Resa med hund

Innan du tar med din hund på resan är det en del du bör tänka på för att du och hunden ska få en trygg och behaglig resa.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ ​Här får du tips inför semesterresa med hund.

Förbered hunden

– Det är viktigt att träna hunden för olika miljöer innan man reser med den. Ska ni åka till en stad är det bra att du och hunden ger er ut bland mycket människor. Åk buss eller tunnelbana där folk går av och på hela tiden. Vänj hunden i god tid vid buren om den ska resa i en sådan, säger Jenny Stenberg, djurspecialist på If.

När du reser med bil

  • ​När du reser med bil är det viktigt att tänka på att hålla hunden sval och planera in pauser för rastning och vatten.
  • Bind inte fast din hund i dragkroken och lämna aldrig hunden ensam i bilen.
  • En bil som står parkerad blir snabbt väldigt varm, speciellt under sommaren och tyvärr händer det varje år att flera hundar dör av överhettning eller på grund av att den släpas bakom en bil.​​
Cavalier king charles spaniel
Förbered hunden innan resan.

Använd transportbur eller säkerhetsbälte för hund

I bilen ska hunden sitta säkert och du behöver ha en särskild bilbur eller kunna spänna fast hunden med ett hundsäkerhetsbälte. Du kan köpa ett sådant bälte i en djurbutik.

  • Bilen ska vara lämpligt för att transportera hunden i och det är ditt ansvar att den inte far illa på något sätt under bilfärden.
  • Hunden ska inte vara lös i bilen då den kan skada sig själv, men även andra i bilen, vid en hastig inbromsning eller vid en kollision.

Checklista innan hunden reser utomlands 

Märkning

Hundar och katter måste vara ID-märkta med microchip i nacken, eller ha tatuering i örat om märkningen gjordes före juli 2011. 

Vaccinationer 

Hundar som ska resa utomlands måste vacciners mot rabies (detsamma gäller katter). Efter vaccinationen måste du vänta i 21 dagar innan du reser med din hund. I Europa finns smittsjukdomar vi inte har i Sverige. Prata med din veterinär eller kontakta Jordbruksverket, så din hund får ett skräddarsytt skydd.

Pass till hunden

Hundar (och katter) måste ha djurpass som utfärdas av veterinär och i passet ska veterinären notera utförda behandlingar. Kontrollera att alla uppgifter i passet är korrekta. Lika viktigt i hundens pass som i ditt eget. 

Hundapotek 

För oss människor är det bra att ha med ett reseapotek och detsamma gäller för hundar. Packa ner åksjuketabletter, fästingmedel, medel mot sandmygg om du ska till södra Europa och en gummerad elastisk binda.

Uppdatera dina uppgifter 

Uppdatera dina uppgifter i djurid.se – ägarregister ifall du behöver kontaktas om hunden försvinner.

Försäkra hunden

Se över dina försäkringar. Gäller din hundförsäkring även på resan? Våra hundförsäkringar gäller utan tidsbegränsning i hela Norden. I övriga länder inom Europa gäller försäkringen upp till ett år. I Stor Hemförsäkring och Stor Villaförsäkring ingår också ett extraskydd för dig som också har din hundförsäkring hos oss.

Om hunden åker med på båten

Många hundar trivs med att åka båt, speciellt om de har åkt båt sedan de var små. Som hundägare kan du hjälpa till att skapa en trygg miljö för din hund ombord.

Skapa trygghet för hunden ombord

Om att ta med hunden på flyget

Funderar du på att flyga med hunden och undrar hur det går till? Får hunden flyga med dig inne i planet eller ska den sitta i lastrummet, och vad det kostar ta med en hund på flyget? 

Få svar på dina frågor om att flyga med hund

Olika regler i olika länder

Kontakta ambassaden för det land du ska semestra i och fråga vad som krävs för att din hund inte ska stoppas vid gränsen.

  • Allra viktigast är såklart att hunden får följa med hem igen, så var noga med att kontrollera vilka regler som gäller för att föra in hundar i Sverige. Reglerna kan justeras och de aktuella hittar du på Jordbruksverkets hemsida.
  • 2013 bet en rabiessmittad, spansk hund både djur och människor i Spanien. Därför är det vaccination- och koppeltvång för hundar på vissa platser i landet. Det kan också vara förbjudet att resa dit med egen hund. Om du ska resa till Spanien med din hund – ta reda på vilka krav som ställs i det område du ska besöka.
Chiuaua på resa
Ta reda på vad som gäller för hundar i det land du ska besöka.

Vid hemkomsten till Sverige

När du kommer tillbaka till Sverige måste du gå på rött i tullen. Där kontrollerar de att alla papper om hunden är i ordning. Du måste ha originalhandlingar.