Vattenskadat golv

Försäkringen gäller för skador på golvet beroende på vad det är som har läckt ut vatten. Om akvariet läcker vatten ersätter vi skadorna på golvet, men inte om vatten läcker från julgransfoten.

Försäkringen gäller för dessa vattenskador

Villaförsäkringen gäller om du får vattenskador på golvet om vatten eller annan vätska läcker ut från ledningssystem för vatten, värme och avlopp. Skulle kyl och frys läcka vatten vid strömavbrott eller fel på vitvarorna får du ersättning för skadorna på golvet. Samma sak gäller om akvariet, vattensängen eller brandsläckaren läcker vätska och skadar golvet.

Läckande julgransfot

Runt jul får vi många skadeanmälningar om att julgransfoten har läckt vatten och förstört parkettgolvet. Villaförsäkringen gäller inte för den typen av läckage. Om du har Stor Villaförsäkring eller Villaförsäkring Extra som innehåller en allriskförsäkring (Otur) kan du få ersättning om julgransfoten plötsligt och oväntat spricker. Det är dock inte så vanligt att det är anledningen till vattenskada, utan det beror oftast på att julgransfoten har rostat sönder eller att man vattnat för mycket.

Tips för att slippa vattenskadat golv

 • Lägg plastskydd under julgransmattan.
 • Ha en större julgransfot.
 • Känn efter hur mycket vatten det är i behållaren innan du fyller på och fyll inte upp till kanten.
Skydda parketten mot läckage från julgransfoten.

Åtgärda ytliga fuktskador på golvet

Om fuktskadan är ytlig och det inte har trängt ner vatten i den underliggande golvkonstruktionen, kan du åtgärda skadorna genom att slipa om det skadade golvet. Det är enkelt gjort om du har oljat trägolv, men såklart lite besvärligare om det är lackat.  

Vattenskadat golv i bostadsrätt

Om du bor i bostadsrätt som du äger gäller samma sak som för villaförsäkringen – din hemförsäkring gäller inte för vattenskador orsakade av läckande julgransfötter. Alla bostadsrättsföreningar har dock olika regler för vad som gäller vid skador inne i bostaden. så kontakta din bostadsrättsförening för att höra vad som gäller för dig.  

Senast uppdaterad 3 december 2018

 • Anmäl vattenskada

  Om du drabbats av en vattenskada i bostaden anmäler du det här. Vi återkommer till dig senast nästkommande vardag. 

  Gör din anmälan
 • vattendroppe

  Så undviker du vattenskada

  Vattenskada är den vanligaste typen av skada våra kunder råkar ut för. Läs tips om hur du undviker att drabbas.

  Tips om hur du slipper vattenskada
 • Tryggare vardag för alla

  Frågor som gäller risker, säkerhet och hur du kan undvika olyckor är vår vardag. Vi tipsar dig för att du ska få en tryggare vardag.  

  Tips för en tryggare vardag