Hyra ut fritidshuset

Funderar du på att hyra ut ditt sommarhus? Om du inte själv kan vara där är det ett sätt att få extrainkomster. Här får du några tips om vad du ska tänka på.
Försäkringen gäller när du hyr ut fritidshuset.

Så gäller försäkringen

Det finns inga särskilda regler i försäkringen som gäller när du hyr ut fritidshuset, utan den gäller på samma sätt som när du själv är där. Det finns dock större risk för skador på huset och inredningen, så om du hyr ut huset måste du tala om det för oss.

 • ​Tänk på att fritidshusförsäkringen inte gäller om den som hyr huset tar saker därifrån. Det räknas inte som inbrott eftersom personen har din tillåtelse att vara där. Du kan dock köpa en speciell uthyrningsförsäkring av oss som gäller om dina saker blir stulna under uthyrningstiden. Här kan du läsa mer om försäkringen när du hyr ut.

 • Förvissa dig om att hyresgästen har en egen ansvarsförsäkring som gäller ifall han eller hon råkar förstöra något i ditt sommarhus. Ansvarsförsäkring ingår i de flesta hemförsäkringar.

När du hyr ut fritidshuset

Det finns både positiva och negativa sidor med att hyra ut sitt sommarställe. Att hyra ut ger extra inkomster som kan finansiera ägandet. Med nuvarande skatteregler kan du tjäna upp till 50 000 kr utan att behöva ta upp det i deklarationen för beskattning. Å andra sidan får du räkna med större slitage.

Tips för smidig och lyckad uthyrning

Här hittar du några tips om vad du kan göra för att uthyrningen av fritidshuset ska bli så bra som möjligt. 

Annonsera 

Under de mest attraktiva veckorna kan du få huset uthyrt, men sen kan det vara svårare. Du kan använda eget nätverk i sociala medier som Facebook. Stugförmedling är ett annat alternativ.

​Gör en pärm

I den skriver du instruktioner, regler, tips om sevärdheter, utflyktsmål och restauranger. Förvara pärmen i huset. 

Gör en inventarielista

Kom ihåg att det är bara det som finns med på listan som du kan hävda saknas. Och en inventarielista kan inte vara hur lång som helst.​ 

Skriv ett ​hyresavtal

Avtalet talar om vad hyresgästen hyr, vad som ingår och vad som inte ingår. Att vara tydlig med vad som inte ingår kan vara lika viktigt som att precisera vad som ingår. Här hittar du hyreskontraktsmall (pdf). Den fungerar lika bra för fritidshus som villa. 

Ta depositionsavgift för städning

Det finns tyvärr människor som inte är rädda om andras saker och som inte vill städa ordentligt efter sig. Om städningen inte ingår i hyresavgiften kan du ta depositionsavgift för det.

Be om handpenning 

Det är vanligt att en del av hyresbeloppet betalas in så snart bokningen är klar som en bekräftelse. Slutbetalningen bör ske i god tid före ankomsten. Var tydlig med vilka avbokningsregler som gäller.

 • Man med jeansskjorta

  Kontakta oss

  Vi hjälper dig gärna med dina frågor om försäkringar. Du kan ringa, chatta eller mejla.

  Kontakta kundservice
 • Kvinna med halsduk

  Anmäl skada

  Har något blivit stulet eller skadat? Anmäl här, vi kontaktar dig senast nästkommande vardag.

  Anmäl skada
 • Vit sommarstuga

  Vad kostar försäkringen?

  Kom ihåg att försäkra fritidshuset, för att verkligen kunna koppla av och njuta av ditt smultronställe.

  Se ditt pris