Katten kräks eller har diarré

Att katter kräks enstaka gånger är inget ovanligt och du behöver inte oroa dig för det. Men om katten får diarré och ihållande kräkningar ska du kontakta veterinären. Du kan börja med att ringa Djurens vårdguide för att få råd och vägledning till rätt vård.

Varför kräks katten?

Det finns flera orsaker till varför katten kräks, från ofarliga hårbollar till virusinfektioner. Enstaka kräkningar med hårbollar som beror på att katten har slickat rent pälsen är ingen fara.

Exempel på vanliga orsaker till magsjuka:

  • Katten har fått i sig ett främmande föremål som till exempel snören, en giftig växt eller små leksaker. Om du vet om att katten fått i sig något ska du vara vaksam på hur den mår. 

  • Infektioner som salmonella kan ge kräkningar och diarré hos katter. Katten kan smittas av salmonella av fåglars avföring och risk för smitta är stor om katten jagar småfågel och befinner sig runt ett fågelbord. Salmonella läker normalt ganska snabbt och det är ovanligt att människor smittas av salmonella via en katt.
Bondkatt har slickat rent pälsen
Var uppmärksam på hur katten mår om den har ätit något olämpligt.
  • Orsaken till kräkningar kan också vara en virusinfektioner. Kattpest, som är ett virus, är en mycket allvarlig infektion och kan vara livshotande framför allt för unga katter. De flesta katter i Sverige är vaccinerade mot kattpest.

När ska jag kontakta veterinär?

Kontakta veterinären direkt om:

  • katten kräks intensivt
  • kattens allmäntillstånd är påverkat, om den har feber, är slö eller uttorkad
  • du misstänker att katten har ätit något giftigt eller svalt ett främmande föremål
  • katten inte kan behålla vatten
  • kräkningarna eller diarrén är blodblandad. 

Om det inte är akut

Ring Djurens vårdguide, telefon 0770-117 177. Du får vägledning till den vård din katt behöver. Djurens vårdguide ingår i din kattförsäkring hos oss. Du kan ringa vardagar 8-20.

Tillfällig diarré hos katter är ofarligt

Precis som vi människor kan en katt bli dålig i magen ibland. Det kan till exempel bero på att den har ätit något konstigt, stress eller att du har bytt foder. Tillfälliga problem med diarré kan du behandla själv hemma. Det viktigaste är att se till att katten får i sig mat och vätska, så att den inte riskerar att bli uttorkad. Du kan även ge katten tillskott med snälla bakterier för magbesvär, till exempel probiotika. Om katten bara är dålig i magen brukar probiotika hjälpa snabbt.

Om katten inte blir bättre i magen eller har återkommande problem med diarré behöver du prata med en veterinär.

Faran med uttorkning

Om katten kräks och har diarré förlorar kroppen snabbt vätska och salter, vilket kan leda till uttorkning. Kattungar är framförallt känsliga för att bli uttorkade. För att katten inte ska drabbas av ett kritiskt och livshotande tillstånd behöver du ge katten vätskeersättning.

Recept på vätskeersättning 

Vanliga frågor om kräkning och diarré hos katter

Relaterat innehåll

Senast uppdaterad 2 november 2022