Tips när du ska resa med katten

Här hittar du tips om vad du behöver tänka på när katten ska åka med i bilen och om du vill ta med dig katten på en resa utanför Sverige. 

När katten åker med i bilen

En del katter älskar att åka bil, andra trivs inte alls med att behöva sitta i bilen. Vänj katten sakta med bilåkning genom att köra några kortare turer innan det är dags för en längre bilfärd.

För att resa säkert i bilen behöver katten sitta i en transportbur. Om katten är lös i bilen och olyckan är framme kan katten skadas allvarligt.

Några saker att tänka på

  • Kattburen ska stå på golvet i bilen eller vara fastspänd med säkerhetsbälte på ett av sätena.
  • Buren ska vara tillräckligt stor så katten kan stå upp och vända sig om.
  • Vissa katter vill kunna se ut, andra trivs bäst om de sitter mörkt. Testa dig fram.
  • Lämna aldrig katten ensam i bilen. Det kan snabbt bli väldigt varmt.
  • Se till att katten inte torkar ut. Ska du åka långt, stanna och ge katten vatten.
  • Katter blir lätt åksjuka så undvik att ge katten mat strax innan ni ska ut och åka.

På Jordbruksverkets hemsida hittar du mer information om att transportera en katt.

Vithårig katt
Vänj katten vid att åka bil så tidigt som möjligt.

Ta med katten på utlandsresa

Här är fyra saker som du behöver tänka på om du planerar att ta med dig katten på en resa utanför Sverige.

Kattförsäkringen gäller vid tillfällig vistelse i ett annat europeiskt land under högst 1 år. Vid resa till ett land som kräver vistelse i karantän eller om resan ska vara längre än 1 år kontaktar du oss på telefon 0770-117 177 innan avresa.

Märkning och vaccination

  • Alla katter inom EU ska märkas med microchip. Om din katt är tatuerad före den 3 juli 2011 och har ett ett pass eller veterinärintyg för införsel där detta framgår behöver du inte märka om katten. 
  • Att ändå att chipmärka sin katt för att minska eventuella misstag vid gränserna är rekommenderat. Tatuering fungerar fortfarande bra som id-märkningsmetod så länge katten är kvar i Sverige, men ska katten följa med på utlandsresan är chipmärkning säkrare.
  • När du ska resa utomlands med din katt måste du se till att katten uppfyller kraven på vaccinationer och id-märkning för det land du ska åka till. Enligt Jordbruksverkets och övriga EU-länders regelverk ska katten vara vaccinerad mot rabies innan den reser iväg inom EU. Mer information om vilka krav som gäller finner du via respektive lands ambassad eller veterinärmyndighet.

Pass till katten

Katter måste ha djurpass som utfärdas av veterinär och i passet ska veterinären notera utförda behandlingar. Kontrollera att alla uppgifter i passet är korrekta, det är lika viktigt i kattens pass som i ditt eget.

Resa tillbaka in i Sverige

Allra viktigast är kanske att katten ska få följa med hem igen efter resan. Från och med 1 januari 2012 är det ändrade införselregler till Sverige. För aktuell information gällande införsel av katt till Sverige se alltid Jordbruksverkets hemsida.

Uppdatera dina uppgifter

Uppdatera dina uppgifter i ägarregistret djurid.se – så att du kan bli kontaktad om katten försvinner och sedan hittas.

Lämna katten till en kattvakt

Ibland passar det inte att ta med katten på resan. Då kan du lämna den till någon du känner eller låta den bo på kattpensionat. Din kattförsäkring gäller även när katten är bortlämnad till någon annan.

  • Ofta kräver pensionatet att din katt ska vara vaccinerad, så kontrollera att vaccinationerna är i ordning i god tid innan pensionatsvistelsen. När du lämnar din katt till pensionatet behöver du skriva på ett inackorderingsavtal.
  • Tänk på att det kan vara fullt på pensionaten under semesterperioderna så var ute i god tid när du bokar pensionat till din katt.
  • Berätta för kattvakten vilket försäkringsbolag du har. Om du vill att att kattvakten ska kunna kontakta oss om katten blir sjuk eller skadad behöver du ge dem en fullmakt. Fyll i så fall i den i god tid innan resan och skicka fullmakten till oss