Att köpa fritidshus

En stuga i skogen, i skärgården, i fjällen, med året-runt-standard eller bara för lata sommardagar?  Valen vid köp av sommarstuga är många. Vi tipsar om vad du bör tänka på innan du slår till.

Checklista inför köp

✓ Gör en budget

Gör uppskattning på hur mycket ditt fritidshus får kosta. Utöver lånet kommer du att få löpande kostnader som uppvärmning, sophämtning, försäkring etc. 

 Hur du vill använda fritidshuset?

Vill du åka dit varje helg bör du tänka på avståndet, vill du kunna vara där alla tider på året är vatten och avlopp viktigt etc. Gör en önskelista innan du ger dig ut på visningar.

Middag ute
Hur vill du använda din sommarstuga?

Hur ser framtidsplanerna ut?

Om du till exempel vill du kunna bygga ut behöver du kolla upp vad som är tillåtet för området. Ta även reda på om det finns exploateringsplaner. Du kanske får oväntade grannar och stora vägar när fastigheten. 

✓ Ligger stugan på arrenderad mark?

Det innebär att du bara kommer att äga stugan och inte själva tomten. Ta reda på vad det innebär. 

Husets skick

Precis som vid köp av villa köps sommarstugor i befintligt skick och det är du som köpare som ansvarar för att besiktiga huset. Om du slarvar med undersökningsplikten vid husköp och senare upptäcker fel och brister med huset kan du inte kräva säljaren på ersättning. Vi rekommenderar att du anlitar en behörig besiktningsman. 

Kontroll av elen ingår normalt sett inte i husbesiktningen, men kan beställas extra. 

Egen brunn

Om stugan har egen brunn kan det vara bra att testa vattenkvalitén. Det bör göras regelbundet, inte bara vid köpet. Livsmedelsverket rekommenderar att man provtar sitt vatten minst vart tredje år. 

Här hittar du information om dricksvatten från egen brunn

Allt i sin ordning?

 • Kontrollera att de åtgärder som redan är gjorda på fastigheten har utförts med kommunens tillåtelse. Om vatten och avlopp är installerat utan byggnadsnämndens tillåtelse kan du till exempel tvingas stänga av vattentoaletten.
 • Om det finns flera byggnader på fastigheten bör du kontrollera att det finns bygglov för samtliga byggnader. 

Äldre hus

Det kan vara värt att ta höjd för renoveringskostnader när du köper ett äldre hus. Risken att drabbas för en vatten- eller brandskada är högre om huset är gammalt och eftersatt när det gäller underhåll. 

Vilken försäkring ska du välja?

Först och främst är det viktigt att du försäkrar fritidshuset direkt när du skriver på köpekontraktet. Det kanske dröjer ett tag innan du börjar använda det, men du behöver en fritidshusförsäkring från första stund. 

Senast uppdaterad 3 juli 2020

 • Kvinna i hängmatta

  Hyra ut fritidshuset

  Om du inte kan vara i fritidshuset kan du hyra ut det. Vi tipsar om vad du ska tänka på. 

  Tips vid uthyrning
 • vattendroppe

  Undvik vatten- och fuktskador

  Här kan du läsa tips om hur du undviker att få vattenskada i köket och badrummet.

  Så undviker du vattenskada
 • Familj i trädgård

  Säkerhetsprodukter

  I Säkerhetsbutiken hittar du produkter som gör livet i fritidshuset lite tryggare.

  Till Säkerhetsbutiken