Så barnsäkrar du hemmet

När små barn skadar sig är det oftast i hemmet det händer och olyckorna sker i köket, badrummet eller sovrummet. De flesta olyckor går att förhindra och vi tipsar om hur. 

Olika åldrar innebär olika risker

Barn växer fort och det gäller att hänga med i utvecklingen. Plötsligt kan barnet gå och når upp till saker som kan välta eller ramla ner på och skada barnet. Lite äldre barn är nyfikna och härmar gärna mamma och pappa och vill också prova att laga mat eller byta glödlampa.

För spädbarn och i tidig småbarnsålder är fall från skötbord, trappor och möbler vanliga. Osäkrade eluttag, bortglömda plastpåsar och hett kaffe är andra risker att tänka på i den här åldern. Utgå från att barn är nyfikna och prövar allt när du gör hemmet barnsäkert. Du lär känna ditt barn väl under uppväxten och det är bra att ligga ett halvår före i utvecklingen. Se över säkerheten regelbundet. Det är också bra att lära barnet olika risker tidigt i livet.

Tillsyn är A och O

Det är viktigt att alltid ha små barn under uppsikt, speciellt under småbarnsåren. De tre största riskerna för barn är brännskador, fallolyckor och förgiftning.

Pojke surfar på madrasser
Barn har livlig fantasi, men de kan inte bedöma risker så bra.

Checklista för att minska olycksrisken

 • Treåring i lekparken

  Barn behöver försäkring

  Ge ditt barn en försäkring som gäller dygnet runt och för sjukdom och olycksfall. 

  Barnförsäkring
 • Mamma kramar barnet

  Säkerhetsprodukter att ha hemma

  Brännskador, fallolyckor och förgiftning är vanliga skador som barn råkar ut för.

  Köp säkerhetsprodukter till hemmet