Barn i bilen

Barn är mindre till storleken och har andra proportioner än vuxna. Därför behöver de skyddas extra noga och sitta säkert i bilen. Vi vill hjälpa dig med att låta ditt barn tryggt och säkert under bilfärden genom att guide dig i val av bilbarnstol och genom att hyra ut bilbarnstolar. 

Guide vid val av bilbarnstol

För att ditt barn ska sitta säkert under bilfärden är det viktigt att du väljer rätt bilbarnstol utifrån barnets ålder och storlek och att bilbarnstolen är monterad på rätt sätt.

Bakåtvänd bilbarnstol

Före 4 års ålder är bakåt säkrast

Det är vanligt att föräldrar vänder barnet redan vid tre års ålder, men barn ska helst åka bakåtvända tills de är fyra-fem år. 

Välj en godkänd bilbarnstol

  • Bilbarnstolen ska vara Europagodkänd och E-märkt enligt ECE-reglemente 44-03 eller senare. 
  • En fastspänd barnvagnsinsats är inte ett säkert alternativ. Insatsen sitter fast, men inte barnet. 
  • Bältesstol eller bälteskudde ska vara konstruerad så att bilbältet hamnar nära halsen och över bröstbenet. Midjebältet ska ligga över höften, inte över barnets mage.
  • En bältesstol, till skillnad från en kudde ger bra sidostöd om barnet somnar, och barnet hålls på plats i bältet.

Du kan hyra bilbarnstol av oss istället för att köpa flera olika. 

Bakåtvänt tills barnet är 4-5 år

Ett barn som färdas framåtvänt löper fem gånger högre risk för framför allt allvarliga nack- och skallskador i jämförelse med ett barn som åker bakåtvänt.

Det beror på att ett barns huvud är stort och tungt i förhållande till resten av kroppen. En ettårings huvud utgör cirka 25 procent av barnets totala vikt, på en vuxen är motsvarande siffra sex procent. Vid en krock pressas kroppen mot barnstolens ryggstöd och påfrestningen på barnets nacke och huvud blir betydligt mindre i en bakåtvänd stol. Tidigast vid fyra-fem års ålder kan man vända till en framåtvänd stol.

Rätt stol för varje ålder

Byt stol allt eftersom barnet växer, men inte för tidigt eller för sent. Babyskyddet är urvuxet när barnets huvud sticket upp ovanför kanten. Den bakåtvända bilbarnstolen är urvuxen först när barnets huvud når upp över bilbarnstolens ryggstöd, ungefär i höjd med överkanten på barnets öron.

Säker montering med ISOfix

ISOfix är ett fästanordningssystem som är framtaget för montering av bilbarnstolar, ett mekaniskt system som gör monteringen av bilbarnstolen enkel och säker. Bilbarnstolen installeras enkelt med ett mekaniskt lås som krokar i fasta fästpunkter i bilen. De flesta biltillverkare erbjuder idag ISOfix-fästen i nya bilar.

Undvik begagnade stolar

Vi rekommenderar inte att du väljer en begagnad bilbarnstol. En bilbarnstol har en livslängd på ungefär tio år, och det vill säga att stolen inte ska vara äldre än cirka fem år då den tas i bruk av ett nytt barn. För ett babyskydd är livslängden kortare.

När bilbarnstolen åldras finns risk för att materialet blir sprött och kanske inte kan garantera samma säkerhet vid en eventuell krock. Den tekniska utvecklingen går konstant framåt, och äldre stolar kan vara konstruerade med sämre säkerhetsteknologi. 

En bilbarnstol som varit med om en olycka är livsfarlig och ska alltid kasseras direkt.

Hjälpte denna information dig?

Vad saknade du?

Vi kan inte svara på kommentarer som lämnas här. Dina kommentarer används för att förbättra innehållet på sajten. Om du vill få svar på en fråga kontaktar du vår kundservice.

* Obligatoriskt fält
Formuläret skickas...