Brand i köket

De flesta bränder startar i köket i samband med matlagning. Med rätt brandsskydd och kunskap om brandfarorna kan du undvika en brand.

Så undviker du brand i köket

  • Ha alltid uppsikt över spisen när du lagar mat. Lämna aldrig spisplattor eller ugn utan tillsyn. 
  • Gör rent köksfläkten med jämna mellanrum. Fläktens fettfilter fattar lätt eld. Diska filtret regelbundet i hett vatten med diskmedel.
  • Ha alltid en brandfilt uppsatt och nära till hands vid spisen om du snabbt behöver kväva en eld. Eld kan flamma upp på bara några få sekunder.
  • Förvara inte lättantändliga material på eller i närheten av spisen.
  • Installera en spisvakt, den övervakar spisen och slår av strömmen om det börjar brinna. 
  • Se till att det finns brandvarnare i bostaden – gärna flera – och kontrollera att de fungerar. 

Bra utrustning att ha i köket

Om du saknar något av dessa kan du köpa dem i Ifs Säkerhetsbutik. If-kunder får 20 % rabatt.

Så släcker du brand i köket

  • Lägg på ett lock, en brandfilt eller något annat obrännbart som täcker elden. Då kväver du elden.
  • Vid större brand – använd en brandsläckare (6 kg pulver).
  • Försök aldrig släcka brinnande olja eller fett med vatten.
  • Stäng av köksfläkten så att inte elden kan spridas i ventilationssystemet. Brinner det i fläkten, ring omedelbart brandkåren.
  • Dra bort kärlet från spisplattan.
  • Om du inte kan släcka elden ta dig ut och ring 112.

Stekta röda tomater
Lägg snabbt ett lock eller brandfilt över kokkärlet.

Om det brinner – gör så här

  1. Rädda Rädda dig själv och andra ut från bostaden.
  2. Varna Varna dina grannar och andra runt omkring.
  3. Larma Ring 112 och berätta var det brinner.
  4. Släck Försök släcka elden om det går utan risk för dig själv.

När elden är släckt och läget under kontroll kontaktar du oss. Du kan ringa 0771-655655 dygnet runt, vi finns alltid på plats för att hjälpa dig. Din hemförsäkring gäller för brandskador i bostaden.

Fler relaterade artiklar

Senast uppdaterad 15 november 2021