Fukt- och vattenskada

Vattenskada är den vanligaste typen av skada våra kunder råkar ut för. En vattenskada kan bli både dyr och jobbig. Två månader med upprivet golv och torkfläktar i kök eller badrum är inte så kul.

Vattenskada i köket

Den vanligaste vattenskadan är en läckande diskmaskin, kyl eller frys. En typisk vattenskada i köket uppstår genom att en koppling till vattenledningen under diskbänken står och droppar under lång tid innan den upptäcks. Då kan vattnet ha vandrat vidare i bjälklag, väggar och golv.

Så undviker du vattenskada i köket

Bestick
Läckande diskmaskin är vanlig orsak till vattenskada.

Vattenskada i badrum

Av alla fukt- och vattenskador som drabbar svenska hem sker flest i badrum, enligt statistik från Vattenskadecentrum. Det är inte bara gamla badrum med dåligt tätskikt som drabbas, utan även helt nya badrum kan drabbas om byggregler, branschregler och monteringsanvisningar inte följs.

Så undviker du vattenskada i badrum

Ansiktstvätt
Säkra badrummet mot vattenskada.
Alla utrymmen som har golvbrunn måste ha ett tätskikt.

Vattenskada i tvättstuga

Alla utrymmen som har golvbrunn måste ha tätskikt. I tvättstugan finnas det normalt sett en golvbrunn som tar hand om vatten som rinner ut. Det är dock viktigt att golvbrunnen och golvets tätskikt håller tätt så att du slipper att få ner vatten i bjälklaget.

Val av golv i tvättstuga

En våtrumsmatta kan fungera som tätskikt och på så sätt är det ett bra val av golvmaterial. Klinker tar inte skada av vatten på samma sätt som trägolv. Men klinker släpper igenom vatten och vid en större vattenskada kan det resa sig och spricka. Väljer du klinker framför våtrumsmatta är det viktigt att tätskiktet är gjort på rätt sätt.

Tvättmaskinen i köket

Om du har tvättmaskinen i köket är det viktigt att det finns vattentätt underlag på golvet under tvättmaskinen. Komplettera med en detektor till läckagebrytare/vattenfelsbrytare som stänger av vattnet ifall något blir fel. Kök saknar normalt sett golvbrunn vilket gör att skadorna blir mycket större än om tvättmaskinen står i ett badrum eller tvättstuga.

I tvättstugan ska golvets underlag vara vattentätt.

Vattenskadat golv

Hur stora vattenskadorna på golvet blir beror ju såklart på vilket typ av golv du har. Parkett tål ju inte vatten så bra. Försäkringen gäller för skador på golvet beroende på vad det är som har läckt ut vatten. Om akvariet läcker vatten ersätter vi skadorna på golvet, men inte om vatten läcker från julgransfoten. 

Så gäller försäkringen vid vattenskadat golv

Vattenläckage från julgransfoten är relativt vanligt.

Senast uppdaterad 4 december 2018

 • Skydd mot vattenskada

  I Säkerhetsbutiken kan du köpa produkter som skyddar mot vattenskada i bostaden. 

  Till Säkerhetsbutiken
 • Anmäl vattenskada

  Om du drabbats av en vattenskada i bostaden anmäler du det här. Vi återkommer till dig senast nästkommande vardag. 

  Gör din anmälan
 • Soffbord

  Rätt hemförsäkring

  Hemförsäkringen gäller för dig och de saker du äger, hyr eller lånar. Har du rätt hemförsäkring? 

  Läs mer och välj