Försäkring för solceller

Har du installerat solceller eller funderar du på att göra det och undrar hur försäkringen gäller för solcellsanläggningen? Här får du svar på det, samt tips om vad du bör ha koll på.

Man installerar solcellspaneler på villatak.

Checklista – 5 saker att ta reda på först

Innan du installerar solceller på taket är det några saker du behöver ta reda på: 

  1. Är ditt tak i så bra skick att det håller i upp till 30 år till?
  2. Har du många skorstenar eller andra hinder?
  3. Vilken taklutning och vädersteck har du på taket?
  4. Behöver du säkra upp din huvudsäkring?
  5. Är din el-central i gott skick?

Finns förutsättningarna – räkna på lönsamheten

När du kollat upp de fem punkterna och det visar sig att det fungerar att installera solpaneler på ditt tak kan du börja räkna på lönsamheten.

En solcellsanläggning är en långsiktig investering med en teknisk livslängd på 30 år. Avbetalningstiden för en anläggning brukar ligga mellan 12-15 år.

Nästa steg – anlita auktoriserad elfirma

När du har bestämt dig för att satsa på solceller är det viktigt att du anlitar en firma som är auktoriserad för att utföra denna typ av installation. För elinstallation på yttertak gäller särskilda regler för elinstallationer.

Man sitter vid köksbordet och kollar upp solceller.
Kolla upp dina förutsättningar för solceller och räkna på lönsamheten.

Som privatperson får du köpa elinstallationsutrustningen, resten måste göras av en elfirma med rätt behörighet.

Här kan du läsa mer om vad som gäller:

Följ branschreglerna Säker Sol

Om du väljer att installera en solcellsanläggning är det viktigt att installationen görs enligt gällande branschregler och att arbetet kvalitetsdokumenteras.  

Branschreglerna Säker Sol har tagits fram av bransch- och arbetsgivarorganisationen Installatörsföretagen. Regelverket Säker Sol gäller för installationer som utförs efter 1 januari 2025  

Säker Sol har som mål att höja kompetensen hos installatörerna, säkra kvaliteten på arbetet, sprida kunskap om solcellsanläggningar samt utfärda intyg för korrekt installerad solcellsanläggning.  

Batterilagring

Det är vanligt att hushåll som har installerat solcellsanläggning har eller funderar på, att installera ett batteri för att lagra producerad energi.

  • Boverket kommer att uppdatera regelverket kring batterilagring under sommaren 2025.
  • Säker Sol kommer också att innefatta branschregler för batterier för lagring av förnybar energi. Reglerna för batterier kommer att träda i kraft under 2025. 

Du kan läsa mer om branschreglerna Säker Sol på deras sajt Branschregler Säker Sol

Så gäller våra försäkringar för solceller

Vår villaförsäkring och fritidshusförsäkring gäller för den solcellsanläggning som du har monterad på hustaket eller på tomten för att förse din fastighet med el så länge anläggningen är för privat bruk. Det spelar ingen roll om solcellerna är monterade på huvudbyggnaden, tomten eller en övrig byggnad, men 

Vid en skada ersätts anläggning enligt de villkor som gäller för installation av elektricitet och du kan få ersättning för skador som orsakats av brand, storm, hagel, snötryck och installationsskador.

Solcellerna är även omfattade av Otursskyddet upp till 200 000 kronor. Otursskyddet ingår i Villaförsäkring Extra, Stor villaförsäkring samt Stor fritidshusförsäkring. 

Precis som för andra byggnadsdelar görs avdrag för ålder när vi ska ersätta en skadad solcellsanläggning. De 10 första åren görs inget avdrag, där efter är avdraget 5 % per påbörjat år. Åldersavdraget kan bli högst 100 000 kronor för ett och samma skadetillfälle. Om du har Stor villaförsäkring eller Stor fritidshusförsäkring begränsas avdraget till högst 10 000 kronor.

Privat bostad med solceller på taket.
Behöver försäkringen ändras om jag installerar solceller?

Nej, du behöver inte meddela oss att du installerat solscellsanläggning på ditt hustak. Alla våra villa- och fritidshusförsäkringar gäller för solcellsanläggningen så du behöver inte ändra något av den anledningen. 
Om du vill ha så litet åldersavdrag som möjligt rekommenderar vi Stor villaförsäkring respektive Stor fritidshusförsäkring.  

Ta hjälp av en byggrådgivare

Du som har din  villaförsäkring, bostadsrättsförsäkring eller fritidshusförsäkring hos oss kan utan extra kostnad vända dig till vår samarbetspartner Anticimex för att få byggrådgivning. De kan bland annat ge dig rådgivning kring energiförbrukning om du funderar på att installera solceller.

Så fungerar byggrådgivningen

Vanliga frågor om solceller

Senast uppdaterad 8 maj 2025

Hjälpte denna information dig?

Vad saknade du?

Vi kan inte svara på kommentarer som lämnas här. Dina kommentarer används för att förbättra innehållet på sajten. Om du vill få svar på en fråga eller om du behöver hjälp med något – kontakta kundservice.

* Obligatoriskt fält
Formuläret skickas...