Installera solceller på hustaket

Stigande elpriser har gjort att intresset för att installera solceller på taket är stort hos villa- och fritidshushusägare. Genom att producera egen el minskar mängden el som behöver tas ur nätet och du kan få lägre elkostnader. 

Checklista – 5 saker att ta reda på

Om du funderar på att installera solceller på taket är det några saker du behöver ta reda på:

  1. Är ditt tak i så bra skick att det håller i upp till 30 år till?
  2. Har du många skorstenar eller andra hinder?
  3. Vilken taklutning och vädersteck har du på taket?
  4. Behöver du säkra upp din huvudsäkring?
  5. Är din el-central i gott skick?

Om du har förutsättningarna för solceller

När du kollat upp de fem punkterna och det visar sig att det fungerar att installera solpaneler på ditt tak kan du börja räkna på lönsamheten.

En solcellsanläggning är en långsiktig investering med en teknisk livslängd på 30 år. Avbetalningstiden för en anläggning brukar ligga mellan 12-15 år.

Anlita auktoriserad elfirma

När du har bestämt dig för att satsa på solceller är det viktigt att du anlitar en firma som är auktoriserad för att utföra denna typ av installation. För elinstallation på yttertak gäller särskilda regler för elinstallationer.

Man läser papper
Räkna på lönsamheten och leta fram auktoriserad firma för installationen.

Som privatperson får du köpa elinstallationsutrustningen, resten måste göras av en elfirma med rätt behörighet. Du kan läsa mer om vad som gäller på Elsäkerhetsverkets hemsida.

Energimyndigheten har också bra information som du kan ta del av.

Vanliga frågor och svar om solceller

Ta hjälp av en byggrådgivare

Du som har din villaförsäkring eller fritidshusförsäkring hos oss kan utan extra kostnad vända dig till vår samarbetspartner Anticimex för att få byggrådgivning. De kan bland annat ge dig rådgivning kring energiförbrukning om du funderar på att installera solceller.

Så fungerar byggrådgivning

Senast uppdaterad 26 april 2022

Hjälpte denna information dig?

Vad saknade du?

Vi kan inte svara på kommentarer som lämnas här. Dina kommentarer används för att förbättra innehållet på sajten. Om du vill få svar på en fråga kontaktar du vår kundservice.

* Obligatoriskt fält
Formuläret skickas...