Så mår fritidshuset bäst under vintern

För att du ska kunna öppna ett oskadat sommarhus på våren, är det viktigt att ta hand om ditt hus under vintern. Här är tipsen som gör skillnad för att fritidshuset ska må bra under den kalla årstiden.

50 % av alla skador inträffar under vinterhalvåret och majoriteten av dem beror på läckande eller sönderfrusna vattenledningar.

Jenny Rudslätt, skadechef på If

Stäng av vattnet

Varje år drabbas många fritidshusägare av skador som orsakats av att vattenledningar frusit sönder. Det blir vattenskador som tar tid att åtgärda och under tiden kan fritidshuset inte användas som man tänkt sig.

 • Stäng av huvudvattenkranen, öppna alla vattenkranar och spola ut det vatten som finns i rören. Då begränsas skadorna om rör eller annat skulle frysa sönder och orsaka läckage. Gör detta även om du har underhållsvärme i huset. 
 • Rensa och frostskydda golvbrunnar och vattenlåset i handfat och diskho samt golvbrunnar genom att hälla i rödsprit. Blanda 1 del vatten, 1 del rödsprit så klarar det ner till 28 minusgrader. 
 • Töm vattentoaletten på vatten genom att stäng av vattnet och spola tills cisternen och toaletten är tom. Häll sedan i lite rödsprit i vattenkröken och spolcisternen så att det vatten som blir kvar inte fryser. 
 • Töm varmvattenberedaren på vatten så att den inte fryser sönder.
Frusen vattenkran
Vattenledningar som fryser leder till svåra vattenskador.

15 grader som grundvärme

På grund av de höga elpriserna är det många som funderar på att sänka värmen mer än vanligt. Eller till och med stänga av värmen helt. Det är inte helt riskfritt. 15-16 grader är rekommenderad grundvärme. Detta för att värmen ska räcka till vid köldknäppar och nå ut i hela huset.  Om du har luft- eller luftvärmepump bör du ta reda på vilken den lägsta temperatur ska vara för att pumpen ska fungera.  

Stäng av vattnet även om värmen är på

Även om du har värmen på är det viktigt att stänga av vattnet. Om det blir strömavbrott när det är kallt utomhus tar det inte lång stund innan vattenledningarna fryser. 

Kolla att taket är helt

Hela takpannor och rensade hängrännor är ett sätt att minska risken för fukt- och vattenskador. Det är bra om dessa även tittas till någon gång under vinterhalvåret, särskilt efter storm och kraftigt snöfall.

 • Rensa hängrännor, det minskar risken för vattenskador på fasad och grund.
 • Placera avledningsrännor från stuprörens mynningar för att leda bort regnvatten från huset. 
 • Täck över skorstenen för att undvika vattenskador inomhus, men se till att luft kan cirkulera.
 • Byt trasiga takpannor och takpappen om den är skadad.
Höstlöv i hängrännan
Hela takpannor och rensade hängrännor minskar risken för vattenskada.

Minska risken för inbrott

Många fritidshusägare oroar sig för inbrott under tiden huset är vinterstängt. Här är tre tips.

 1. Töm huset på värdesaker och stöldbegärliga föremål.
 2. Låt inte stegar, verktyg eller annat som kan användas för att göra inbrott ligga kvar utomhus.
 3. Be grannar eller bofasta att gå förbi ditt hus och titta till det då och då.

Att någon tar ett varv runt huset är även värdefullt efter storm, kraftigt regn och vid ovanligt kallt väder. 

Ta hjälp av grannar och kamera

Fritidshus som ligger långt från bostadsorten kan vara svåra att titta till regelbundet. Ett sätt att få koll är att ha övervakningskamera. Det finns sådana som fungerar utan WiFi.
I Säkerhetsbutiken hittar du både guidning och olika kameralösningar. 

Grannsamverkan är ett annat sätt att hjälpa varandra att ha koll på huset.  Så fungerar Grannsamverkan

Möss kan orsaka bränder

Söndergnagda kablar och elledningar av möss och andra gnagare är en av de vanligaste orsakerna till brand. Ett tips är att dra ut strömkabeln till all elektronik som inte används. 

4 sätt att hålla skadedjuren borta

 1. Kontrollera att alla fönster och dörrar är stängda och låsta.
 2. Stäng källarluckor och se till att det inte finns några andra öppningar som skadedjur kan ta sig igenom. Tänk på att en mus kan tränga sig in genom hål på 6-8 mm.
 3. Se till att gräset är kortklippt runt huset.
 4. Stapla inte ved som mössen kan gömma sig i nära bostadshuset. 
Sanering av skadedjur ingår i försäkringen

Om du har problem med råttor och möss kan du få du hjälp med saneringen. Det kostar inget extra och du betalar ingen självrisk. Kontakta Anticimex direkt för att få hjälp

Tips om smarta lösningar

Har du rätt fritidshusförsäkring?

För att du ska kunna få ersättning för skador som kan uppstå vid höst- och vinterstormar är vårt tips att du kontrollerar att du har det försäkringsskydd du behöver. 

Byggnader på tomten

Har du ett växthus, uterum, friggebod eller annan byggnad på tomten ska de finnas med i försäkringsbrevet. De ingår inte automatiskt i fritidhusförsäkringen. Skador på växthus som orsakats av storm, hagel eller snötryck kan ersättas med upp till 25 000 kronor om du har Stor Fritidshusförsäkring.

Pool

Pool på tomten har blivit vanligt. Den maskinella utrustningen ingår i grundförsäkringen. Skador på poolen eller utomhusbadet som orsakats av storm, hagel eller snötryck kan ersättas med upp till 100 000 kronor om du har Stor Fritidshusförsäkring. 

Försäkra ditt fritidshus

Vi försäkrar alla typer av fritidshus och du kan välja vilken omfattning som passar dina behov. Läs mer och få ditt pris på vår fritidshusförsäkring. 

Robotgräsklippare

Gräsklipparen räknas som lösöre och ingår i fritidshusförsäkringen om din försäkring gäller för saker som förvaras i fritidshuset. Här kan du läsa om hur försäkringen gäller för robotgräsklippare

Mer att läsa

Senast uppdaterad 15 september 2022

Hjälpte denna information dig?

Vad saknade du?

Vi kan inte svara på kommentarer som lämnas här. Dina kommentarer används för att förbättra innehållet på sajten. Om du vill få svar på en fråga kontaktar du vår kundservice.

* Obligatoriskt fält
Formuläret skickas...