Köpa bostadsrätt

Försäkring kanske inte är det första du tänker på när du ska köpa en bostadsrätt. Vi vill ändå tipsa om några saker som påverkar din försäkring.

Bostadsrättsförenings eller ditt ansvar

För bostadsrätter gäller speciella regler för var gränsen går mellan ditt ansvar och bostadsrättsföreningens för ytskikt som väggar, tak och golv.

Ta reda på om det är din hemförsäkring eller föreningens försäkring som ska ersätta kostnader vid ex. vattenskada. Det avgör om du behöver hemförsäkring med bostadsrättstillägg - bostadsrättsförsäkring, eller om det räcker med en samma typ av hemförsäkring som hyresgäster behöver.
Dina försäkringsalternativ:

Mät upp bostadsytan

 • Bostadsytan påverkar priset på lägenheten.  För stor avvikelse mellan uppgiven och faktisk boyta kan innebära betydande skillnad på köpeskillingen. 
 • Det är säljarens ansvar att känna till och uppge den verkliga bostadsytan, men köparen har undersökningsplikt.
 • Priset för bostadsrättsförsäkringen baseras bland annat på bostadsytan, så även av den anledningen är det viktigt att du har rätt uppgift om bostadsytan.

Regler för mätning av bostadsyta

 • Alla ytor inne i lägenheten räknas i regel in i bostadsytan. Finns kakelugn eller öppen spis ska den också räknas in i ytan.
 • Om innerväggar, schakt, pelare eller liknande är tjockare än 30 cm ska du mäta 15 cm in i väggen från varje avgränsande rum.
 • Vid snedtak ska takhöjden vara minst 190 cm på ett utrymme av minst 60 cm bredd för att räknas som boarea. Du mäter alltså hela golvytan där rumshöjden är minst 190 cm.
  Källa: SBC
Försäkringar om ni äger bostadsrätten tillsammans.

Flera ägare till bostadsrätten

 • Kommer du att äga bostadsrätten tillsammans med någon annan? Då ska den personen finnas namngiven i försäkringsbrevet så att hemförsäkringen även gäller för honom eller henne.
 • Vi rekommenderar att ni köper var sin livförsäkring. Det ger en ekonomisk trygghet som är extra värdefull att ha om man har bostadslån tillsammans med någon annan. Du kan välja belopp för hur mycket livförsäkringen ska gälla för.

Tips om du vill renovera

Även om du köper en fräsch, modern bostadsrätt kanske du vill renovera den för att få den precis som du vill. Vi har samlat ihop tips och råd till dig som vill renovera så att det ska gå så smidigt som möjligt.

 • Renovera köket – tips om vad du ska tänka på vid köksrenovering och vad som krävs för att försäkringen ska gälla om det uppstår en skada.
  Läs om köksrenovering.
 • Renovera badrum – i badrummet finns som bekant vatten och risken för vattenskada är stor och därför måste vissa vvs-arbeten utföras av fackman.
  Läs om badrumsrenovering.
 • Anlita hantverkare – vi har tagit fram en checklista över vad du bör tänka på när du anlitar hantverkare. Allt för att det inte ska uppstå missförstånd och för att du inte ska bli lurad.
  Läs checklistan anlita hantverkare.
 • En form av "lokalt bygglov" gäller om du bor i bostadsrätt. Så kom ihåg att läsa bostadsrättsföreningens stadgar innan du sätter igång.

Tips för att undvika vattenskada

Lite tråkigt att prata om vattenskador, men det är den vanligaste skadetypen som drabbar våra hem. Om du drabbas av vattenskada i bostadsrätten kan du få hjälp av bostadsrättsföreningens försäkring och din egen hemförsäkring. 

Här hittar du mer information om hur du ska göra vid vattenskada i bostadsrätten.

Förebygg vattenskada

Vattenskador är jobbiga. Det kan ta upp till två  månader innan allt är återställt. Två månader utan fungerande kök eller badrum kan bli tufft. Därför har vi samlat tips om hur du kan undvika fukt- och vattenskador här.

Gult hus

Vad kostar försäkringen?

Om du äger en bostadsrätt behöver du bostadsrättsförsäkring. Den gäller för dig, dina saker och det du ansvarar för.

Se ditt pris
Rosor

Ifs förmånsprogram

Som förmånskund hos oss får du rabatt och andra värdefulla förmåner direkt. Så här fungerar det.

Läs om förmånsprogrammet