Tips till dig som ska

Resa med barn

Vaccinering, reseförsäkring, solskydd och säkerhet. Det är mycket att tänka på inför semesterresan och reser du med barn blir planeringen ännu viktigare.

Checklista inför barnsemestern

Här har vi samlat sådant som är bra att tänkta på när du ska ut och resa med barn. 

Vaccination

Vissa resmål har sjukdomar som man bör skydda sig mot så långt det är möjligt. Det kan röra sig om malaria eller hepatit A och B. Små barn som ännu inte genomgått hela vaccinationsprogrammet kan behöva en dis tidigare än planerat inför en resa. Läs råd om vaccination inför resan på 1177.se 

Reseapotek och första förband

En olycka händer lätt och snabbt. Att ha en välutrustad förbands- och medicinlåda lättillgänglig på resan är bra. Placera gärna medicinlådan lättillgängligt i handbagaget. Tänk på att barn kan behöva annan medicin än vuxna.

Solskydd

Det är viktigt att tänka igenom solskyddet innan resan. Solskydd mot UV-strålar kan vara både krämer och sprayer, men på barnen bör ni också använda kläder, mössor och solglasögon. Barn under ett år bör inte vistas i solen över huvud taget. Ska ni på skidsemester? Även där behövs solskydd då solen reflekteras av snön och blir ännu starkare.

Insekter

På många resmål finns sjukdomsspridande insekter. Dessa kan vara aktiva såväl nattetid som dagtid. Det är viktigt att tänka igenom vilket skydd som kan behövas på resan vad gäller kläder, insektsmedel och eventuellt myggnät till säng och barnvagnen.

Magsjuka

Det är vanligt med bakterier som ger magsjuka på många resmål. Magsjuka kan förebyggas genom att använda handsprit, tvätta händerna noga och ofta och att vara försiktig med att dricka kranvatten. Var försiktig med att köpa frukt och grönsaker som legat framme länge. Det kan även vara en idé att överväga att ta med egen mat till de yngsta barnen.

Pass, visum, vaccination och försäkring

Utlandsresekortet

Kortet innehåller information om hur försäkringen gäller och vem du kontaktar om något händer.

Till utlandsresekoret

Hjälp direkt på resmålet

Framme på resmålet, men utan bagaget? Ring 0771-655 655 eller gör en skadeanmälan direkt på webben.

Anmäl skada

Alla barn behöver försäkras

Försäkra den du älskar allra mest med en försäkring som bryr sig om. Gäller för både sjukdom och olycksfall. 

Barnförsäkring