Brandövning hemma

Många har brandövning i skolan och på arbetet, men att brandöva hemma är inte lika vanligt. När det börjar brinna kan elden spridas snabbt och det är viktigt att agera direkt. Gör därför en utrymningsplan och bestäm återsamlingsplats utanför hemmet.

Bestäm hur du tar dig ut

Innan ni börjar ha brandövning gör ni en plan för hur ni ska ta er ut om det börjar brinna. Sen övar ni enligt er utrymningsplan.

  • Gå igenom rummen i bostaden och bestäm hur du tar dig ut från respektive rum. Rum på övervåningen bör ha utrymningsstege nära tillhands. Fästena till stegen ska vara monterade vid fönster eller balkong.
  • Entrédörren är bäst. Kom ihåg att stänga den efter dig. Om den vägen inte kan användas måste ett alternativ finnas. Går det exempelvis klättra ut genom ett fönster eller altandörren? 
  • Om du bor i flerfamiljshus och trapphuset är rökfyllt – stanna kvar i lägenheten och ring 112. Öppna ett fönster eller gå ut på balkongen, ropa och vifta för att påkalla hjälp.
  • Om det brinner i din lägenhet går du ut och stänger dörren. Ta inte hissen, utan ta trapporna. Varna samtidigt grannarna.
Pappa och dotter planerar inför brandövning
Planera hur ni ska ta er ut och ha sedan brandövningen.

Så har du brandövning hemma

Öva som om det brinner på riktigt och ha flera brandövningar så att det sätter sig hur ni ska göra. Om det börjar brinna är det lätt att drabbas av panik. Har du övat in vad du ska göra är det lättare att göra rätt.

  • Kryp på golvet fram till den dörr eller fönster du ska ut igenom. Du ser bättre och det är lättare att andas när du är under röken.
  • Håll gärna ett klädesplagg över näsa och mun för att minska risken att andas in den giftiga brandröken.
  • Stäng alla dörrar bakom dig så att elden stängs in så mycket som möjligt.
  • Öppna inte en dörr om du inte är säker på att det inte brinner på andra sidan. Känn upptill på dörren om den är varm.
  • Har du barn och ni är flera vuxna, bestäm vem som ska ta vilket barn.
  • När ni kommit ut, gå till den återsamlingsplats som ni i familjen bestämt redan innan. 

Barn kan bli skrämda och gömma sig. Lär dem att ropa och säga var de är.

Bestäm en återsamlingsplats

Bestäm en plats utanför huset där ni ska samlas. Alla ska gå dit så snabbt som möjligt. De som har kommit ut ska stanna ute. Gå inte tillbaka in i huset!

Att bestämma återsamlingsplats skapar trygghetskänsla. Extra viktigt för barn att veta vart de ska ta vägen. Det blir även lättare att veta om alla kommit ut, om någon är skadad osv. så att räddningspersonalen snabbt kan bedöma sina insatser.

Låsta dörrar och fönster kan bli en fara

Inbrottsskyddet är en fiende när det brinner. Se till att ha lås som är lätta att öppna inifrån så att du inte stoppas av ett låst fönster eller dörr. Alla som bor i hemmet ska veta var nycklarna förvaras.

Fler relaterade artiklar

Senast uppdaterad 15 november 2021