Kattuppfödare

Ring oss för att köpa försäkring och få veta mer om dina förmåner som uppfödare.

Vi bjuder på 3 besök hos FirstVet
 • Gäller för FORL/TR

  Ersätter kostnader för behandling av tandsjukdomen FORL/TR.​

 • Kostnadsfri dolda fel-försäkring

  Dolda fel-försäkring för hela kullen utan kostnad för dig som är If-uppfödare.

 • Rabatt för uppfödare

  Har du en dolda fel-försäkring hos oss vartannat år får du 20 % uppfödarrabatt.

Som uppfödare tror vi att du är mån om att dina katter får ett så bra försäkringsskydd som möjligt, och med vår kattförsäkring är dom tryggt försäkrade. Dessutom samarbetar vi med FirstVet, en digital veterinärklinik, för att underlätta livet som kattuppfödare och bjuder på ett videomöte med veterinär per år och försäkring.

Du som är If-uppfödare och har din hona försäkrad hos oss har möjlighet att få dolda fel-försäkring för dina kattungar utan kostnad. Det enda du behöver göra är att kontakta ett av våra djurombud eller ringa oss på 0770-115 000, så hjälper vi dig.

Jämför innehållet Stor+ katt 
Stor Katt Katt
Veterinärvård

Försäkringen gäller hela kattens liv och ersätter veterinärvårdskostnader om katten blir sjuk eller skadad.

Upp till 90 000 kr Upp till 60 000 kr Upp till 30 000 kr
Livförsäkring

Livförsäkring går att välja till alla våra kattförsäkringar. Du kan också välja att inte ha någon livförsäkring alls för din katt.

Livförsäkringen betalas ut om katten dör eller måste avlivas på grund av olycksfall eller sjukdom. Den gäller också om katten stjäls i samband med utställning. Försäkringsbeloppet sänks med 20 % varje år från sju års ålder och upphör helt vid 12 års ålder.

Livförsäkringen gäller utan självrisk.

Valbar Valbar
Valbar
Dolda fel

Försäkringen ersätter veterinärvårdskostnader för dolda och medfödda fel. Om du har valt livförsäkring gäller försäkringen även om katten måste avlivas på grund av ett dolt fel.

Om katten försäkras hos oss efter 120 dagars ålder gäller försäkringen för dolda fel efter 12 månader.

checkmark checkmark checkmark
Videosamtal med veterinär

Vi bjuder på tre videosamtal per år hos den digitala veterinären FirstVet.

Läs mer om FirstVet.

checkmark checkmark checkmark
Magnetkameraundersökning

Ersättning för undersökning  och behandling med CT (Computed tomography), magnetkameraundersökning (MRI), scintigrafi och elektrodiagnostik.

Högsta ersättning är:
- 10 000 kr i Kattförsäkring
- 15 000 kr i Stor Kattförsäkring och Stor+ Kattförsäkring.

checkmark checkmark checkmark
Kejsarsnitt

Vi ersätter kostnaden för förlossning med kejsarsnitt.

- Kattförsäkring gäller för ett kejsarsnitt
- Stor Kattförsäkring och Stor+ Kattförsäkring gäller för två kejsarsnitt.

checkmark checkmark checkmark
Veterinärvård för kattungar

Om du har din hona försäkrad ingår veterinärvård för kattungar under tiden du äger dem. Försäkringen gäller för kattungar som blivit en dag gammal men inte uppnått 120 dagars ålder.

Högsta ersättning är 8 000 kr per kattunge.

checkmark checkmark checkmark
Livförsäkring för kattungar

Om du har en livförsäkring för din hona ingår en livförsäkring även för kattungarna om hon får en kull. Gäller för kattungar som uppnått 35 men inte 120 dagars ålder och som du fortfarande äger.

Högsta ersättning är 6 000 kr per kattunge, dock högst mammans livförsäkringsbelopp.

checkmark checkmark checkmark
Avlivning

Kostnader för avlivning och omhändertagande av djurkroppen.

Högsta ersättning är: 
- 2 000 kr i Kattförsäkring
- 3 000 kr i Stor Kattförsäkring och Stor+ Kattförsäkring.

checkmark checkmark checkmark
Skada orsakad av rovdjur

Försäkringen gäller om katten skadas av björn, varg, lo, järv eller örn och du behöver inte betala någon självrisk om din katt skadas av ett rovdjur.

checkmark checkmark checkmark
Medicin


Du får hjälp med kostnader för receptbelagda mediciner med upp till 6 000 kr per år. 

checkmark checkmark
Rehabilitering

Om katten råkar ut för en akut skada ersätter vi kostnader för rehabilitering som den behandlande veterinären ordinerar.

Högsta ersättning är 6 000 kr per år.

checkmark checkmark
Resor

Ersättning med 3 000 kr per år för veterinärens resor eller dina egna resor till specialistveterinär om du fått en remiss. 

checkmark checkmark

ANDRA FÖRSÄKRINGAR

för dig som är uppfödare

Användbarhet kan köpas som tillägg till Kattförsäkring och Stor Kattförsäkring. Med detta tillägg får du som uppfödare ett bra skydd om din avelskatt inte kan användas som du tänkt. Du får ersättning med hela livförsäkringsbeloppet om din katt har bevisat sin avelsduglighet och senare blir sjuk eller skadad och då förlorar sin avelsduglighet.

