Köpa hund

Funderar du på att köpa hund – eller har du redan bestämt dig? Oavsett har vi några tips och goda råd till dig inför hundköpet.

Du har en spännande tid framför dig. Att skaffa hund är som att få en ny familjemedlem och det är är fantastiskt roligt och givande, men var beredd på både härliga och tålamodsprövande stunder. Här kan du läsa om sådant som är bra att tänka på när du ska köpa hund, oavsett om du funderar på att köpa en valp eller en vuxen hund. 

strävhårig tax
Funderar du på att köpa valp?

Aktivera din hund

Både en liten valp och en vuxen hund behöver stimulans och lagom mycket aktivering. Det kan det vara bra att förbereda sig genom att köpa hem olika hundleksaker, gärna tuggvänliga eftersom valpens tänder kliar och valpen behöver få gnaga på säkra hundleksaker. Även vuxna hundar gillar tuggvänliga leksaker.

Hundens trygga plats

En hund behöver ha en lugn och skön plats att vila på. Välj ut en bra plats i hemmet, men tänk på att hunden är ett flockdjur och vill vara i närheten av resten av familjen även när den vilar. Var tydlig med alla i familjen att när hunden sover behöver den få vara ifred.

Hundmat

Precis som för barn är näring viktigt för både valpar och vuxna hundar. Rådfråga i första hand uppfödaren om vilken mat – vilket foder – hunden får och fortsätt helst att ge den gärna samma sort för att undvika att hundens mage blir orolig. Vill du byta foder, kan du rådfråga närmaste djurbutik efter vad de rekommenderar. Tänk på att göra övergången mellan foderbytena långsam, annars är det lätt att hunden får magproblem.

Vardagslydnad

Även om du skaffar hund för sällskaps skulle och inte för att hunden ska bli nästa lydnads- eller jaktstjärna, är det en rolig aktivitet för hela familjen att gå på valpkurs eller någon annan aktivering. Se det så här: ju mer tid på vardagslydnad du lägger ner på din valp, desto trevligare, lydigare och lyckligare blir hunden som vuxen. Ett plus är att ni knyter ett speciellt band mellan er.

Husse- och mattefritt

Var ska hunden vara när du inte är hemma, till exempel när du jobbar? Om du inte kan ta med dig hunden till jobbet finns det idag fantastiska hunddagis eller dagmatte- eller husse att anlita. En vuxen hund ska aldrig lämnas ensam hemma i mer än fyra timmar. En valp behöver mycket träning innan den kan lämnas ensam, och bör inte lämnas någon längre stund under det första halvåret.

Säker transport för hunden

Om du har bil rekommenderar vi att du skaffar en säker bur till bilen, eller ett säkerhetsbälte till hunden. En liten hund som väger cirka 2 kg får en vikt på cirka 80 kg vid kollision i 50 km/h.

Hundförsäkring

Trygghet för dig och hunden

Skaffa en bra hundförsäkring som passar ditt behov. Frågor som är bra att ställa sig är; Vad är jag villig att betala för veterinärvård om hunden blir sjuk eller om olyckan är framme? Vill jag att försäkringen ska gälla även för medicin och rehabilitering? Våra djurexperter kan hjälpa dig att välja den bästa försäkringen för dig och din hund. Ring oss på 0770-117 177 eller läs mer om vår hundförsäkring.

Skaffa hundförsäkring

Vill du veta mer om vår hundförsäkring? Försäkringen är en trygghet för både dig och din hund.

Läs om hundförsäkring
Hundkoppel

Hundkoppel till din hund

I vår Säkerhetsbutik kan du köpa hundkoppel till din hund. Du som är If-kund får 20 % rabatt.

Köp hundkoppel
Tävlingsbok

Samla allt om din hund

Samla all viktig information i en fin tävlingsbok. If-kunder får 20 % rabatt i vår Säkerhetsbutik.

Köp tävlingsboken