Diarré och kräkning hos katt

Tips om katten blivit magsjuk
Att din katt kräks enstaka gånger är inget ovanligt, men om katten drabbas av diarré och ihållande kräkningar ska du kontakta veterinär.
En magsjuk katt blir lätt uttorkad.

Vanliga orsaker 

Orsaken till att din katt kräks kan vara flera, men oftast är orsaken hårbollar, främmande föremål, virusinfektion eller symtom på sjukdom. Har katten ihållande kräkningar ska du kontakta veterinär direkt. 

Exempel

 • En enstaka kräkning kan bero på att katten slickat i sig mycket hår från pälsen och att en så kallad hårboll orsakar kräkning, vilket oftast inte är några problem för katten. 
 • Att katten fått i sig ett främmande föremål kan orsaka problem och exempel på främmande föremål som är vanligt att katter får i sig av misstag är öronproppar, snören och små leksaker. Var observant på hur katten mår.  
 • Infektioner som salmonella kan ge kräkningar och diarré hos katter. Katten kan smittas av salmonella av småfåglars avföring och risk för smitta är stor om katten jagar småfågel och befinner sig runt ett fågelbord. Salmonella läker normalt ganska snabbt och det är ovanligt att människor smittas av salmonella via en katt.
 • Orsaken till kräkningar kan också vara en virusinfektioner. Kattpest, som är ett virus, är en mycket allvarlig infektion, och kan vara livshotande framför allt för unga katter. Men de flesta katter i Sverige är vaccinerade mot kattpest.

Sök vård direkt om

 • kattens allmäntillstånd är påverkat, med feber, slöhet eller uttorkning
 • du misstänker att katten har svalt ett främmande föremål
 • katten kräks upp vatten
 • kräkningarna eller diarrén är blodblandad.

Risk för uttorkning

Om katten har ihållande kräkning och diarré förlorar kroppen snabbt vätska och salter, vilket kan leda till uttorkning. Därför är det viktigt att de ser till att katten får i sig vätskeersättning, uttorkning kan annars utvecklas till ett kritiskt och livshotande tillstånd.

Recept på vätskeersättning

Katten behöver normalt ca 50-60 ml vätska per kilo kroppsvikt och dygn, inklusive det vatten som finns i maten. Om katten kräks och, eller, har diarré kan dygnsbehovet öka till det dubbla. Ge gärna små mängder vatten eller vätskeersättning per tillfälle flera gånger per timme.

Recept 

 • 1 liter vatten
 • 1 msk druvsocker eller honung
 • 1 tsk salt

Gör så här

 • Koka upp vattnet och blanda i ingredienserna.
 • Rör om tills allt löst sig.
 • Låt svalna!
 • Servera i små portioner. Använd en sked eller doseringsspruta om katten eller inte dricker själv. Lura i men tvinga aldrig.

Vilken mängd behöver katten?

För att räkna ut hur mycket katten behöver per dygn multipliceras kattens vikt med 50-100 ml. Dividera med 24 för att få fram mängd per timme.

Exempel: Katten väger 4 kg

Dygnsdosen är 200-400 ml som fördelas på 24 timmar. Det innebär cirka 8-16 ml per timme, beroende på hur stora förlusterna är. Om katten inte matas på natten bör dosen höjas något under dagen.

Skonsam kost för magsjuk katt

Katter tål inte att vara utan mat för länge. De riskerar att lagra fett i levern vid svält. Du kan ge katten skonsam kost, mat som är snäll mot magen, i upp till en vecka. Har den inte blivit bättre då måste du kontakta veterinär.

Om din katt varken äter eller dricker, eller om allmäntillståndet är starkt påverkat, kontaktar du veterinär direkt.

Snäll mat tills magen är stabil

 1. Börja med att bara ge katten vatten under 6-8 timmar. På detta sätt får magen vila från mat och de elaka bakterierna svälts ut. 
 2. Ge sedan katten små portioner av skonsam kost ofta, för att magen ska få något att jobba med, väldigt lite i taget. Börja med att bara ge fiskspad, sedan lite kokt fisk (till exempel torsk eller kolja) och öka sedan mängden långsamt. Håll dig till en och samma sorts skonkost under en tid, byt inte direkt. Byte av kosten irriterar bara magen ännu mer.
 3. När magen blivit lugn igen kan du sakta smyga in vanligt kattfoder igen tillsammans med skonkosten.