Testa din brandvarnare

Installera och testa den ofta så kan du sova gott – och vakna fort.
Brandvarnare är effektiva brandskydd, billiga och enkla att installera. Brandvarnaren reagerar även på den livsfarliga röken och varnar dig ljudligt. Det är när du sover som du är som mest försvarslös mot rök och brand.​​​​​​​​​​​

Alla brandvarnare har ett bäst före-datum

Brandvarnare åldras, och alla brandvarnare har en datumstämpel. Saknas datumstämpel är den sannolikt från 70-talet och ska bytas ut. Du behöver byta ut brandvarnaren ungefär vart tionde år, gärna tidigare. Glöm inte att testa brandvarnaren när du har monterat upp den.

Testa ofta

Testa brandvarnaren en gång i månaden och när du har varit bortrest. Ta för vana att byta batteri en gång om året – varför inte lagom till advent?

Testa brandvarnaren en gång i månaden.

Så här testar du brandvarnaren

Testa din brandvarnare genom att trycka på testknappen och även med att hålla en tändsticka under. Om brandvarnaren inte fungerar måste du byta batteri eller byta ut brandvarnaren helt och hållet. 

Vill du ha en sms-påminnelse?

Du kan få ett sms som påminner dig om att testa brandvarnaren.
Registrera dig för sms-påminnelse

Så många brandvarnare behövs

Det ska finnas en fungerande brandvarnare uppsatt i varje lägenhet och på varje våningsplan i ett hus. Du ska ha en brandvarnare per 60 m² och våningsplan och de ska helst vara seriekopplade. Tänk på att ljudet måste höras ordentligt, till exempel bakom stängda sovrumsdörrar. Bor du i en stor lägenhet eller hus är det extra viktigt att tänka på att larmet hörs i hela bostaden.

Det spelar ingen roll om den är optisk eller jonisk. Brandvarnaren Deltronic S-1201 utsågs till bäst-i-test av Råd & Rön 2011 och du kan köpa den Säkerhetbutiken. If-kunder får alltid 20 % rabatt. 

Köp brandvarnaren Detronic S-1201

Köp brandvarnare som kan seriekopplas

Placering av brandvarnare

Brandvarnare behövs på varje våningsplan i bostaden och ska placeras utanför de mest riskfyllda rummen – köket och alla sovrum. De ska placeras i taket, men 50 centimeter från väggen.

Kontrollera din brandvarnare

 

​​Brandskydd för ditt hem

I Säkerhetsbutiken kan du köpa brandsläckare, brandvarnare och brandfilt. If-kunder får 20 % rabatt. 

Elda säkert i kaminen

Låt inte den mysiga brasan förvandlas till en brand. Fyra saker att känna till.

Laddar du mobilen på natten?

9 av 10 svenskar laddar mobilen när de sover trots att det är riskfyllt.