Tillägget gäller dessutom för katter som tas ur avel på grund av hjärtsjukdomen HCM, om föräldrarna är testade negativt.

Användbarhetstillägget har ingen självrisk och gäller till katten fyller sex år.

En trygghet för dig som uppfödare om det visar sig att en kattunge som du sålt har ett dolt fel, eftersom du som säljer kattungen är ansvarig gentemot köparen enligt Konsumentköplagen. Denna försäkring gäller i tre år och ersätter veterinärvårdskostnader för det dolda felet. Ersättning betalas också ut om katten måste avlivas på grund av ett dolt fel.

Det högsta ersättningsbeloppet är samma belopp som köpesumman för kattungen. Om både tiken och kattungen är försäkrade hos oss och kostnaden för behandlingen överstiger högsta ersättningsbeloppet för dolda fel, betalar vi behandlingskostnaden från kattungens individuella kattförsäkring.

Försäkringen tecknas per kull innan leveransdatum och innan kattungarna blivit 15 veckor.

Kostnadsfri dolda fel-försäkring

Du som är If-uppfödare och har din hona försäkrad har möjlighet att få dolda fel-försäkringen utan kostnad. Du kan teckna försäkringen här på webben och ringa oss sedan så hjälper vi dig.

Försäkra dina kattungar

Lycka, kärlek och kanske lite oro. Det finns massa olika känslor med de små kattungarna hemma innan de ska flytta till sina nya ägare. Försäkra dina kattungar i Kattförsäkring eller Stor Kattförsäkring när de fyller sex veckor. Det kan kännas skönt med en extra bra trygghet om något skulle hända under tiden de bor kvar hemma hos dig.

När det blir dags för en kattunge att flytta till sitt nya hem avslutar du försäkringen, och du betalar bara för den tid katten bott hos dig. Den kan också flyttas över till en annan person, om den nya ägaren vill ta över din försäkring.

Ring oss på 0770-115 000 eller mejla oss så hjälper vi dig med dina försäkringar.

Karens på kattförsäkringen

Karens innebär att försäkringen gäller direkt för olycksfallsskador, om din katt råkar ut för ett olycksfall och skadar dig. Efter 20 dagar gäller försäkringen även om katten blir sjuk.

När karens inte gäller

Det finns några tillfällen när karens inte gäller, då gäller försäkringen för både olycksfall och sjukdomar direkt.

Karens gäller inte:

 • För dig som är uppfödare och försäkrar dina egenuppfödda kattungar när de blivit sex veckor gamla men inte är äldre än åtta veckor.
 • Kattungar som är födda i Sverige och försäkras innan de blir 120 dagar gamla och 10 dagar inom inköpstillfället. Ett veterinärintyg som utfärdats senast sju dagar före inköpsdatumet måste finnas.
 • Katter som har en gällande försäkring hos If och försäkringen flyttas över till en annan person utan avbrott.
 • Om din katt är försäkrad hos ett annat bolag med en motsvarande försäkring och du flyttar till oss på If. Ta reda på när du har din förfallodag hos det nuvarande försäkringsbolaget, det är viktigt att katten är försäkrad utan avbrott.

Försäkra en importerad katt

Om du importerar en katt från ett land utanför Norden kan du försäkra den för olycksfallsskador från den dagen du hämtar den. Det är ett bra skydd om katten skulle skada sig. Om katten har kommit till Sverige för mindre än 4 månader sedan behöver du skicka en svensk veterinärbesiktning till oss för att försäkringen ska gälla för både skador och sjukdomar.

Ring kundservice på 0770-115 000 eller kontakta ett ombud så hjälper vi dig att försäkra din katt så att den får ett bra skydd på en gång.

Skicka veterinärintyget till oss

När du har försäkrat din katt kan du skicka den svenska veterinärbesiktningen till oss. Mejla eller posta en kopia på veterinärintyget till If, P10, 106 80 Stockholm. Märk intyget med ditt försäkringsnummer. Veterinärbesiktningen får inte vara utförd för mer än 30 dagar sedan när intyget kommer till oss.

Flockförsäkring

De av våra kunder som har flockförsäkring kommer att kunna behålla den. Däremot går det inte längre att teckna nya flockar. Med start från 1 januari 2019 är det inte längre möjligt att lägga in nya katter i befintlig flock från respektive flockförsäkrings huvudförfallodatum.

Har det hänt något?

Om du redan har varit hos veterinären med ditt djur och betalat besöket själv anmäler du det här.

Självrisker

Självrisken är den del du betalar. Här kan du se självrisken för olika skadehändelser.

Villkoren

Här hittar du detaljerad information om vad försäkringen gäller för och hur skador ersätts.

Man med mobil

Mina sidor

Logga in för att se dina försäkringar, betalningar, brev och eventuella skador.

Logga in
Kattunge

FirstVet-appen

Med FirstVets app för iPhone eller Android kan du boka videomöte med veterinär var du än befinner dig.

Till FirstVet

Säkerhetsprodukter för katter

Här hittar du olika produkter som ökar säkerheten för din katt.  Som kund hos If får du 20 % rabatt.

Till Säkerhetsbutiken