Checklista vid flytt hemifrån

Äntligen en egen lya! Kul, pirrigt och kanske lite läskigt. Ta hjälp av vår checklista för att få koll.

5 viktiga punkter

1) Gör en budget

Redan innan du letar bostad behöver du få koll på ekonomin så att du vet vad du har råd med. Hyra, el, försäkring, bredband, mat, hygienartiklar, toapapper etc. Har du koll på vad det kostar att bo själv?

2) Skaffa egen hemförsäkring

När du flyttar gäller inte längre dina föräldrars hemförsäkring för dig och det är viktigt att du tecknar en egen. Visste du att en hemförsäkring gäller för mer än bara dina saker? Du får bland annat hjälp om du inte kan bo kvar i din bostad efter exempelvis brand- eller vattenskada.

3) Teckna elavtal

Att famla i mörkret, inte kunna ladda mobilen och datorn eller laga mat är varken kul eller praktiskt. Om el inte ingår i hyran behöver du teckna elavtal i god tid så att det är klart när du ska flytta in. 

4) Fixa bredband

För att kunna surfa och streama olika tjänster behöver du ju ett bredband, vilket du säkert redan har koll på. Kom bara ihåg att ordna det i tid.

5) Flyttanmälan till Skatteverket

Grundregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor, det vill säga där du sover flest nätter. Du ska ändra folkbokföringsadress även när du flyttar på grund av studier. Flyttanmälan kostar inget och görs enkelt via Skatteverkets online-tjänst. Gör din anmälan innan du ska flytta eller senast en vecka efter att du flyttat.

Eftersändning av post

Du kan beställa eftersändning av post hos Svensk adressändring mot en avgift. Fundera på om du behöver detta. Du kanske kan få post eftersänd genom att mamma eller pappa skickar vidare. 

Om att hyra en bostad

När du hyr boendet ska du ha hemförsäkring hyresrätt, även om det är en bostadsrätt eller om du är inneboende.

Vad kostar en hemförsäkring?

Priset påverkas av var du bor, bostadens storlek och hur många den ska gälla för. Värdet av dina saker påverkar inte priset så länge det inte är högre än 1,5 miljoner kronor. 

Få ditt pris på hemförsäkring

Vanliga frågor när man flyttar hemifrån

Senast uppdaterad 10 januari 2023

Hjälpte denna information dig?

Vad saknade du?

Vi kan inte svara på kommentarer som lämnas här. Dina kommentarer används för att förbättra innehållet på sajten. Om du vill få svar på en fråga kontaktar du vår kundservice.

* Obligatoriskt fält
Formuläret skickas...