Köpa hund

Livet med hund är fantastiskt roligt, givande, härligt och ibland tålamodsprövande. Att skaffa hund är som att få en ny familjemedlem och det finns en del att tänka igenom innan du köper hund.

Vilken hundras och uppfödare ska jag välja?

Alla raser har olika egenskaper, och det är viktigt att du inte enbart väljer utifrån hundens utseende. Samla på dig fakta om olika raser och välj en uppfödare av den hundras som du upplever ha de egenskaper och behov som passar in i ditt sätt att leva utifrån dina förutsättningar och intressen.

Vetskapen om att hunden kommer från en bra och pålitlig uppfödare som har kunskap om rasen och den specifika valpen är värt mycket. Omtänksamma och pålitliga uppfödare finns det gott om, både av valpar med och utan stamtavla - det viktiga är att du väljer uppfödare med omsorg. 

Planera för din tid med hunden

Innan du tar beslutet att köpa hund, tänk efter hur ditt liv ser ut. En valp behöver massor med uppmärksamhet och förtjänar både fysisk aktivitet och mental stimulans. Den första tiden kan det vara klokt att investera i tid tillsammans med valpen, så räkna med att ta ut semester eller om du har möjlighet att jobba hemifrån så att du inte behöver lämna din valp ensam.

När du återgår till jobbet

Tänk igenom och planera var hunden ska vara när du jobbar? Kan den följa med till jobbet eller behöver du hundvakt i form av dag-matte eller husse, eller finns det hunddagis?  

 • Valpar bör inte lämnas ensamma längre stunder det första halvåret. 
 • En vuxen hund ska inte lämnas ensam mer än fem timmar. 
 • Alla hundar trivs inte på hunddagis.
 • Du får räkna med att hunden lever i 10 år. 
Hund med på jobbet
Var ska din hund vara på dagarna?

När du bestämt dig för att bli hundägare

När du bestämt dig för att skaffa hund är det viktigt att ta reda på hundens bakgrund och att köpet går till på rätt sätt. Då efterfrågan på hundar är stor just nu passar oseriösa säljare på att tjäna pengar. För att du och din valp ska få den bästa starten, så vill vi ge dig dessa råd innan du köper din hund.

 • Vänta in den valp du verkligen vill ha, även om det innebär att du får vänta ett tag.
 • Köp ingen valp under 8 veckors ålder, då valpen inte får skiljas från sin mamma innan dess.
 • Ta reda på varifrån hunden kommer och begär att få träffa valpens mamma i hemmet. Det förekommer tyvärr att hundvalpar som annonseras ut på internet har smugglats till Sverige med bristfälliga dokument och ofta under hemska förhållanden. Hundarna säljs via mellanhänder och utan att du får se hunden i hemmiljön. Gå inte med på det!
 • Begär att hunden är grundvaccinerad och har ett högst sju dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär. 
 • Är valpen född i Sverige ska mamman vara registrerad i Jordbruksverkets centrala hundregister. Begär att få se registreringen. När du har köpt din hund ska du i din tur registrera den.
 • Alla hundar i Sverige ska id-märkas. Om inte säljaren redan gjort det måste du själv göra det, innan valpen är 4 månader. Om du köper en hund som är äldre än 3 månader ska den märkas inom 4 veckor.
 • Begär att få ett köpeavtal där säljarens namn, adress och telefonnummer finns. Många oseriösa mellanhänder anger bara mobilnummer till ett betalkort, och ett förnamn. Vi har tagit fram en mall för köpeavtal hund som ni kan använda. 

Om säljaren inte vill gå med på villkoren ovan ska du inte köpa hunden. Villkoren är självklara för alla seriösa försäljare.

Vilken hundras passar mig?

Vilken hundras som passar just för dig, din livssituation och dina intressen är viktigt att ta reda på innan du köper din nya familjemedlem. 

Förslag på olika hundraser

Köpa omplaceringshund

Om du bestämt dig för att köpa en hund, men inte kan eller vill köpa en valp finns alternativet att köpa en vuxen så kallad omplaceringshund.​​​

Köpa en vuxen hund

När du hämtat hem din hund

Hunden är äntligen hemma. Här får du goda råd för att ni ska få den bästa starten tillsammans.

Försäkra din valp

En hundförsäkring är en trygghet för både dig och hunden om den blir sjuk eller skadad. Välj den försäkring som passar ditt och hundens behov. Några av fördelarna med våra hundförsäkringar:

 • 20 % valprabatt första året
 • Samma veterinärvårdsbelopp hela livet
 • Fri sjukvårdsrådgivning för din hund.

Våra djurexperter kan hjälpa dig att välja den bästa försäkringen för din hund. Ring oss på 0770-117 177 eller läs mer om  vår hundförsäkring.

Hundvalp som leker
Din valp är värd en bra hundförsäkring.

Senast uppdaterad 8 mars 2021