Så barnsäkrar du hemmet

När små barn skadar sig är det oftast i hemmet det händer. Men de flesta olyckor går att förhindra. Vi tipsar om hur.

Barn är nyfikna

De flesta olyckorna i hemmet sker i köket, badrummet eller sovrummet. Små nyfikna barn härmar gärna mamma och pappa och vill också prova att laga mat eller byta glödlampa.

... och växer fort

Barn växer fort och det gäller att hänga med i utvecklingen. Plötsligt kan barnet gå och når upp till saker som kan välta eller ramla ner på och skada barnet.

Olika åldrar innebär olika risker

För spädbarn och i tidig småbarnsålder är fall från skötbord, trappor och möbler vanliga. Osäkrade eluttag, bortglömda plastpåsar och hett kaffe är andra risker att tänka på i den här åldern. Utgå från att barn är nyfikna och prövar allt när du gör hemmet barnsäkert. Du lär känna ditt barn väl under uppväxten och det är bra att ligga ett halvår före i utvecklingen. Se över säkerheten regelbundet. Det är också bra att lära barnet olika risker tidigt i livet.

Tillsyn är A och O

Det är viktigt att alltid ha små barn under uppsikt, speciellt under småbarnsåren. De tre största riskerna för barn är brännskador, fallolyckor och förgiftning.

Checklista

när du gör det barnsäkert hemma

Var kan barnet falla?

Stor fallrisk är det från skötbordet, barnstolen, trapporna, fönster och balkonger. Sängar, toalettstolar och möbler som kan vältas är också en risk.

Vad kan barnet bränna sig på?

Risken för brännskada är stor vid spisen, ugnen, grillen, kaffebryggare och kaffekannor. Strykjärnet, kaminen, elementen, öppna spisen, kranvattnet och bastuaggregatet är också sådant som barnet kan bränna sig svårt på.

Var är det riskfyllt att förvara kemikalier?

Farliga kemikalier är till exempel maskindiskmedel, rengöringsmedel, tändvätska och mediciner. Förvara dem högt upp där ett litet barn inte kan få tag på det. Undvik att ha farliga kemikalier under diskbänken. Mediciner bör vara inlåsta i ett medicinskåp. 

Vilka är riskerna för att få en elektrisk stöt?

Risken finns att barnet får en elektrisk stöt av osäkrade kontakter, trasiga kontakter, skadade sladdar, lampor och andra elektriska saker. 

Var finns risk för kvävning eller drunkning?

Snaror, persienn- eller gardinsnoddar, trasiga nappar, plastpåsar och kassar, stenar, leksaker och andra småsaker som kan sättas i näsa och mun innebär en risk för kvävning. Badkaret, men även mindre vattensamlingar, utgör en risk för drunkning.

Var kan barnet klämma sig?

Klämrisken är störst i dörrar, fönster, skåp, TV-skåp och bildörrar.

Vad kan barnet skära sig på?

I köket finns många farliga saker barnet kan skära sig på, som är viktiga att hålla uppsikt över – som knivar, saxar och köksassistenter.

Var kan jag köpa bra säkerhetsprodukter?

Du kan köpa noga utvalda säkerhetsprodukter för att barnsäkra hemmet i vår säkerhetsbutik. Är du kund hos oss får du 20 % rabatt på hela köpet.

Se filmer om barnsäkerhet

 
Om barnsäkerhet hemma

Kök och vardagsrum

 •  
  Barnsäkra köket
   
  Barnsäkra köket
 •  
  Barnsäkra vardagsrummet
   
  Barnsäkra vardagsrummet
 •  
  Om barnsäkerhet hemma
   
  Om barnsäkerhet hemma

Alla barn behöver försäkras

Försäkra den du älskar allra mest med en försäkring som bryr sig om. Gäller för både sjukdom och olycksfall. 

Barnförsäkring

En barnsäker miljö

När små barn upptäcker världen finns tre faror framför andra: brännskador, fallolyckor och förgiftning.

Säkerhetsprodukter för hemmet

Möt världen tillsammans

Läs boken "Välkommen lilla du", med tips och råd för en tryggare och säkrare värld för ditt barn.

Boken om barnsäkerhet