Köpa katt

Tips till dig som ska skaffa katt
Att köpa katt är härligt och spännande. Katter är till viss del självständiga men behöver din tid och kärlek. Här får du tips och råd inför kattköpet, oavsett om du ska köpa en vuxen katt eller en kattunge.

Förbered hemmet

Se till att ditt hem är tryggt och säkert innan du köper en katt. Katter är ofta nyfikna och busiga. Plocka bort saker som kan vara farliga för katten, till exempel snören och hårsnoddar som kan fastna i kattens mage. Vissa växter är farliga för katter så se upp för att ha dessa hemma eftersom vissa katter gillar att tugga på både krukväxter och snittblommor. Exempel på växter du bör undvika är bland annat liljekonvalj, liljor, änglatrumpet och julros.

Att skaffa katt ger dig både sällskap, kärlek, och mycket underhållning.

Kattmat

Det finns tre typer av kattmat – torrfoder, våtfoder och färskfoder. Precis som människor så gillar katter variation och maten behöver anpassas efter ålder. En kattunge behöver till exempel ett foder med mer protein och mineraler så att den växer som den ska. Om du ska byta foder, tänk på att göra det långsamt och gradvis så att kattens mage hinner anpassa sig. Annars kan den lätt få kräkningar, diarré eller förstoppning.

Vatten är också viktigt, speciellt om din katt äter mycket torrfoder. Katter är laktosintoleranta och bör därför inte dricka mjölk. Även om en del katter klarar det bra utan magknip och diarré, så är det bäst att hålla sig till vatten.

Kattlåda

Katter vill vara ifred när den går på toaletten så ställ kattlådan på en avskild plats. Se till att hålla rent och ta bort kiss och bajs minst en gång om dagen. Katter är noga med att täcka över sin avföring, eftersom de av naturen vill dölja lukt så att inte farliga djur kan hitta dem. Det kan vara bra att ha en kattlåda även om du köper en utekatt eftersom det kan vara stressande för katten att inte ha tillgång till att få krafsa och dölja sina spår.

Lek och aktivering

Att aktivera sin katt är både viktigt och roligt. Särskilt viktigt är det för innekatter som lätt blir inaktiva, vilket i sin tur kan leda till övervikt. Du kan enkelt leka med din katt med olika aktiveringsleksaker. Leksaker eller godis med örten kattmynta brukar vara populära för katter och många blir alldeles till sig. Klösträd och klösbrädor är ett annat bra tips, annars hittar katten oftast något annat i ditt hem att klösa på eftersom det ligger i kattens natur att klösa.

En trivsam och trygg miljö

Det är omtumlande att komma till ett nytt hem och en ny familj. En liten kattunge kan vara extra känslig och sakna sin tidigare familj och jama efter den. För en vuxen katt kan det också ta tid innan den hunnit anpassa sig, eftersom den redan har sina vanor från det tidigare hemmet. Ge din nya familjemedlem mycket kärlek och se till att katten har en egen lugn och trygg plats där den kan vila och sova.

Kattvakt

Ordna med en bra kattvakt om du ska resa bort. Enligt Jordbruksverkets riktlinjer ska katten ha tillsyn minst två gånger per dag. Till skillnad från hundar så klarar katter att vara ensamma under dagen om du jobbar. En social katt kan må bra av att ha en kattkompis om du är borta hela dagarna.

 • FORL

  FORL är en smärtsam tandsjukdom som kan drabba katter. Våra kattförsäkringar gäller för FORL/TR.

  Läs mer om FORL
 • Tips till kattägare

  Här hittar du flera bra tips och råd om hur du tar hand om din älskade katt på bästa sätt.

  Tips och råd till kattägare
 • Skaffa kattförsäkring

  Kattförsäkring är en trygghet om din katt blir sjuk eller skadad och behöver åka till en veterinär.

  Läs mer och räkna ut ditt pris