Köpa och bo i bostadsrätt

Första gången man ska köpa en bostadsrätt dyker det upp många frågor i huvudet hos de allra flesta. Och visst är det både spännande och kul med nytt boende! Här får du tips inför bostadsköpet.

Köparens undersökningsplikt

Vid köp av bostadsrätt har köparen undersökningsplikt. Säljaren är inte ansvarig för sådana fel som du borde ha märkt vid undersökningen.

Undersökningsplikten omfattar inte bara själva lägenheten, utan även sådant som rör bostadsrättsföreningen. Det kan exempelvis vara om det finns planer att genomföra större renoveringen eller att höja avgiften. Därför är det bra att läsa igenom föreningens stadgar och årsredovisning.

Exempel på vad du ska undersöka

Flytta på mattor, skrymmande möbler och gardiner för att se om det finns skador på väggar och golv. I kök och badrum bör du titta efter eventuella fuktskador.

Mät upp bostadsytan

  • Bostadsytan påverkar priset på lägenheten. För stor avvikelse mellan uppgiven och faktisk boyta kan innebära betydande skillnad på köpeskillingen. 
  • Det är säljarens ansvar att känna till och uppge den verkliga bostadsytan, men köparen har undersökningsplikt.
  • Priset för bostadsrättsförsäkringen baseras bland annat på bostadsytan, så även av den anledningen är det viktigt att du har rätt uppgift om bostadsytan.

Regler för mätning av bostadsyta

Bostadsrättsspekulanter i köket
Kolla upp att bostadsytan stämmer eftersom den påverkar priset.
  • Alla ytor inne i lägenheten räknas i regel in i bostadsytan. Finns kakelugn eller öppen spis ska den också räknas in i ytan.
  • Om innerväggar, schakt, pelare eller liknande är tjockare än 30 cm ska du mäta 15 cm in i väggen från varje avgränsande rum.
  • Vid snedtak ska takhöjden vara minst 190 cm på ett utrymme av minst 60 cm bredd för att räknas som boarea. Du mäter alltså hela golvytan där rumshöjden är minst 190 cm.
    Källa: SBC

Den viktiga hemförsäkringen

För bostadsrätter gäller speciella regler för var gränsen går mellan ditt ansvar och föreningens för ytskikt som väggar, tak och golv.

Ta reda på om det är din hemförsäkring eller föreningens försäkring som ska ersätta kostnader vid exempelvis vattenskada. Det avgör om du behöver hemförsäkring med bostadsrättstillägg – bostadsrättsförsäkring – eller inte. Vi rekommenderar att du tecknar hemförsäkring med tillägget. Du kan alltid plocka bort det om det visar sig att du inte behöver det. 

Vanliga frågor vid köp av bostadsrätt

När ni är två ägare till bostadsrätten

  • Kommer du att äga bostadsrätten tillsammans med någon annan? Då ska den personen finnas namngiven i försäkringsbrevet så att hemförsäkringen även gäller för honom eller henne.
  • Vi rekommenderar att ni köper var sin livförsäkring. Det ger en ekonomisk trygghet som är extra värdefull att ha om man har bostadslån tillsammans med någon annan. Du kan välja belopp för hur mycket livförsäkringen ska gälla för.
Par köper bostadsrätt tillsammans.
Teckna livförsäkringar om ni äger bostadsrätten tillsammans.
  1. Tips & råd

    Checklista vid flytt 

    Att flytta till ny bostad kan ta tid. Börja tidigt med att planera flytten så blir det mindre stressigt. Att ha koll på vad som ska göras hjälper också. Ta hjälp av vår checklista! 

    2017-07-13
    Ett par tar paus i flytten
  2. Tips & råd

    Bra att tänka på när du ska renovera hemma

    När planerna på ombyggnationen väl börjar ta form vill man bara komma igång så fort som möjligt. Men det lönar sig alltid att lägga lite extra tid på förberedelserna och läsa på ordentligt innan du sätter igång.

    2016-04-21
    Ett par planerar renoveringen.

Senast uppdaterad 16 maj 2022

Hjälpte denna information dig?

Vad saknade du?

Vi kan inte svara på kommentarer som lämnas här. Dina kommentarer används för att förbättra innehållet på sajten. Om du vill få svar på en fråga kontaktar du vår kundservice.

* Obligatoriskt fält
Formuläret skickas...