Katten kräks eller har diarré

Att katter kräks enstaka gånger är inget ovanligt och du behöver inte oroa dig för det. Men om katten får ihållande kräkningar eller diarré ska du kontakta veterinären. 

Varför kräks katten?

Det finns flera orsaker till varför katten kräks, från ofarliga hårbollar till virusinfektioner. Enstaka kräkningar med hårbollar som beror på att katten har slickat rent pälsen är ingen fara.

Exempel på vanliga orsaker till magsjuka:

  • Katten har fått i sig ett främmande föremål som till exempel snören, en giftig växt eller små leksaker. Om du vet om att katten fått i sig något ska du vara vaksam på hur den mår.  Om katten har svalt ett snöre eller en tråd ska du inte dra i snöret eller tråden. Om det sitter fast i kattens tarmar kan de skäras sönder om du drar i snöret eller tråden.  
  • Infektioner som salmonella kan ge kräkningar och diarré hos katter. Katten kan smittas av salmonella av fåglars avföring och risk för smitta är stor om katten jagar småfågel och befinner sig runt ett fågelbord. Salmonella läker normalt ganska snabbt och det är ovanligt att människor smittas av salmonella via en katt.
  • Kräkningar kan också bero på  virusinfektion. Kattpest, som är ett virus, är en mycket allvarlig infektion och kan vara livshotande framför allt för unga katter. De flesta katter i Sverige är vaccinerade mot kattpest

Då ska du kontakta veterinären

Kontakta veterinären om:

  • katten kräks flera gånger i timmen eller om den kräks trots att den inte fått något att äta.
  • kattens allmäntillstånd är påverkat, om den har feber, är slö eller uttorkad.
  • katten inte kan behålla vatten.
  • den vill inte äta eller dricka alls.
  • du misstänker att katten har ätit något giftigt eller svalt ett främmande föremål.
  • kräkningarna eller diarrén är blodblandad. 
  • katten blir inte bättre, den blir sämre eller får ett återfall. 

Hitta en veterinär

Med hjälp av vår kartfunktion kan du hitta närmaste veterinärklinik som kan hjälpa din katt.

Du kan även ringa FirstVet och för att få råd. Det ingår 3 videosamtal med FirstVet per år i din kattförsäkring. 

Tillfällig diarré hos katter är ofarligt

Precis som vi människor kan en katt bli dålig i magen ibland. Det kan till exempel bero på att den har ätit något konstigt, stress eller att du har bytt foder. Tillfälliga problem med diarré kan du behandla själv hemma. Det viktigaste är att se till att katten får i sig mat och vätska, så att den inte riskerar att bli uttorkad. Du kan även ge katten tillskott med snälla bakterier för magbesvär, till exempel probiotika. Om katten bara är dålig i magen brukar probiotika hjälpa snabbt.

Om katten inte blir bättre i magen eller har återkommande problem med diarré behöver du prata med en veterinär.

Katten får inte torka ut

Om katten kräks och har diarré förlorar kroppen snabbt vätska och salter, vilket kan leda till uttorkning. Kattungar är framförallt känsliga för att bli uttorkade. För att katten inte ska drabbas av ett kritiskt och livshotande tillstånd behöver du ge katten vätskeersättning.

Recept på vätskeersättning 

Vanliga frågor om kräkning och diarré hos katter

Relaterat innehåll

Senast uppdaterad 17 april 2024