Så undviker du vattenskada i köket

Minst en tredjedel av alla vattenskador inträffar i köket. Läckagevattnet från läckande vattenledning sugs upp av inredning och byggnadsmaterial och syns först när konstruktionen är mättad.

Vanligt att vitvaror läcker vatten

Den vanligaste vattenskadan är en läckande diskmaskin, kyl eller frys. Nästan alla vattenskador börjar med några få vattendroppar som inte upptäcks i tid, säger Jenny Rudslätt, skadechef hos oss på If.

En typisk vattenskada i köket uppstår genom att en koppling till vattenledningen under diskbänken står och droppar under lång tid innan den upptäcks. Då kan vattnet ha vandrat vidare i bjälklag, väggar och golv.

En annan vanlig orsak till vattenskada är att man helt enkelt glömt att stänga kylen eller frysen ordentligt. Då bildas fukt på baksidan i kylen och frysen och till slut börjar kondensvatten droppa ner på golvet. 

Rostfritt kylskåp
Stäng dörren till kylen ordentligt för att slippa vattenskada.

Enkelt sätt att förhindra vattenskada

Vatten- och fuktskador som orsakas av droppande vattenledningar är enkla och billiga att undvika.

  • Du kan köpa droppskydd för kylskåp, frys och diskmaskinen för under 200 kronor. Droppskydden gör att vatten leds mot framsidan av vitvaran och du kan upptäcka vattenläckage i tid.
  • En paket med diskbänkinsats kostar under 1 000 kronor.
  • Du köper droppskydd och diskbänkinsats i Ifs Säkerhetsbutik. If-kunder får 20 % rabatt.

Installera säkerhetsprodukter

Du kan själv, eller med hjälp av en fackman, installera säkerhetsprodukter i ditt kök. Montera diskbänkinsats, tätningar runt rören samt underlägg för diskmaskin, kyl och frys.

Diskmaskinen

  • Anlita alltid behörig fackman när du installerar diskmaskinen.
  • Skaffa ett diskmaskinsunderlägg, då ser du enkelt om diskmaskinen läcker vatten.
  • Använd diskmaskinsavstängning eftersom vattentrycket alltid ligger på.
  • Se över slangen till diskmaskinen. Många vattenskador beror på att det gått hål på slangen. Det kan bero på ålder, att den legat klämd eller att möss gnagt på den. Livslängden på en vattenslang är cirka fem år.

Tvättmaskinen i köket

Om du har tvättmaskinen i köket är det viktigt att det finns vattentätt underlag på golvet under tvättmaskinen. Kök saknar normalt sett golvbrunn vilket gör att skadorna blir mycket större än om tvättmaskinen står i ett badrum eller tvättstuga.

Installera vatten- eller läckagebrytare

Med en vattenfelsbytare kan du känna dig trygg, den stänger nämligen av både huvudvattenledningen och larmar vid upptäckt av minsta vattenläckage.

En läckagebrytare kopplas till en eller flera utvalda maskiner, till exempel diskmaskinen och kontrollerar vattentillförseln till just den enheten. Den har även vattendetektorer under maskinen som känner av fukt. En läckagebrytare larmar dig vid läckage samt stänger av vattnet till den aktuella enheten.

Tips om bra säkerhetsprodukter 

I Ifs Säkerhetsbutik hittar du flera produkter för att förebygga vattenskador. En vattenfelsbrytare måste installeras av behörig VVS-installatör.

Inspekterar köksskåpen
Installera gärna en vattenfelsbrytare för att slippa vattenskador.

Relaterat innehåll

Senast uppdaterad 1 november 2022