FORL/TR – En tandsjukdom

Feline Odontoclastic Resorptive Lesions

FORL/TR är en smärtsam tandsjukdom som kan drabba katter. Tändernas hårda vävnad bryts ned och katten får svårt att äta. Orsaken är okänd, men FORL/TR verkar öka med stigande ålder.

Hur behandlas FORL/TR?

Sjukdomen karakteriseras av en successiv nedbrytning av tänderna, att tandens emalj skadas och tanden bryts av nära tandköttet. När tandens pulpa blottas leder det till svår smärta hos katten. Vissa katter lider även av kraftig tandköttsinflammation som gör att tandköttet blöder vid beröring.

Idag finns ingen bra behandling för katter som tydligt angripits av FORL/TR, utan angripna tänder måste dras ut. Kattens mun bör röntgas för att upptäcka angrepp under tandköttskanten. En katt kan leva ett bra liv utan tänder, självklart med anpassning av kattens foder – den kan bara äta mjuk mat.

Det är besvärligt och i många fall omöjligt att kontrollera en katts tänder i vaket tillstånd. Därför måste katten sövas när den ska undersökas och behandlas av veterinären.

Raskatt
FORL är en smärtsam tandsjukdom.

Symtom på FORL/TR hos din katt 

Om din katt visar följande tecken kan den ha drabbats av FORL/TR 

  • Sämre aptit än vanligt.
  • Dålig andedräkt.
  • Inflammerat tandkött som är rött närmast tänderna.
  • Skadade tänder.

Läs mer om FORL /TR på SLU.se

Gäller kattförsäkringen vid FORL/TR?

Ja, om du har haft din katt försäkrad med vår kattförsäkring i ett år ersätts kostnader för behandling av FORL/TR, upp till maxtaket på veterinärvårdsförsäkringen.