Köpa katt

Tips till dig som ska skaffa katt
Att köpa katt är härligt och spännande. Katter är till viss del självständiga men behöver din tid och kärlek. Här får du tips och råd inför kattköpet, oavsett om du ska köpa en vuxen katt eller en kattunge.

Förbered hemmet

Se till att ditt hem är tryggt och säkert innan du köper en katt. Katter är ofta nyfikna och busiga. Plocka bort saker som kan vara farliga för katten, till exempel snören och hårsnoddar som kan fastna i kattens mage. Vissa växter är farliga för katter så se upp för att ha dessa hemma eftersom vissa katter gillar att tugga på både krukväxter och snittblommor. Exempel på växter du bör undvika är bland annat liljekonvalj, liljor, änglatrumpet och julros.

Att skaffa katt ger dig både sällskap, kärlek, och mycket underhållning.

Kattmat

Det finns tre typer av kattmat – torrfoder, våtfoder och färskfoder. Precis som människor så gillar katter variation och maten behöver anpassas efter ålder. En kattunge behöver till exempel ett foder med mer protein och mineraler så att den växer som den ska. Om du ska byta foder, tänk på att göra det långsamt och gradvis så att kattens mage hinner anpassa sig. Annars kan den lätt få kräkningar, diarré eller förstoppning.

Vatten är också viktigt, speciellt om din katt äter mycket torrfoder. Katter är laktosintoleranta och bör därför inte dricka mjölk. Även om en del katter klarar det bra utan magknip och diarré, så är det bäst att hålla sig till vatten.

Kattlåda

Katter vill vara ifred när den går på toaletten så ställ kattlådan på en avskild plats. Se till att hålla rent och ta bort kiss och bajs minst en gång om dagen. Katter är noga med att täcka över sin avföring, eftersom de av naturen vill dölja lukt så att inte farliga djur kan hitta dem. Det kan vara bra att ha en kattlåda även om du köper en utekatt eftersom det kan vara stressande för katten att inte ha tillgång till att få krafsa och dölja sina spår.

Lek och aktivering

Att aktivera sin katt är både viktigt och roligt. Särskilt viktigt är det för innekatter som lätt blir inaktiva, vilket i sin tur kan leda till övervikt. Du kan enkelt leka med din katt med olika aktiveringsleksaker. Leksaker eller godis med örten kattmynta brukar vara populära för katter och många blir alldeles till sig. Klösträd och klösbrädor är ett annat bra tips, annars hittar katten oftast något annat i ditt hem att klösa på eftersom det ligger i kattens natur att klösa.

En trivsam och trygg miljö

Det är omtumlande att komma till ett nytt hem och en ny familj. En liten kattunge kan vara extra känslig och sakna sin tidigare familj och jama efter den. För en vuxen katt kan det också ta tid innan den hunnit anpassa sig, eftersom den redan har sina vanor från det tidigare hemmet. Ge din nya familjemedlem mycket kärlek och se till att katten har en egen lugn och trygg plats där den kan vila och sova.

Kattvakt

Ordna med en bra kattvakt om du ska resa bort. Enligt Jordbruksverkets riktlinjer ska katten ha tillsyn minst två gånger per dag. Till skillnad från hundar så klarar katter att vara ensamma under dagen om du jobbar. En social katt kan må bra av att ha en kattkompis om du är borta hela dagarna.

Innekatt eller utekatt?

Fundera på hur området du bor i ser ut och om det passar bäst att köpa en innekatt eller en utekatt. Om det är mycket trafik där du bor kan en utekatt råka illa ut. Om du har balkong kan det vara bra att näta in balkongen så att katten inte faller ner och skadar sig. Innekatter behöver mer stimulans än en utekatt som kan jaga och leka på stora ytor utomhus.

Köpa kattunge eller vuxen katt?

Om du ska köpa kattunge krävs mer tid eftersom den är mer aktiv och du får räkna med en del vilda lekar. Med en kattunge får du möjlighet att forma den som du vill, även om katter ibland inte alls gör som du vill.

En vuxen katt är oftast lite lugnare och har redan sin personlighet, så du vet vad du kan förvänta dig.

Hane eller hona?

En hankatt blir ofta större än en hona av samma ras. Annars är det en smaksak eftersom kattens personlighet inte har med könet att göra. Det man kan tänka på är att en okastrerad hankatt kan börja kissa för att markera sitt revir och urinen har en stark lukt som kan bli otrevlig. En vuxen honkatt kommer att löpa och hennes beteende kan förändras under löpet.

Överväg att kastrera din katt om den inte ska användas i avel, så inte oönskade kattungar föds. Dessutom blir en kastrerad katt oftast en mer harmonisk sällskapskatt eftersom den förlorar könsdriften.

Vilken kattras passar dig?

Ska du köpa en renrasig katt eller en blandraskatt? En raskatt är avlad efter särskilda egenskaper i flera generationer och ett bra tips är att läsa på om de olika kattraserna om du bestämt dig för att köpa en raskatt. Många egenskaper och personlighetsdrag ligger dock på individnivå, så oavsett om du köper en raskatt eller en blandraskatt är det bra att träffa katten flera gånger och lära känna den.

Blandraskatter, som också kallas huskatt eller bondkatt, drabbas inte lika ofta av samma sjukdomar och problem som en raskatt, det är dock ingen garanti.

Har du funderat på att adoptera en katt?

Det finns över 100 000 hemlösa katter i Sverige som längtar efter ett hem. Om du funderar på att köpa katt kan du kontakta ett katthem och se om din blivande katt finns där. Katthem tar emot hemlösa katter och omplacerar de i nya hem.

Ska jag vaccinera och id-märka min katt?

Att vaccinera sin katt är ett sätt att undvika sjukdomar och att smittor sprids vidare. Grundvaccinationen för katter görs mot kattsnuva och kattpest, som är en allvarlig mag- och tarminfektion. Det finns även tilläggsvaccin för till exempel rabies, FelV och klamydia. Rådgör med din veterinär vilka vaccinationer din katt ska få. För katter som ska resa utomlands krävs ytterligare vaccinationer.

Kom ihåg att vaccinera din katt även om det är en innekatt. En innekatt har inte samma immunförsvar som en utekatt eftersom den inte utsätts för naturlig smitta på samma sätt. Det finns risk att din innekatt smittas genom avföring från andra katter som du får med dig hem under dina ytterskor.

Att id-märka din katt gör att den lättare kan hittas om den skulle springa bort eller råka ut för en olycka. Välj mellan mikrochip eller örontatuering och glöm inte att registrera katten och dina kontaktuppgifter hos SVERAK eller Svenska Kennelklubben.

FORL

FORL är en smärtsam tandsjukdom som kan drabba katter. Våra kattförsäkringar gäller för FORL/TR.

Läs mer om FORL

Tips till kattägare

Här hittar du flera bra tips och råd om hur du tar hand om din älskade katt på bästa sätt.

Tips och råd till kattägare

Skaffa kattförsäkring

Kattförsäkring är en trygghet om din katt blir sjuk eller skadad och behöver åka till en veterinär.

Läs mer och räkna ut ditt pris