Brandvarnare

Brandvarnaren är ett enkelt, men livsviktigt brandskydd. Den är inte så dyr, enkel att installera och den räddar liv. Se till att din brandvarnare fungerar och kom ihåg att byta batteriet. 

Så testar du din brandvarnare

Tryck på testknappen, så kontrolleras både brandvarnarens funktion och batteriet. Om du inte hör ett ljud när du trycker på testknappen så kan batteriet vara slut och ska bytas ut. Hör du fortfarande inte ljudet när du testar kan det hända att det är dags att köpa en ny brandvarnare.

Checklista

Testa brandvarnaren en gång per månad.

Byt ut batteriet en gång per år.

Byt ut brandvarnaren var 10:e år.

Testar brandvarnare
Testa brandvarnaren ofta, helst en gång i månaden.

Då är det dags att byta batteri

När det är dags att byta batteri ger brandvarnaren ifrån sig en kort signal med jämna mellanrum. Men vi rekommenderar ändå att du  byter batteri en gång per år. En invändigt smutsig brandvarnare blir känsligare och kan ge ifrån sig ljud utan anledning. Rengör brandvarnaren med jämna mellanrum, eller om den larmar utan anledning. Använd dammsugaren med en mjuk borste och torka av utsidan med en fuktad trasa. Kom ihåg att testa den efteråt.

Byt batteri till 1:a advent varje år. Lätt att komma ihåg.

Har bäst före-datumet passerat?

Brandvarnare har ett bäst före-datum och du hittar datumstämpeln på baksidan. Du behöver byta ut brandvarnaren ungefär vart tionde år. 

Saknas datumstämpel?

Då är den sannolikt från 70-talet och ska bytas ut. Som If-kund får du 20 % rabatt när du köper brandvarnare i Ifs Säkerhetsbutik.

Få sms-påminnelse om att testa

Mydigheten för samhällsberedskap, MSB, har en gratistjänst du kan anmäla dig till. Du får då ett sms när det är dags att testa brandvarnaren.

Anmäl dig till gratis sms-påminnelse

Antal- och placering av brandvarnare

Så många brandvarnare bör du ha

  • En fungerande brandvarnare uppsatt i varje lägenhet och på varje våningsplan i ett hus.
  • En brandvarnare per 60 m² och våningsplan och de ska helst vara seriekopplade. Tänk på att ljudet måste höras ordentligt, till exempel bakom stängda sovrumsdörrar.
  • I en stor lägenhet eller hus är det extra viktigt att tänka på att larmet hörs i hela bostaden.
  • Avståndet mellan två brandvarnare bör inte vara större än 12 m. 

Placering av brandvarnare

  • Montera brandvarnare i taket och mitt i rummet, minst en halv meter ifrån vägg eller andra föremål. 
  • Placera brandvarnare i anslutning till sovrum och till köket. Om du laddar telefoner under natten i sovrummet, så bör brandvarnare finnas i rummet. 
  • Om det inte går att montera i taket, så kan du montera den på väggen ca 15 cm ifrån taket.
  • Det viktigaste - följ leverantörens monteringsanvisningar!

Vilka brandvarnare är godkända?

Brandvarnare som säljs inom EU ska ha en prestandadeklaration och vara CE-märkt enligt SS-EN 14604. Boverket utövar marknadskontroll. 

På Boverkets hemsida finns mer information om brandvarnare som vid kontroll visat sig inte uppfylla kraven enligt standard.

Seriekopplade brandvarnare

För att säkerställa att larmet hörs i tid, även i en större bostad, vid stängda dörrar och/eller vid nedsatt hörsel, rekommenderas alltid sammankopplingsbara brandvarnare. Om en brandvarnare i ett system av sammankopplade brandvarnare larmar, larmar nämligen alla brandvarnare i systemet. Dessutom kan sammankopplingsbara brandvarnare kompletteras med viktiga tillbehör som kontrollpanel, lågfrekvenssirén, stroboskop och vibrationskudde.

Senast uppdaterad 10 november 2020.