Checklistan för när du ska

Anlita hantverkare

Att köpa en ny bostad eller ett sommarhus går många gånger hand i hand med renovering och att hitta rätt hantverkare. ​För att renoveringen ska gå så smidigt som möjligt bör du ta reda på att hantverkaren har rätt erfarenhet och utbildning.​​​​​
Har hantverkaren erfarenhet och utbildning för uppdraget?

Minst 10 000 svenskar vänder sig till kommunernas konsumentvägledare med klagomål på hantverkar- tjänster varje år så det är en bra idé att be om referenser och att kontrollera hantverkaren så noga du kan innan renoveringen börjar.

Checklista när du anlitar hantverkare

  • ​Vänd dig till flera hantverkare och be om skriftliga offerter som du kan jämföra, men kolla noga. En del lämnar pris för hela arbetet – andra tar inte med allt och kan därför lämna en offert som verkar billigare. Fråga om det tillkommer något och kontrollera att momsen ingår.
  • Be att få ett avtal som båda undertecknar där pris, omfattning och tidsplan är noga specificerat. Kontrollera också vad som gäller för eventuella tilläggsarbeten och vem som står för till exempel material, el, resor och städning.
  • Kontrollera att företaget har F-skattsedel.
  • Kontakta Kronofogden för att ta reda på om företaget har skulder och om det gått i konkurs tidigare (för detta behöver du hantverkarens person- eller organisationsnummer).
  • Kontrollera att hantverkaren inte finns med på Råd & Röns ”Svarta listan” över företag som inte följer Allmänna reklamationsnämndens beslut vid tvister.
  • Fråga om hantverkaren har allrisk- och ansvarsförsäkring. Kontakta oss om du undrar hur villaförsäkringen eller fritidshusförsäkringen​ gäller vid renovering. Fråga om hantverkaren är behörig, auktoriserad eller certifierad och be att få se intyg för att vara på den säkra sidan. Detta gäller särskilt för el- och VVS-arbeten. 
  • För ytterligare tips – läs Konsumenverkets tips innan du sätter igång. 
Skriv utförligt avtal med hantverkaren så minskar risken för missförstånd.
Kvinna borrar

Anlita hantverkare

När du anlitar hantverkare ska du först kontrollera att de är behöriga.

Säkervatteninstallation
AB Svensk våtrumskontroll
Byggkeramikrådet

Hantverkare

Använd ROT-avdraget

Om du anlitar en hantverkare så kan du använda dig av ROT-avdraget, det håller dina renoveringskostnader nere.

Läs mer om ROT-avdraget

Renoveringen blev fel

Om en renovering blivit felaktigt gjord kan du överklaga. Här beskriver vi hur du går tillväga. 

Så här överklagar du