Så barnsäkrar du hemmet

När små barn skadar sig är det oftast i hemmet det händer. Men de flesta olyckor går att förhindra. Vi tipsar om hur.

Barn är nyfikna

De flesta olyckorna i hemmet sker i köket, badrummet eller sovrummet. Små nyfikna barn härmar gärna mamma och pappa och vill också prova att laga mat eller byta glödlampa.

... och växer fort

Barn växer fort och det gäller att hänga med i utvecklingen. Plötsligt kan barnet gå och når upp till saker som kan välta eller ramla ner på och skada barnet.

Olika åldrar innebär olika risker

För spädbarn och i tidig småbarnsålder är fall från skötbord, trappor och möbler vanliga. Osäkrade eluttag, bortglömda plastpåsar och hett kaffe är andra risker att tänka på i den här åldern. Utgå från att barn är nyfikna och prövar allt när du gör hemmet barnsäkert. Du lär känna ditt barn väl under uppväxten och det är bra att ligga ett halvår före i utvecklingen. Se över säkerheten regelbundet. Det är också bra att lära barnet olika risker tidigt i livet.

Tillsyn är A och O

Det är viktigt att alltid ha små barn under uppsikt, speciellt under småbarnsåren. De tre största riskerna för barn är brännskador, fallolyckor och förgiftning.

Checklista

när du gör det barnsäkert hemma

Var kan barnet falla?

Allra störst risk är det att barnet faller från skötbordet men även barnstolen, trapporna, fönster och balkonger. Sängar, toalettstolar och möbler som kan vältas är också en risk. Du kan köpa kantskydd för att undvika att barnet ramlar och slår sig i vassa kanter.

Även riktigt små barn kan lyckas förflytta sig eller falla när de skriker och sprattlar. Lämna därför aldrig barnet utan uppsikt på skötbordet och byt gärna blöja på ett mjukt liggunderlag på golvet.

Vad kan barnet bränna sig på?

Risken för brännskada är stor vid spisen, ugnen, grillen, kaffebryggare och kaffekannor. Strykjärnet, kaminen, elementen, öppna spisen, kranvattnet och bastuaggregatet är också sådant som barnet kan bränna sig svårt på.

Ställ t.ex. tändstickor, elektronik som blir varm och heta drycker så barnet inte når dem och drick inte varma drycker när barnet är i ditt knä. För spisen finns särskilda spisskydd både för ugnsluckan och plattorna/spishällen som förhindrar brännskador. Om barnet skulle få en brännskada som är större än ytan av barnets egen hand behöver du söka vård. 

Var är det riskfyllt att förvara kemikalier?

Farliga kemikalier är till exempel maskindiskmedel, rengöringsmedel, tändvätska och mediciner. Förvara dem högt upp där ett litet barn inte kan få tag på det. Undvik att ha farliga kemikalier under diskbänken. Mediciner bör vara inlåsta i ett medicinskåp. Om olyckan skulle vara framme kan det vara bråttom, ring alltid 112 eller Giftinformationscentralen 1177 direkt.

Vilka är riskerna för att få en elektrisk stöt?

Barn gillar att undersöka saker, skydda därför eluttag med petskydd som förhindrar nyfikna fingrar eller att saker stoppas in i uttaget.

Risken finns att barnet får en elektrisk stöt av osäkrade kontakter, trasiga kontakter, skadade sladdar, lampor och andra elektriska saker. 

Var finns risk för kvävning?

Snaror, persienn- eller gardinsnoddar, trasiga nappar, plastpåsar och kassar, stenar, leksaker och andra småsaker som kan sättas i näsa och mun innebär en risk för kvävning. Du kan köpa en så kallad testcylinder, som är lika stor som strupen på en treåring. De saker som får plats i cylindern bör man vara extra försiktiga med att ha framme. Du kan också kontakta konsumentvägledaren i din kommun, där brukar man kunna få en testcylinder.

När barnet är utomhus är det bra att tänka på att ha jackor med löstagbara huvor så att barnet inte fastnar i till exempel träd eller lekställningar.

Var finns risk för drunkning?

Badbaljan, men även mindre vattensamlingar, utgör en risk för drunkning. Drunkning sker ofta fort och tyst så lämna aldrig ett barn utan uppsikt vid vatten, både utomhus och i badkaret eller badbaljan.

Var kan barnet klämma sig?

Klämrisken är störst i dörrar, fönster, skåp, TV-skåp och bildörrar. Skydda de små händerna med de speciella klämskydd som finns att köpa.

Vad kan barnet skära sig på?

I köket finns många farliga saker barnet kan skära sig på, som är viktiga att hålla uppsikt över – som knivar, saxar och köksassistenter. Ställ alla vassa saker så att barnet inte kan nå dem.

Var kan jag köpa bra säkerhetsprodukter?

Du kan köpa noga utvalda säkerhetsprodukter för att barnsäkra hemmet i vår säkerhetsbutik. Är du kund hos oss får du 20 % rabatt på hela köpet.

Se filmer om barnsäkerhet

 
Om barnsäkerhet hemma

Kök och vardagsrum

 •  
  Barnsäkra köket
   
  Barnsäkra köket
 •  
  Barnsäkra vardagsrummet
   
  Barnsäkra vardagsrummet
 •  
  Om barnsäkerhet hemma
   
  Om barnsäkerhet hemma
Bebis på mage

Alla barn behöver försäkras

Försäkra den du älskar allra mest med en försäkring som bryr sig om. Gäller för både sjukdom och olycksfall. 

Barnförsäkring

En barnsäker miljö

När små barn upptäcker världen finns tre faror framför andra: brännskador, fallolyckor och förgiftning.

Säkerhetsprodukter för hemmet
bebis på gräsmatta

Möt världen tillsammans

Läs boken "Välkommen lilla du", med tips och råd för en tryggare och säkrare värld för ditt barn.

Boken om barnsäkerhet