Kattförsäkring


Läs om vår hantering av personuppgifter, automatisk behandling av köp och hur vi arbetar med uppringande kvalitetssamtal.

En kattförsäkring är en trygghet om du måste åka till veterinären. För att underlätta för dig bjuder vi på tre besök per år hos den digitala veterinären FirstVet.

Försäkring är en trygghet för dig som kattägare. Hos oss finns två alternativ du kan välja – Kattförsäkring och Stor Kattförsäkring. Båda försäkringarna ger ersättning för kostnader vid veterinärvård och du välja till  en livförsäkring för katten, om du vill.

Vi vet hur mycket ett kärt husdjur betyder och vill att det ska vara så smidigt och enkelt som möjligt för dig om någonting händer din katt. Många av våra kunder uppskattar vår snabba skadereglering och att de flesta ärenden är avklarade inom 24 timmar.


Fördelar med vår kattförsäkring

 • 20 % kattungerabatt

  Du får 20 % rabatt på första årets pris om du försäkrar din kattunge innan den fyller ett år.

 • Gäller för FORL/TR

  Ersätter kostnader för behandling av tandsjukdomen FORL/TR.​

 • 3 gratisbesök hos FirstVet

  Besök veterinären direkt i din mobil, surfplatta eller dator. Vi bjuder på tre besök.

Jämför innehållet Stor katt Katt
Veterinärvård

Försäkringen gäller hela kattens liv och ersätter veterinärvårdskostnader om katten blir sjuk eller skadad.

Stor Kattförsäkring ersätter max 60 000 kr per år. Från tio års ålder trappas ersättningsbeloppet ned med 5 000 kr per år till som lägst 15 000 kr.

Kattförsäkring ersätter max 30 000 kr per år. Beloppet trappas ned med 3 000 kr per år från tio års ålder till som lägst 10 000 kr.

Livförsäkring

Livförsäkring går att välja till båda varianterna av kattförsäkring. Du kan också välja att inte ha någon livförsäkring alls för din katt.  

Livförsäkringen betalas ut om katten dör eller måste avlivas på grund av olycksfall eller sjukdom. Den gäller också om katten stjäls i samband med utställning. Försäkringsbeloppet sänks årligen med 20 % från sju års ålder och upphör vid 12 års ålder. Gäller utan självrisk.

Kejsarsnitt

Vi ersätter kostnaden för ett kejsarsnitt. Om du väljer Stor Kattförsäkring gäller försäkringen för två kejsarsnitt. 

Digitalt veterinärbesök

Vi bjuder på tre besök per år hos den digitala veterinären FirstVet. Läs mer här

Dolda fel

Försäkringen ersätter veterinärvårdskostnader för dolda och medfödda fel. Om du har valt livförsäkring gäller försäkringen även om katten måste avlivas på grund av ett dolt fel. Om katten försäkras hos oss efter 120 dagars ålder gäller en karenstid på 12 månader.

Magnetkameraundersökning

Försäkringen ersätter CT (Computed tomography), magnetkameraundersökning (MRI) och scintigrafi med max 10 000 kr per försäkringsår för Kattförsäkring och max 15 000 kr för Stor Kattförsäkring.

Maxersättningen omfattar även kostnader för att genomföra undersökning och/eller behandling.

Skada orsakad av rovdjur

Försäkringen gäller om katten skadas av björn, varg, lo, järv eller örn och du behöver inte betala någon självrisk om din katt skadas av ett rovdjur.

Tandsjukdomen FORL/TR

Den vanliga tandsjukdomen FORL/TR ersätts upp till maxbeloppet för veterinärvårdskostnader i båda våra försäkringar om din katt varit oavbrutet försäkrad hos oss i minst ett år. Läs mer om FORL/TR 

Avlivning

Stor Kattförsäkring ersätter kostnader för avlivning och omhändertagande av djurkroppen med max 3 000 kr.

Kattförsäkring ersätter avlivningskostnader och omhändertagande av kroppen med max 2 000 kr.

Medicin

Du får hjälp med kostnader för receptbelagda mediciner med upp till 6 000 kr. 

Rehabilitering

Om katten råkar ut för en akut skada ersätter vi kostnader för rehabilitering som den behandlande veterinären ordinerar. Högsta ersättning är 6 000 kr per år.

Resor

Ersättning med 3 000 kr per år för veterinärs resor eller dina egna resor till specialistveterinär, om du fått en remiss. 


