Ge ditt lilla barn en

trygg start i vattnet

Vattenvanan börjar redan hemma i badbaljan

Ditt barns första möte med badbaljan kan vara kärlek från första stund, eller en mer tveksam historia. För så är det, vissa barn älskar att bada redan från början medans andra behöver lite mer tid för att vänja sig. Ta det i er egen takt! Och tänk på att när du är positiv och uppmuntrande till badet så är chansen stor att det sprider sig till ditt barn.

När ni hittat en badrutin ni gillar och har kul tillsammans i badbaljan eller badkaret kan ni ta er an små utmaningar, som att plaska med vattnet eller prova enkla flytövningar. Vattenlekar hemma i det trygga badrummet är ett perfekt sätt att träna vattenvanan under barnets första år samtidigt som ni får en mysig stund tillsammans. Lär ditt barn att respektera vattnet och lämna det aldrig utan uppsikt i badbaljan eller badkaret, inte ens för några sekunder.

Äntligen dags för ett dopp i det fria

Äntligen dags för dopp i det fria

Få saker ger en sådan frihetskänsla som att få flyta omkring i en sjö eller ett hav. Inte minst för det lilla barnet som kanske inte ens har lärt sig gå än. Vad är då det viktigaste att tänka på för att göra de härliga dagarna på stranden och i vattnet så trygga som möjligt?

Att hålla koll, det är det allra viktigaste.

  • Barn under tre år har inte ett fullt utvecklat balanssinne. De trillar lätt och kan ha svårt att ta sig upp på fötter igen tillräckligt snabbt. Det gör att även grunt vatten som en uppblåsbar barnpool, ett vattenbryn eller ett vattenfyllt dike kan innebära en drunkningsrisk.
  • Så lägg undan boken och mobilen och passa på att utforska vattnet tillsammans med ditt barn.
  • Tänk också på att äldre syskon eller kompisar inte ska ha ansvar för mindre barn, det behövs minst en vuxen som håller uppsikt.

Använd räddningsväst vid djupt vatten

Om du och ditt barn vistas vid djupt vatten, som på en brygga eller båt, behöver barnet en räddningsväst med krage. En sådan väst gör att kroppen snabbt vänds tillbaka på rygg om ansiktet hamnar neråt i vattnet, en funktion som är viktig så länge barnet inte kan simma själv.

Se till att räddningsvästen har rätt storlek och är anpassad efter ditt barns vikt. Västarna finns även för de allra minsta, från tre kilo och uppåt, och här gäller regeln att lagom är bäst.

Köp inte en väst att växa i. Värt att tänka på är också att begagnade räddningsvästar som åldrats för mycket inte flyter lika bra som nya. Prova så att västen flyter innan ni ger er ut på äventyr på djupt vatten.

3 viktiga kom-i-håg

  • Ha alltid det lilla barnet inom gripavstånd när ni är i vatten.
  • Även grunt vatten kan vara en fara för ditt barn, så lämna det aldrig utan uppsikt.
  • Glöm inte räddningsvästen när ni är i närheten av djupt vatten eller åker båt.