Brand i hemmet

Så skyddar du dig

Den vanligaste orsaken till brand i hemmet är slarv. Med rätt brandskydd kan du rädda dina nära och ditt hem vid en brand. Har du koll på brandsäkerheten?

Kunskap är ett slags brandskydd

Rätt brandskydd börjar med kunskap, att du vet vilka risker som finns och att du agerar utifrån den kunskapen. Det är lättare att förebygga brand än att släcka den, så ju mer du lär dig om brandrisker och brandskydd desto bättre kan du skydda dig och de dina. ​

Den vanligaste brandorsaken i hemmet är brand i samband med matlagning eller vid eldning i eldstad, kamin eller öppen spis. Utöver det startar många bränder i skadade elektriska installationer, apparater och hemelektronik.

Så kan du undvika en brand

  • Släck ljusen när du lämnar rummet.
  • Ha en brandfilt i köket så att du snabbt kan släcka mindre bränder som till exempel överhettade maträtter i kastrullen.
  • Elektriska prylar som börjar spraka, blinka eller lukta ska du inte använda. Köp aldrig elektriska apparater som inte är CE-märkta och ladda inte mobilen och annan elektronik under natten.
  • Om du bor i hus med en äldre el-central ska du besiktiga den och byta ut den om den innebär en brandrisk. 
Brandvarnare är ett effektivt brandskydd

Brandvarnare –​ en livsviktig sak

Av de brandskydd du kan ha hemma är brandvarnaren liten och enkel, men viktig. Den är inte så dyr, enkelt att installera och den räddar både liv och egendom med en ljudlig varning.

Brandvarnare – ett effektivt brandskydd

​​Brandfilt och brandsläckare 

Skulle oturen vara framme kan du släcka de allra flesta bränder med en brandfilt, även brand i tv:n eller på spisen. Vi rekommenderar att du har en 6 kilo pulverbrandsläckare hemma. Den är enkel att använda för den ovane och effektiv mot alla bränder. Du kan släcka bränder som fått fäste i väggar och tak med en pulverbrandsläckare. 
Se till att alla i familjen vet hur brandsläckaren används

 

Gör en utrymningsplan och öva på den.

Gör en utrymningsplan 

Bränder har ofta ett snabbt förlopp. Därför gäller det att veta hur du ska agera och att göra saker i rätt ordning. Barn blir ofta rädda och gömmer sig när det börjar brinna. För deras skull – och din egen –​ gör en utrymningsplan och öva på den med hela familjen.

Utrymning från lägenhet
Utrymning från villa

Försäkring vid brand

Hemförsäkring, villaförsäkring och fritidshusförsäkring gäller för skador orsakade av brand. För att ha bästa möjliga brandskydd hemma är det bra att läsa på och lära sig mer om hur du bäst skyddar dig, familjen och er egendom och vilka brandskyddsprodukter som är bra att ha hemma.​​

​​Brandskydd för ditt hem

Köp brandsläckare, brandvarnare och brandfilt i Säkerhetsbutiken. If-kunder får 20 % rabatt. 

Brandskydd i Säkerhetsbutiken

Elda säkert i kaminen

Låt inte den mysiga brasan förvandlas till en brand. Fyra saker att känna till.

Så eldar du säkert i kaminen

Laddar du mobilen på natten?

9 av 10 svenskar laddar mobilen när de sover trots att det är riskfyllt.

Läs pressmeddelandet