Renovera bostaden

När planerna på ombyggnationen väl börjar ta form vill man bara komma igång så fort som möjligt. Men det lönar sig alltid att lägga lite extra tid på förberedelserna och läsa på ordentligt innan du sätter igång.

Verktyg
Planera noga innan du börjar renovera.

Innan du börjar renovera eller bygga till

Bygglov, avtalsformer och försäkringar är kanske inte lika roligt som att tänka på kräver inredning, materialval och snickrande, med det är viktiga saker att tänka på. 

En form av ”lokalt bygglov” gäller om du bor i bostadsrätt. Då krävs normalt bostadsrättsföreningens styrelses godkännande innan du får göra vissa ingrepp i lägenheten. Läs gärna i föreningens stadgar vad som gäller.

Ändrad boyta eller standard påverkar försäkringen

Har du byggt till en veranda, renoverat badrummet eller flyttat köket. Tänk på att renovering eller ombyggnation kan påverka din villaförsäkring. Hör av dig till oss och berätta om ditt projekt, så ser vi till att du får den försäkring du behöver.

Vill du anlita hantverkare?

Var noga med att hantverkarna är behöriga, har företagsförsäkring med ansvarsskydd och F-skattsedel, annars riskerar du att få nedsatt ersättning om något händer. Var också noga med att skriva ett avtal om vad som ska göras, när arbetet ska påbörjas och avslutas och hur mycket det ska kosta.
Läs gärna vår checklista när du ska anlita hantverkare​ innan du börjar.
Konsumentverket har en utmärkt broschyr om allt du behöver tänka på när du ska anlita hantverkare.

Om du hellre gör jobbet själv måste du göra jobbet fackmannamässigt, enligt gällande byggnorm. Det finns alltså inget utrymme för egna innovativa lösningar – hur bra de än är – om de inte är gjorda som om en yrkesman gjort dem enligt reglerna. Det här är viktigt ur försäkringssynpunkt. Om en skada inträffar där jobbet inte är ”utfört fackmannamässigt” finns risk att du inte får ersättning. Så var noga när du följer instruktioner och ritningar.
Tänk på att vissa jobb som rör el och vvs måste utföras av fackman.

Fler renoveringstips

När man ska göra en större renovering är planering A och O. Att göra sakerna i fel ordning kan bli både dyrt och tidsödande. Vi har samlat ihop tips och råd till dig ska vill renovera så att det ska gå så smidigt som möjligt.