Brand i köket

De flesta bränder startar i köket i samband med matlagning. Med rätt brandsskydd och kunskap om brandfarorna kan du undvika en brand.

Så undviker du brand i köket

  • Ha alltid uppsikt över spisen när du lagar mat. Lämna aldrig spisplattor eller ugn utan tillsyn. 
  • Gör rent köksfläkten med jämna mellanrum. Fläktens fettfilter fattar lätt eld. Diska filtret regelbundet i hett vatten med diskmedel.
  • Ha alltid en brandfilt uppsatt och nära till hands vid spisen om du snabbt behöver kväva en eld. Eld kan flamma upp på bara några få sekunder.
  • Förvara inte lättantändliga material på eller i närheten av spisen.
  • Installera en spisvakt, den övervakar spisen och slår av strömmen om det börjar brinna. 
  • Se till att det finns brandvarnare i bostaden – gärna flera – och kontrollera att de fungerar. 

Bra utrustning att ha i köket

Om du saknar något av dessa kan du köpa dem i Ifs Säkerhetsbutik. If-kunder får 20 % rabatt.

Så släcker du brand i köket

  • Lägg på ett lock, en brandfilt eller något annat obrännbart som täcker elden. Då kväver du elden.
  • Vid större brand – använd en brandsläckare (6 kg pulver).
  • Försök aldrig släcka brinnande olja eller fett med vatten.
  • Stäng av köksfläkten så att inte elden kan spridas i ventilationssystemet. Brinner det i fläkten, ring omedelbart brandkåren.
  • Dra bort kärlet från spisplattan.
  • Om du inte kan släcka elden ta dig ut och ring 112.

Stekta röda tomater
Lägg snabbt ett lock eller brandfilt över kokkärlet.

Om det brinner – gör så här

Rädda – dig själv och andra

Varna – grannar och andra runt omkring

Larma – ring 112

Släck – du kan försöka släcka elden om det sker utan risk för dig själv. 

När elden är släckt och läget under kontroll kontaktar du oss. Du kan ringa 0771-655655 dygnet runt, vi finns alltid på plats för att hjälpa dig. Din hemförsäkring gäller för brandskador i bostaden.

Fler relaterade artiklar

Senast uppdaterad 15 november 2021