Resa med katt

Vill du ta med katten i bilen till landet eller på utlandsresan men är osäker på vilka regler som gäller? Läs våra tips så kommer resan att gå smidigt för både dig och katten.

Katt i bilen

Många katter älskar åka bil, men alla trivs inte i bilen. Därför är det bra att vänja katten vid bilåkning, till exempel genom köra några kortare turer i området där du bor, innan det är dags för en längre bilfärd. 

För att resa säkert i bilen behöver katten sitta i en transportbur. Om katten är lös i bilen och olyckan är framme kan katten skadas allvarligt.

Att tänka på med katten i bilen

  • Kattburen ska stå på golvet i bilen eller vara fastspänd med säkerhetsbälte på ett av sätena.
  • Buren ska vara tillräckligt stor så katten kan stå upp och vända sig om.
  • Vissa katter vill kunna se ut, andra trivs bäst om de sitter mörkt. Testa dig fram.
  • Lämna aldrig katten ensam i bilen. Det kan snabbt bli väldigt varmt.
  • Se till att katten inte torkar ut. Ska du åka långt, stanna och ge katten vatten.
  • Katter blir lätt åksjuka så undvik att ge katten mat strax innan ni ska ut och åka.

Mer information får du på jordbruksverket.se.

Katt
Vänj katten vid att åka bil.

Katt på utlandsresan

Märkning och vaccination

Alla katter inom EU ska märkas med microchip. En katt som är tatuerad före den 3 juli 2011 och har ett pass eller veterinärintyg för införsel där detta framgår behöver inte märkas om.

Rekommenderat är ändå att chipmärka sin katt för att minska eventuella misstag vid gränserna. Tatuering fungerar fortfarande bra som id-märkningsmetod så länge katten är kvar i Sverige, men ska katten följa med på utlandsresan är det alltså chipmärkning som gäller.

När du ska resa utomlands med din katt måste du se till att katten uppfyller kraven på vaccinationer och id-märkning för det land du ska åka till. Enligt Jordbruksverkets och övriga EU-länders regelverk ska katten vara vaccinerad mot rabies innan den reser iväg inom EU. Mer information om vilka krav som gäller finner du via respektive lands ambassad eller veterinärmyndighet.

Pass till katten

Katter måste ha djurpass som utfärdas av veterinär och i passet ska veterinären notera utförda behandlingar. Kontrollera att alla uppgifter i passet är korrekta. Lika viktigt i kattens pass som i ditt eget.

Inresa i Sverige igen

Allra viktigast är kanske att katten ska få följa med hem igen efter resan. Från och med 1 januari 2012 är det ändrade införselregler till Sverige. För aktuell information gällande införsel av katt till Sverige se alltid Jordbruksverkets webbplats.

Uppdatera dina uppgifter

Uppdatera dina uppgifter i djurid.se – ägarregister om katten försvinner och du behöver kontaktas.