Renovera köket

Köket – hemmets mest använda rum får gärna vara både funktionellt och trivsamt. Vi tipsar om vad som är viktigt att tänka på vid köksrenovering.

Renovera köket själv eller anlita hantverkare?

Att renovera köket är lite knepigare än att tapetsera ett sovrum och blir det fel kan det bli väldigt fel. Många bestämmer sig för vad de vill göra själva, istället för att tänka vad man kan klara av. Vårt tips är:

 • Utför bara de moment av renoveringen som du säkert vet att du klarar av.
 • Lägg ut resten på hantverkare som renoverar kök varje dag.​ 
 • Tänk på att vissa jobb som rör el och vvs måste utföras av en fackman.

Hur gäller försäkringen?

Tänk på att vissa jobb som rör el och vvs måste utföras av fackman.

När du anlitar hantverkare

När du anlitar behöriga hantverkare som har ansvarsförsäkring, gäller den om arbetet har gjorts enligt gällande bransch- och byggregler. Du har även möjligheten att reklamera eventuella fel i entreprenaden under ansvarstiden.

Din egen hemförsäkring​ gäller om dina personliga saker förstörs vid en vattenskada. Om du bor i eget hus gäller villaförsäkringen​ för skador på byggnaden.​​

När du gör jobbet själv

Om du hellre gör jobbet själv måste du göra jobbet fackmannamässigt, enligt gällande byggnorm. Det finns alltså inget utrymme för egna innovativa lösningar – hur bra de än är – om de inte är utförda som om en yrkesman gjort dem, enligt reglerna. 

Ur försäkringssynpunkt är det viktigt att inte frångå gällande byggnormer och regler. Om det inträffar  en skada finns det risk att du inte får ersättning om arbetet inte fackmannamässigt utfört.

Renovera kök i en bostadsrätt

En form av "lokalt bygglov" gäller om du bor i en bostadsrätt. Vad som gäller för din bostadsrätt står i bostadsrättsföreningens stadgar. Läs dem innan du börjar renovera, så att du vet exakt vad som gäller. 

Ta reda på om det är din hemförsäkring eller föreningens försäkring som ska ersätta kostnader vid till exempel en vattenskada. Om det är din hemförsäkring som betalar kostnaderna, behöver du ha en hemförsäkring med bostadsrättstillägg – en bostadsrättsförsäkring

Kravet på att renoveringen utförs på ett fackmannamässigt sätt gäller även för bostadsrätt. 

Fler tips

 • Målar om

  Behöver du renovera?

  Här hittar du tips som kan vara till hjälp när du ska renovera i din bostad.

  Tips vid renovering
 • vattendroppe

  Undvik vatten- och fuktskador

  Här kan du läsa tips om hur du undviker att få vattenskada i köket och badrummet.

  Så undviker du vattenskada
 • Hantverkare

  Använd ROT-avdraget

  Håll nere kostnaderna när du anlitar hantverkare med hjälp av ROT-avdraget.

  Läs mer om ROT-avdraget

Senast uppdaterad 29 juni 2020