Katten kräks eller har diarré

Att katter kräks enstaka gånger är inget ovanligt och du behöver inte oroa dig för det. Men om katten drabbas av diarré och ihållande kräkningar ska du kontakta veterinären. Du kan börja med använda FirstVet för konsultation. Det ingår tre kostnadsfria besök i din kattförsäkring. 

Därför kräks katten

Det finns flera orsaker till varför katten kräks, från ofarliga hårbollar till virusinfektioner. Enstaka kräkningar som beror på att katten slickat rent pälsen gör att den kräks upp hårbollar och det är inget problem för katten.

Exempel på vanliga orsaker till magsjuka

  1. Katten har fått i sig ett främmande föremål som öronproppar, snören och små leksaker. Om du vet om att katten fått i sig något ska du vara vaksam på hur den mår. 
  2. Infektioner som salmonella kan ge kräkningar och diarré hos katter. Katten kan smittas av salmonella av småfåglars avföring och risk för smitta är stor om katten jagar småfågel och befinner sig runt ett fågelbord. Salmonella läker normalt ganska snabbt och det är ovanligt att människor smittas av salmonella via en katt.
  3. Orsaken till kräkningar kan också vara en virusinfektioner. Kattpest, som är ett virus, är en mycket allvarlig infektion, och kan vara livshotande framför allt för unga katter. De flesta katter i Sverige är vaccinerade mot kattpest.

Då ska du söka vård

Kontakta veterinären om:

  • kattens allmäntillstånd är påverkat, om den har feber, är slö eller uttorkad
  • du misstänker att katten har svalt ett främmande föremål
  • katten kräks upp vatten
  • kräkningarna eller diarrén är blodblandad. 

Faran med uttorkning

Om katten har ihållande kräkning och diarré förlorar kroppen snabbt vätska och salter, vilket kan leda till uttorkning. För att katten inte ska drabbas av ett kritiskt och livshotande tillstånd behöver du ge katten vätskeersättning. 

Mat och vätska till magsjuk katt

Relaterat innehåll