Renovera bostaden

När planerna på ombyggnationen väl börjar ta form vill man bara komma igång så fort som möjligt. Men det lönar sig alltid att lägga lite extra tid på förberedelserna och läsa på ordentligt innan du sätter igång.

Innan du börjar renovera eller bygga till

Bygglov, avtalsformer och försäkringar är kanske inte lika roligt som att tänka på kräver inredning, materialval och snickrande, med det är viktiga saker att tänka på.

Bygga om ditt eget hus

Om huset inte är byggnadsminnesmärkt kan du göra invändiga förändringar. Kontrollera med din kommun vad som gäller om du vill förändra fasaden. Ibland behövs bygglov för att få byta färg till exempel. 

Bygga om i en bostadsrätt

En form av ”lokalt bygglov” gäller om du bor i bostadsrätt. Då krävs normalt bostadsrättsföreningens styrelses godkännande innan du får göra vissa ingrepp i lägenheten. Läs gärna i föreningens stadgar vad som gäller.

Hammare och måttband
Planera noga innan du börjar renovera

Anlita hantverkare eller göra jobbet själv

Tänk på att jobb som rör el och vvs alltid måste utföras av fackman.

Anlita hantverkare

  • Var noga med att hantverkarna är behöriga, har företagsförsäkring med ansvarsskydd och F-skattsedel, annars riskerar du att få nedsatt ersättning om något händer.
  • Var också noga med att skriva ett avtal om vad som ska göras, när arbetet ska påbörjas och avslutas och hur mycket det ska kosta.
  • Läs gärna vår checklista när du ska anlita hantverkare​ innan du börjar.
  • Konsumentverket har en utmärkt broschyr om allt du behöver tänka på när du ska anlita hantverkare.

Göra jobbet själv

Om du hellre gör jobbet själv måste du göra jobbet fackmannamässigt, enligt gällande byggnorm. Det finns alltså inget utrymme för egna innovativa lösningar – hur bra de än är – om de inte är gjorda som om en yrkesman gjort dem enligt reglerna.

Om en skada inträffar där jobbet inte är ”utfört fackmannamässigt” finns risk att du inte får ersättning. Så var noga när du följer instruktioner och ritningar.

Rådgivning för ditt byggprojekt

Är det dags att bygga altan, fixa staket eller måla om fasaden? Eller varför inte bygga ett uterum för att kunna njuta av sommaren oavsett om solen skiner eller om det blir regn. Om du kör fast och vill få råd och hjälp av ett proffs kan du få det av Anticimex. Denna rådgivning ingår kostnadsfritt i vår villaförsäkring mellan den 1 juni och 31 augusti.

Så fungerar byggrådgivningen

man sågar
I sommar får du gratis byggrådgivning

Försäkra ditt nybygge

Om ditt byggprojekt blev ett nytt uterum, växthus, en friggebod eller annan byggnad på tomten ringer du oss så att du får rätt försäkring för det du byggt. För pool och annat utomhusbad rekommenderar vi Stor Villaförsäkring för att du ska kunna få ersättning för skador på poolen.