Hyra ut sommarstugan

Att hyra ut sommarstugan när du själv inte kan använda den är ett sätt att få extra inkomster och att finansiera köpet av fritidshuset. Här får du tips om vad du bör tänka på när du hyr ut sommarstugan.

För- och nackdelar med att hyra ut

Det finns både positiva och negativa sidor med att hyra ut sitt sommarställe. Att hyra ut ger extra inkomster som kan finansiera ägandet. Skattereglerna som gäller för 2021 säger att du tjäna upp till 40 000 kronor utan att behöva ta upp det i deklarationen för beskattning.

En annan fördel med att hyra ut fritidshuset är att det är någon där som kan upptäcka skador som exempelvis vattenrör som läcker. Risken för inbrott minskar också när huset inte är tomt. Du får dock räkna med ett större slitage om fler använder fritidshuset.

Försäkring när du hyr ut

Det finns inga särskilda regler i försäkringen som gäller när du hyr ut fritidshuset, utan den gäller på samma sätt som när du själv är där. Det finns dock större risk för skador på huset och inredningen, så om du hyr ut huset måste du tala om det för oss.

Fritidshusförsäkringen gäller inte om den som hyr av dig stjäl eller avsiktligt skadar dina saker som du har förvarade i huset. Det räknas inte som inbrott eller skadegörelse, eftersom hyresgästen har din tillåtelse att vara där.

Köp en uthyrningsförsäkring

Du kan köpa en uthyrningsförsäkring av oss som ett tillägg till din fritidshusförsäkring. Då kan du få ersättning om dina saker blir stulna eller skadade under uthyrningstiden. 

Läs mer om uthyrningsförsäkringen

Röd sommarstuga vid vattnet
Uthyrningsförsäkringen gäller om hyresgästen stjäl dina saker.

Tips för en lyckad uthyrning

När du bestämt dig för att hyra ut ditt fritidshus behöver du förbereda några saker. 

 1. Annonsera
  Du kan använda eget nätverk i sociala medier som Facebook. Stugförmedling är ett annat alternativ. Under de mest attraktiva veckorna kan det vara lätt att få huset uthyrt, men sen kan det vara svårare.

 2. Gör en pärm
  I den skriver du instruktioner, regler, tips om sevärdheter, utflyktsmål och restauranger. Förvara pärmen i huset.

 3. Gör en inventarielista
  En inventarielista kan inte vara hur lång som helst. Det är bättre att inte ha så mycket saker i huset.​ Tänk även på att det är bara det som finns med på listan som du kan hävda saknas. 
Förbereder uthyrning av sommarstuga
Förbered uthyrningen med instruktionspärm och inventarielista.

När du hittat en hyresgäst

Vi rekommenderar att du skriver ett avtal med den som hyr ditt hus och att du är tydlig med vilka regler som gäller kring avbokning och betalning. Be även om referenser så att du har koll på vem du hyr ut till.

 1. Skriv ett hyresavtal
  Avtalet talar om vad hyresgästen hyr, vad som ingår och vad som inte ingår. Att vara tydlig med vad som inte ingår kan vara lika viktigt som att precisera vad som ingår. Här hittar du hyreskontraktsmallen (pdf) Den fungerar lika bra för fritidshus som villa. 

 2. Ta ut depositionsavgift
  Det finns tyvärr människor som inte är rädda om andras saker och som inte vill städa ordentligt efter sig. Om städningen inte ingår i hyresavgiften kan du ta depositionsavgift för det.

 3. Be om handpenning
  Det är vanligt att en del av hyresbeloppet betalas in så snart bokningen är klar som en bekräftelse. Slutbetalningen bör ske i god tid före ankomsten. Var tydlig med vilka avbokningsregler som gäller.

Senast uppdaterad 25 mars 2021