Bra att veta när du ska resa med barn

Här hittar du tips och råd om vad som är bra att ha koll på om du ska resa utomlands med barn. Exempelvis kan medgivande behövas om bara en av föräldrarna reser med barnet. 

Barn behöver också resehandlingar

Barn som reser behöver också ha resehandlingar som pass, biljett och visum. Det behövs även andra dokument beroende på vilket land du ska resa till med barnet, om du reser ensam eller tillsammans med annan vårdnadshavare. Ta i god tid reda på vad som gäller för den resa du ska göra så att du hinner ordna allt.

Se över försäkringsskyddet

Barn som är skrivna på samma adress som du ingår i hemförsäkringen och omfattas av det reseskydd som ingår i den. Tänk på att det reseskyddet bara ersätter kostnader för att få sjukvård i ett annat land. Om barnet råkar ut för ett olycksfall som ger bestående skador behövs en barnförsäkring för att få ersättning.

Extra kontroll görs när små barn reser

Gränskontrollerna världen över är extra uppmärksamma när minderåriga reser.

Underlagen kontrolleras för att säkerställa att det minderåriga barnet inte lämnar landet utan godkännande från den eller de som har föräldraansvaret. Detta görs för att förhindra barnhandel, förebygga brott mot familjerätten och minska fallen där barn förs bort vid vårdnadstvister har länder krav på föräldramedgivande. 

Föräldramedgivande

Föräldramedgivandet gäller för minderåriga barn som reser med den ena föräldern, för ensamresande barn, samt om barnet reser med någon annan än sina föräldrar.

Barn dricker vatten
För vissa länder behövs föräldramedgivande för minderåriga barn.

Ett föräldramedgivande är en fullmakt som visar vem som är vårdnadshavare som ger barnet rätt att resa på det sätt som anges i föräldramedgivandet. Dokumentet ges ut på engelska och svenska i ett och samma dokument för att det ska vara läsbart i hela världen. Enligt UD finns det inga EU-regler om det här. Varje EU-land bestämmer själva om det behövs ett officiellt tillstånd från föräldrar eller vårdnadshavare. Om ni kommer att passera ett annat land under resan kan det behövas ett föräldramedgivande, även om det inte krävs för själva resmålet.

Vaccination för barn

Om du reser med barn under sex år bör du prata med BVC ungefär två månader innan resan för att få veta vilket vaccin ditt barn bör ta. Barn kan, precis som vuxna, behöva få andra vaccinationer än de som ingår i vaccinationsprogrammet. Det beror på vart ni ska resa och vilka sjukdomar som är vanliga i det landet.

4 tips när du reser med barn

  1. Ta med ett reseapotek med vätskeersättning, febernedsättande, ett enklare första hjälpen-kit, alsollösning och antihistamin (om barnet får en allergisk reaktion).
  2. Skydda barnet mot sol genom att vistas i skuggan, använda långärmad våtdräkt, solhatt och solskyddsfaktor.
  3. Om ni badar i havet är det extra viktigt att ha koll på barnet så att det inte dras ut av vågor och strömmar.
  4. Trafiken kan vara hetsig och intensiv. Åk helst i stor bil med säkerhetsbälte. Om det är möjligt – ta med dig babyskyddet och bältesstol. 
Litet barn smörjs in med solkräm.
Skydda barnet från solen med hatt och solskyddskräm.

Fler tips till dig som reser med barn

Senast uppdaterad 1 mars 2024