Om du vill hyra ut sommarstugan
Intresset för att hyra ut sommarstugan ökar. Med stigande räntor och höga elpriser är det ett sätt att få extra inkomster. Det är också ett sätt finansiera köpet av fritidshuset.
För- och nackdelar med att hyra ut
Det finns både positiva och negativa sidor med att hyra ut sitt sommarställe.
- Att hyra ut ger extra inkomster som kan finansiera ägandet.
- En annan fördel med att hyra ut fritidshuset är att det är någon där som kan upptäcka skador som exempelvis vattenrör som läcker. Risken för inbrott minskar också när huset inte är tomt.
- Du får räkna med ett större slitage om fler använder fritidshuset.
Skatteregler
Skattereglerna som gäller för 2022 säger att du tjäna upp till 40 000 kronor utan att behöva ta upp det i deklarationen för beskattning när du hyr ut fritidshuset privat. Läs mer om skatteregler på Skatteverkets hemsida
Fritidhusförsäkringen gäller när du hyr ut
När du hyr ut fritidshuset gäller försäkringen på samma sätt som när du själv är där. Det finns dock större risk för skador på huset och inredningen, så om du hyr ut huset måste du tala om det för oss.
Fritidshusförsäkringen gäller inte om den som hyr av dig stjäl eller avsiktligt skadar dina saker som du har förvarade i huset eller själva huset. Det räknas inte som inbrott eller skadegörelse, eftersom hyresgästen har din tillåtelse att vara där.
Teckna en uthyrningsförsäkring
Du kan köpa en uthyrningsförsäkring av oss som ett tillägg till din fritidshusförsäkring. Då kan du få ersättning om dina saker blir stulna eller skadade under uthyrningstiden.
Tips för en lyckad uthyrning
När du bestämt dig för att hyra ut ditt fritidshus behöver du förbereda några saker.
1) Annonsera
Du kan använda eget nätverk i sociala medier som Facebook. Stugförmedling är ett annat alternativ. Under de mest attraktiva veckorna kan det vara lätt att få huset uthyrt, men sen kan det vara svårare.
2) Gör en pärm
I den skriver du instruktioner, regler, tips om sevärdheter, utflyktsmål och restauranger. Förvara pärmen i huset.
3) Gör en inventarielista
En inventarielista kan inte vara hur lång som helst. Det är bättre att inte ha så mycket saker i huset. Tänk även på att det är bara det som finns med på listan som du kan hävda saknas.
När du hittat en hyresgäst
Vi rekommenderar att du skriver ett avtal med den som hyr ditt hus och att du är tydlig med vilka regler som gäller kring avbokning och betalning. Be även om referenser så att du har koll på vem du hyr ut till.
1) Skriv ett hyresavtal
Avtalet talar om vad hyresgästen hyr, vad som ingår och vad som inte ingår. Att vara tydlig med vad som inte ingår kan vara lika viktigt som att precisera vad som ingår.
2) Ta ut depositionsavgift
Det finns tyvärr människor som inte är rädda om andras saker och som inte vill städa ordentligt efter sig. Om städningen inte ingår i hyresavgiften kan du ta depositionsavgift för det.
3) Be om handpenning
Det är vanligt att en del av hyresbeloppet betalas in så snart bokningen är klar som en bekräftelse. Slutbetalningen bör ske i god tid före ankomsten. Var tydlig med vilka avbokningsregler som gäller.
Mer att läsa
Senast uppdaterad 10 februari 2023