Grannar som hjälper varandra gör skillnad

Du och dina grannar kan tillsammans minska risken för inbrott genom att ha bra kontakt med varandra och hjälpas åt att hålla koll i ert område. Inbrottstjuvar vill jobba ostört utan att bli upptäckta. Grannsamverkan är därför en effektiv metod för att hålla tjuvarna borta.

 • Ett tryggare bostadsområde

  Grannsamverkan ökar både tryggheten och trivseln i bostadsområden.

 • 36 % lägre inbrottsrisk

  En aktiv Grannsamverkan minskar risken för inbrott med 36 %.

 • 1 500 kr lägre självrisk vid inbrott

  Du får 1 500 kr lägre självrisk på din hemförsäkring vid inbrott.

Färre brott med aktiv grannsamverkan

Syftet med Grannsamverkan är att göra bostadsområden mindre attraktiva för brottslig verksamhet. Undersökningar visar att risken för inbrott minskar i områden med aktiv samverkan mellan grannar.

En aktiv Grannsamverkan är ett samarbete mellan er som bor i området och den lokala polisen. Genom att ni har bra kontakt med varandra, får kontinuerlig information från polisen, är extra uppmärksamma och har kunskap om hur ni skyddar er blir det både avskräckande och svårare för tjuvar.

– För att en Grannsamverkan ska fungera och räknas som aktiv behöver de boende också ha ett forum där de enkelt kan kommunicera med varandra och vidarebefordra information från polisen, till exempel en mejltråd eller chattgrupp, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.

Enligt Samverkan mot brotts utredning från 2019 minskar inbrott i genomsnitt med 36 % i områden där det finns en aktiv och fungerande Grannsamverkan. Utvärderingen visar också en minskning av bilstölder och andra brott samt en ökning av gripanden, jämfört med områden som inte är aktiva inom Grannsamverkan.

grannar
Risken för inbrott minskar om du och dina grannar hjälps åt att hålla koll i ert område.

Framgångsfaktorer för Grannsamverkan

För att en Grannsamverkan ska fungera och ha effekt på brottsligheten behövs ett engagemang från de boende att tillsammans hjälpas åt att förhindra brott. För att nå framgång med Grannsamverkan finns fyra minimikrav som behöver uppfyllas:

✓ Var vaksam

Var allmänt vaksam och kontakta polisen om något verkar misstänkt. Håll koll på vilka personer som rör sig i området.

✓ Meddela om du är bortrest

Kontakta dina grannar om du är bortrest. Be gärna någon att hjälpa dig med sådant som annars kan signalera till inbrottstjuvar att du är bortrest, till exempel tömma brevlådan eller klippa gräsmattan.

✓ Förvara värdesaker säkert

Förvara dina värdehandlingar och värdesaker på ett säkert sätt. Det finns flera olika säkerhetsskåp att köpa som försvårar för tjuven. Olika gömställen i ditt hem är oftast lätta för inbrottstjuvarna att hitta.

✓ Jobba aktivt med förebyggande åtgärder 

Håll dig uppdaterad och följ tipsen från Samverkan mot brott om hur du förebygger brott och skyddar ditt hem.

1 500 kr lägre självrisk 

Med en aktiv Grannsamverkan i ditt område får du 1 500 kronor lägre självrisk på din hemförsäkring, villaförsäkring och fritidshusförsäkring om du råkar ut för inbrott i bostaden, förrådet eller garaget, eller något blir förstört eller stulet. 

Du behöver inte meddela oss att ditt område har en Grannsamverkan. Självriskeduceringen gäller om du kan visa att ditt område uppfyller kraven för aktiv Grannsamverkan när du pratar med oss vid din skadeanmälan. 

Så startar du Grannsamverkan

Att starta Grannsamverkan i ditt bostadsområde är enkelt och det fungerar oavsett om du bor i hus eller lägenhet eller om du har ett fritidshus. 

 1. Kontakta dina grannar i området och stäm av intresset.

 2. När ni är överens om att ni vill starta Grannsamverkan kontaktar ni den lokala polisen på telefonnummer 114 14 eller via polisens hemsida.

 3. En kontaktperson som företräder ert område och håller kontakten med polisen och kommunen utses.

 4. Du och dina grannar utbildas av polisen och får en fördjupad kunskap om hur Grannsamverkan fungerar och vad som är viktigast i arbetet för att öka tryggheten och förebygga brott.

 5. När ni är igång med Grannsamverkan delar polisen ut skyltar och dekaler. Dessa används för att visa att ni är aktiva inom Grannsamverkan i ert område.
grannsamverkan
Skylten som sätts upp i ert område visar att ni är aktiva inom Grannsamverkan.

Du kan läsa mer om Grannsamverkan hos Samverkan mot brott.

Till samverkanmotbrott.se

Ladda ned appen Grannsamverkan

Appen för Grannsamverkan underlättar kommunikationen mellan dig och dina grannar. Du hittar även information om hur du kan minska risken för inbrott och stölder i ditt bostadsområde.  

Relaterat innehåll

Senast uppdaterad 30 augusti 2023