Tips när du vill köpa katt

Att köpa katt är härligt och spännande. Katter är till viss del självständiga men behöver din tid och kärlek. Här får du tips och råd inför kattköpet, oavsett om du ska köpa en vuxen katt eller en kattunge.

Förbered hemmet

Se till att ditt hem är tryggt och säkert innan du köper en katt. Katter är ofta nyfikna och busiga. Plocka bort saker som kan vara farliga för katten, till exempel snören och hårsnoddar som kan fastna i kattens mage.

Giftiga växter

Vissa växter är farliga för katter så se upp för att ha dessa hemma eftersom vissa katter gillar att tugga på både krukväxter och snittblommor. Exempel på växter du bör undvika är bland annat:

 • liljekonvalj
 • liljor
 • änglatrumpet
 • julros

En trivsam och trygg miljö

Det är omtumlande att komma till ett nytt hem och en ny familj. En liten kattunge kan vara extra känslig och sakna sin tidigare familj och jama efter den.

För en vuxen katt kan det också ta tid innan den hunnit anpassa sig, eftersom den redan har sina vanor från det tidigare hemmet. Ge din nya familjemedlem mycket kärlek och se till att katten har en egen lugn och trygg plats där den kan vila och sova.

Lek och aktiviteter för katt

Att aktivera sin katt är både viktigt och roligt. Särskilt viktigt är det för innekatter som lätt blir inaktiva, vilket i sin tur kan leda till övervikt.

Kattunge på sängen
Skapa en trygg miljö för den nya familjemedlemmen.
 • Du kan enkelt leka med din katt med olika aktiveringsleksaker. Leksaker eller godis med örten kattmynta brukar vara populära för katter och många blir alldeles till sig.
 • Klösträd och klösbrädor är ett annat bra tips, annars hittar katten oftast något annat i ditt hem att klösa på eftersom det ligger i kattens natur att klösa.

Olika typer av kattmat

Det finns tre typer av kattmat – torrfoder, våtfoder och färskfoder. Precis som vi människor gillar katter variation och maten behöver anpassas efter ålder.

 • En kattunge behöver till exempel ett foder med mer protein och mineraler så att den växer som den ska.
 • Om du ska byta foder, tänk på att göra det långsamt och gradvis så att kattens mage hinner anpassa sig. Annars kan den lätt få kräkningar, diarré eller förstoppning.
 • Katten ska ha tillgång till rent vatten. Extra viktigt att den får vatten om den äter mycket torrfoder. 

Ingen mjölk till katten

Katter är laktosintoleranta och bör därför inte dricka mjölk.

Kattlådan ska stå avskilt

Katter vill vara ifred när den går på toaletten så ställ kattlådan på en avskild plats.

 • Se till att hålla rent och ta bort kiss och bajs minst en gång om dagen.
 • Katter är noga med att täcka över sin avföring, eftersom de av naturen vill dölja lukt så att inte farliga djur kan hitta dem.
 • Det kan vara bra att ha en kattlåda även om du köper en utekatt eftersom det kan vara stressande för katten att inte ha tillgång till att få krafsa och dölja sina spår.

Kattvakt när du är borta

Enligt Jordbruksverkets riktlinjer ska katten ha tillsyn minst två gånger per dag.

Under dagtid klarar sig katten ensam till skillnad från hundar. Är din katt av den sociala sorten kan den må bra av att ha en kattkompis om du brukar vara borta hela dagarna. 

Om du ska resa bort behöver du såklart ordna med en bra kattvakt som kan titta till katten och ge den mat och vatten.

katter i soffan
Sociala katter vill ha sällskap.

Vanliga frågor och svar

Mer att läsa

Senast uppdaterad 5 april 2022