Barn i trafiken

Barn kan vara impulsiva, lite oberäkneliga och leva i sin egen lilla värld. Ganska härligt, men inte så bra när de vistas i trafiken eller nära trafikerade vägar. Börja gärna träna trafiksäkerhet i förskoleålder och lär dem tidigt att vara försiktiga.

Barn gör som du

Som bekant gör barn inte som du säger utan som du gör. Därför att det viktigt att föregå med gott exempel, särskilt när det finns barn i närheten.

  • Gå på trottoaren, inte på gatan bara för att slippa trottoarkanter. Kanske har du sett föräldrar som går med barnvagnen på gatan med ett äldre barn bredvid. Barnet lär sig att man inte måste gå på trottoaren.
  • Stanna vid övergångsställen och gå över först när bilarna har stannat. Att fotgängare har företräde betyder inte att man bara kan gå rakt ut och hoppas att bilisten stannar.
  • Respektera röd gubbe och gå bara över gatan när det är grönt. Det är bra om alla gör så, även om man inte har ett eget barn med sig.

För att skydda barnet i trafiken

Börja öva i trafikfria miljöer. Promenera med de små och visa hur de ska göra. Några tips:

Pojke på väg till skolan
Lär barnet att alltid använda trottoaren om sådan finns.
  • Släpp inte ut barn ensamma i trafiken för tidigt. Alla barn är olika och mognar olika snabbt. Anpassa dig till ditt barns mognad. 
  • Lär barnet att alltid använda gångbanor och övergångsställen när det finns.
  • Använd skyddsutrustning som hjälm, lyktor och reflexer när det skymmer eller är mörkt.

Barn som cyklar

Det kommer många larmrapporter om att barn sitter stilla för mycket, så om ditt barn kan cykla till och från skolan är det bara bra.

Barn vid cykel
Barn ska alltid använda cykelhjälm

Det är naturligtvis viktigt att cykelvägen är säker och att barnet inte cyklar själv innan det är moget nog att klara av trafiksituationen.

Här kan du läsa några tips om vad som är bra att tänka på när det gäller barn och cykel.

När barn åker bil

Det är inte bara utanför bilen vi behöver tänka på barns säkerhet i trafiken. Det är minst lika viktigt när de åker i bilen.

Barn i framåtvänd bilbarnstol
Barn som är kortare än 135 cm ska sitta på bälteskudde.

Att riktigt små barn ska sitta i en bilbarnstol – ett babyskydd – vet de flesta. Men att det säkraste sättet för barn upp till 4-5 års ålder är att åka baklänges känner inte så många till.

Äldre barn ska sitta på bälteskudde eller i framåtvänd bältesstol tills de är 10-12 år. Visste du att det är lag på att barn kortare än 135 cm måste ha detta skydd i bilen? Här kan du läsa mer om säkerhet för barn i bil.