Att köpa fritidshus

En stuga i skogen, i skärgården, i fjällen, med året-runt-standard eller bara för lata sommardagar?  Valen vid köp av sommarstuga är många. Vi tipsar om vad du bör tänka på innan du slår till.

Checklista inför köpet

Många drömmer om en egen stuga där man kan spendera sina helger och semesterdagar. Innan du ger dig ut och letar är det bra att fundera på hur du vill ha det för att ha en klarare bild över vad du letar efter.

Njuter av en kopp kaffe

Hur du vill använda fritidshuset?

Vill du åka dit varje helg bör du tänka på avståndet, vill du kunna vara där alla tider på året är vatten och avlopp viktigt etc. Gör en önskelista innan du ger dig ut på visningar.

Gör en budget

Gör uppskattning på hur mycket ditt fritidshus får kosta. Utöver lånet kommer du att få löpande kostnader som uppvärmning, sophämtning, försäkring etc. 

Hur ser framtidsplanerna ut?

Om du till exempel vill du kunna bygga ut behöver du kolla upp vad som är tillåtet för området. Ta även reda på om det finns exploateringsplaner. Du kanske får oväntade grannar och stora vägar när fastigheten. 

Ligger stugan på arrenderad mark?

Det innebär att du bara kommer att äga stugan och inte själva tomten. Ta reda på vad det innebär. 

När du hittar ett hus

Drömhuset är funnet – då är det dags att syna det närmare i sömmarna och inte göra ett förhastat köp som du kanske sedan ångrar.

Husets skick

Sommarstugor köps, precis som villor, i befintligt skick och det är du som köpare som ansvarar för att besiktiga huset. Om du slarvar med undersökningsplikten vid husköp och senare upptäcker fel och brister med huset kan du inte kräva säljaren på ersättning. Vi rekommenderar att du anlitar en behörig besiktningsman. 

Kontroll av elen ingår normalt sett inte i husbesiktningen, men kan beställas extra. 

Så fungerar undersökningsplikten.

Egen brunn

Om stugan har egen brunn kan det vara bra att testa vattenkvalitén. Det bör göras regelbundet, inte bara vid köpet. Livsmedelsverket rekommenderar att man provtar sitt vatten minst vart tredje år. 

Här hittar du information om dricksvatten från egen brunn

Allt i sin ordning?

 • Kontrollera att de åtgärder som redan är gjorda på fastigheten har utförts med kommunens tillåtelse. Om vatten och avlopp är installerat utan byggnadsnämndens tillåtelse kan du till exempel tvingas stänga av vattentoaletten.
 • Om det finns flera byggnader på fastigheten bör du kontrollera att det finns bygglov för samtliga byggnader. 

Äldre hus

Det kan vara värt att ta höjd för renoveringskostnader när du köper ett äldre hus. Risken att drabbas för en vatten- eller brandskada är högre om huset är gammalt och eftersatt när det gäller underhåll. 

Vilken försäkring ska du välja?

Först och främst är det viktigt att du försäkrar fritidshuset direkt när du skriver på köpekontraktet. Det kanske dröjer ett tag innan du börjar använda det, men du behöver en fritidshusförsäkring från första stund. 

Det finns två versioner av fritidshusförsäkringen – Fritidshusförsäkring och Stor Fritidshusförsäkring. Båda innehåller ett bra grundskydd och gäller vid exempelvis brand, inbrott, vattenskada och om skadedjur tar sig in i huvudbyggnaden. Om du vill ha en försäkring som gäller för hussvamp, snötryck, läckage genom taket och maximerat åldersavdrag rekommenderar vi Stor Fritidshusförsäkring. 

 • Om du har pool på tomten behöver du Stor Fritidshusförsäkring för att få ersättning för exempelvis skador på pooltaket eller om du råkar skada linern när du gör rent poolen. 
 • Tänk på att försäkra alla byggnader på tomten om du vill ha ersättning för skador på dem. Växthus och uterum behöver också försäkras separat. 

Här kan du jämföra vilken fritidshusförsäkring som passar dig och dina behov bäst. Är du osäker och vill ha hjälp ringer du 0771-655 655 så hjälper vid dig.

 • Kvinna i hängmatta

  Hyra ut fritidshuset

  Om du inte kan vara i fritidshuset kan du hyra ut det. Vi tipsar om vad du ska tänka på. 

  Tips vid uthyrning
 • vattendroppe

  Undvik vatten- och fuktskador

  Här kan du läsa tips om hur du undviker att få vattenskada i köket och badrummet.

  Så undviker du vattenskada
 • Familj i trädgård

  Säkerhetsprodukter

  I Säkerhetsbutiken hittar du produkter som gör livet i fritidshuset lite tryggare.

  Till Säkerhetsbutiken

Senast uppdaterad 3 juli 2020