Att köpa fritidshus

En stuga i skogen, i skärgården, i fjällen, med året-runt-standard eller bara för lata sommardagar?  Valen vid köp av sommarstuga är många. Vi tipsar om vad du bör tänka på innan du slår till.

Checklista inför köp

 • Gör en budget för att få en uppskattning på hur mycket ditt fritidshus får kosta.
 • Tänk igenom hur du vill använda fritidshuset. Vad är viktig för dig? Vill du åka dit varje helg bör du tänka på avståndet, vill du kunna vara där alla tider på året är vatten och avlopp viktigt etc. Gör en önskelista innan du ger dig ut på visningar.
 • Hur ser framtidsplanerna ut? Om du till exempel vill du kunna bygga ut behöver du kolla upp vad som är tillåtet för området. Ta även reda på om det finns exploateringsplaner. Du kanske får oväntade grannar och stora vägar när fastigheten. 
 • Vill du vara i stugan på vintern – kontrollera att det inte bara är sommarvatten.
 • Ligger stugan på arrenderad mark? Det innebär att du bara kommer att äga stugan och inte själva tomten. Ta reda på vad det innebär. 

Husets skick

Precis som vid köp av villa köps sommarstugor i befintligt skick och det är du som köpare som ansvarar för att besiktiga huset. Om du slarvar med undersökningsplikten vid husköp och senare upptäcker fel och brister med huset kan du inte kräva säljaren på ersättning. Vi rekommenderar att du anlitar en behörig besiktningsman. 

Allt i sin ordning?

 • Kontrollera att de åtgärder som redan är gjorda på fastigheten har utförts med kommunens tillåtelse. Om vatten och avlopp är installerat utan byggnadsnämndens tillåtelse kan du till exempel tvingas stänga av vattentoaletten.
 • Om det finns flera byggnader på fastigheten bör du kontrollera att det finns bygglov för samtliga byggnader. 

Äldre hus

Det kan vara värt att ta höjd för renoveringskostnader när du köper ett äldre hus. Risken att drabbas för en vatten- eller brandskada är högre om huset är gammalt och eftersatt när det gäller underhåll. 

 • Finns öppen spis eller kamin – fråga efter provtryckningsprotokollet.
 • Gamla elledningar? Låt en fackman kontrollera elen. Det ingår normalt sett inte i husbesiktningen, men kan beställas extra. 

Egen brunn

Om stugan har egen brunn kan det vara bra att testa vattenkvalitén. Det är inte bara vid köpet du bör testa vattnet. Livsmedelsverket rekommenderar därför att man provtar sitt vatten minst vart tredje år. 

Här hittar du information om dricksvatten från egen brunn

Vilken försäkring ska du välja?

Först och främst är det viktigt att du försäkrar fritidshuset direkt när du skriver på köpekontraktet. Det kanske dröjer ett tag innan du börjar använda det, men du behöver en fritidshusförsäkring från första stund. 

Det finns två versioner av fritidshusförsäkringen – Fritidshusförsäkring och Stor Fritidshusförsäkring. Båda innehåller ett bra grundskydd och gäller vid exempelvis brand, inbrott, vattenskada och om skadedjur tar sig in i huvudbyggnaden. Om du vill ha en försäkring som gäller för hussvamp, snötryck, läckage genom taket och maximerat åldersavdrag rekommenderar vi Stor Fritidshusförsäkring. 

 • Om du har pool på tomten behöver du Stor Fritidshusförsäkring för att få ersättning för skador på pooltaket. 
 • Tänk på att försäkra alla byggnader på tomten om du vill ha ersättning för skador på dem. Växthus och uterum behöver också försäkras separat. 

Jämför vilken fritidshusförsäkring som passar dig och dina behov bäst. Är du osäker och vill ha hjälp ringer du 0771-655 655 så hjälper vid dig. Du kan även chatta med oss om du hellre vill det. 

Senast uppdaterad 18 mars 2019

 • Hyra ut fritidshuset

  Om du inte kan tillbringa tid i fritidshuset kan du hyra ut det. Vi tipsar om vad du ska tänka på. 

  Tips vid uthyrning
 • vattendroppe

  Undvik vatten- och fuktskador

  Här kan du läsa några tips om vad du behöver tänka på när du ska renovera ett utrymme där det finns vatten.

  Så undviker du vattenskada
 • Familj i trädgård

  Säkerhetsprodukter

  I Säkerhetsbutiken hittar du produkter som gör tillvaron i fritidshuset härlig och avslappnande.

  Till Säkerhetsbutiken