna elavtal i god tid så att det är klart när du ska flytta in. 

4) Fixa bredband

För att kunna surfa och streama olika tjänster behöver du ju ett bredband, vilket du säkert redan har koll på. Kom bara ihåg att ordna det i tid.

5) Flyttanmälan till Skatteverket

Grundregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor, det vill säga där du sover flest nätter. Du ska ändra folkbokföringsadress även när du flyttar på grund av studier. Flyttanmälan kostar inget och görs enkelt via Skatteverkets online-tjänst. Gör din anmälan innan du ska flytta eller senast en vecka efter att du flyttat.

Eftersändning av post

Du kan beställa eftersändning av post hos Svensk adressändring mot en avgift. Fundera på om du behöver detta. Du kanske kan få post eftersänd genom att mamma eller pappa skickar vidare. 

När du hyr bostad

När du hyr en bostad behöver du en hemförsäkring för hyresrätt även om det är en bostadsrätt eller del av en villa. Det är inte ditt ansvar att försäkra själva bostaden.

Hyra i första eller andra hand

När det gäller hemförsäkringen spelar det ingen roll om du hyr ditt boende i första eller andra hand. Du behöver alltid ha en egen hemförsäkring. Vår hemförsäkring gäller för dig och dina saker är försäkrade upp till 1,5 miljoner kronor.

Om du ska hyra i andra hand är det viktigt att du tar reda på den som hyr ut har tillstånd att göra det så att du inte riskerar att behöva flytta ut.

Hyra möblerat eller omöblerat

Oavsett om du hyr möblerat eller omöblerat behöver du en egen hemförsäkring, den gäller ju för mer än bara sakerna. I hemförsäkringen finns bland annat en ansvarsförsäkring som gäller om någon anser att du är skadeståndsskyldig. Vi hjälper dig med att reda ut om du är skadeståndsskyldig och om du är det betalar vi ut ersättning upp till 5 miljoner kronor.

Hyreskontrakt

Kom ihåg att skriva ett hyreskontrakt, både om du ska hyra i första eller andra hand. Vid flytt till hyresrätt rekommenderar Hyresgästföreningen att du ber om besiktningsprotokollet så att du ser vilka skador som eventuellt redan finns i lägenheten. På så sätt kan hyresvärden inte anklaga dig för att ha orsakat skadorna.

Vad kostar hemförsäkringen?

Priset för en hemförsäkring beror på var du bor, hur stor din lägenhet är och hur många personer den ska gälla för. Priset påverkas inte av dina sakers värde så länge det sammanlagda värdet inte är högre än 1,5 miljoner kronor. Du väljer själv hur omfattande den ska vara.

Se ditt pris och köp hemförsäkring här

Hemförsäkring för dina saker.

Vanliga frågor när man flyttar hemifrån

Senast uppdaterad 17 juni 2022

Hittade du det du letade efter?

Vad saknade du?

Vi kan inte svara på kommentarer som lämnas här. Dina kommentarer används för att förbättra innehållet på sajten. Om du vill få svar på en fråga kontaktar du vår kundservice.

* Obligatoriskt fält
Formuläret skickas...