TILLÄGGSFÖRSÄKRING


Du får 100 % av marknadsvärdet eller högst hela livförsäkringsbeloppet om din katt är försäkrad som avelskatt och förlorar sin dokumenterade förmåga till fortplantning före sex års ålder. Försäkringen gäller också om katten tas ur avel på grund av HCM, om föräldradjuren är testade negativt.

behöver du hjälp?

Kontakta oss om du har frågor om kattförsäkring. Ring 0770-117 177 eller mejla oss, så hjälper vi dig.

Påverka ditt pris

Med våra valbara självrisker kan du påverka priset på din kattförsäkring. Du kan välja mellan följande självrisker, med en fast och en rörlig del:

1 500 kr + 15 %
1 900 kr + 15 %

Försäkring för uppfödare

Det är en trygghet att försäkra din kull om något skulle hända. En dolda fel-försäkring är ett bra skydd för dig som uppfödare om det visar sig att en kattunge har ett dolt fel när den har flyttat till sin nya ägare. Du som är If-uppfödare och har honan försäkrad hos oss har nu möjlighet att få en dolda fel-försäkring utan kostnad. Läs mer om dina förmåner som uppfödare.


Villkor och förköpsinformation

Villkoret visar i detalj vad försäkringen gäller för. Skada ersätts enligt det villkor som är aktuellt vid skadetillfället.

Självrisker

Självrisk är den del av skadekostnaden som du betalar själv. Hur stor den är beror på vad det är som har hänt.

Har det hänt något?

Om du redan har varit hos veterinären med ditt djur och betalat besöket själv anmäler du det här.


Om din katt blir sjuk eller skadad

De flesta kliniker och djursjukhus erbjuder direktreglering. Då betalar du din självrisk på plats hos veterinären och vi ordnar resten.

Många djurkliniker tar ut en avgift för att direktreglera, men denna service är kostnadsfri från vår sida. Därför går det också bra att betala djurets veterinärbesök själv och därefter ringa oss. I de flesta fall kan vi hantera ärendet direkt över telefon. Då slipper du direktregleringsavgift och väntetid på kliniken.

Ersättning för medicinkostnader

Mediciner som ges vid behandlingstillfället hos veterinären täcks i alla varianter av våra kattförsäkringar. I Stor Kattförsäkring får du även hjälp med kostnader för receptbelagda mediciner upp till 6 000 kr per år.

Så ersätts tandskada och tandvård

Om katten får en tandfraktur orsakad av olycksfall eller yttre våld ersätts veterinärvårdskostnader för detta. Vi är också det enda bolaget som ersätter tandsjukdomen FORL upp till maxtaket på veterinärvårdsförsäkringen. Försäkringen gäller inte för tandstensborttagning eller borttagande av mjölktänder.

Så gäller försäkringen utomlands

Kattförsäkringen gäller inom Norden och vid tillfällig vistelse under högst 45 dagar i ett annat land i Europa dit katter, enligt Jordbruksverkets bestämmelser, får åka fram och tillbaka utan att behöva sitta i karantän. Om du vill vara borta längre tid eller åka till ett land som kräver vistelse i karantän kontaktar du oss på telefon 0770-117 177 .

Här hittar du tips om att resa med katt.

Olycksfallsförsäkra din katt

Du kan försäkra din katt bara för olycksfallsskador, då gäller försäkringen för veterinärvårdskostnader om katten skadat sig på grund av ett olycksfall. Högsta ersättning för veterinärvård är 30 000 kr per år. Ring kundservice på 0770-117 177 om du vill köpa försäkringen Veterinärvård Olycksfall.

Fullmakt

Vi värnar om dina uppgifter och därför får inte andra personer ta del av information om dina försäkringar utan ditt godkännande.

Fyll i en fullmakt och posta i original till If, P10, 106 80 Stockholm om du vill att någon annan än du ska kunna ta del av din djurförsäkring. Om en fodervärd eller någon annan tar hand om ditt djur om du exempelvis är bortrest, är det bra om personen i fråga kan kontakta oss om något händer ditt djur.

Utökat försäkringsskydd

Om du har Stor Hem- eller Stor Villaförsäkring och din katt försäkrad hos oss får du extra försäkringsskydd som innehåller följande:

 • Avbeställningsskydd
 • Ersättningsresa
 • Ersättning för inackorderingskostnader
 • Självriskbefrielse

Läs mer om mervärden för kattägare.