Vinterförvaring av båten

När hösten är här är det dags att förbereda båten och motorn inför vintern. Här tipsar vi om vad som är bra att tänka på inför vinterförvaringen.

Vinterförvaring på land

När båten vinterförvaras på land bör den vara tömd, täckt, stå säkert uppallad och stöttad. Titta till båten då och då, särskilt om det har blåst och snöat.

Täckningen

  • Kolla att båten är täckt ordentligt, det gäller även fören och aktern. Snåla inte med storlek på presenningen. Inga glipor eller hål ska finnas. 
  • Presenningen ska vara sträckt så att det inte bildas säckar där vatten och snö kan samlas. 
  • Du slipper även en vindfylld presenning som kan resultera i en vält båt om du har sträckt presenningen. Presenningen ska inte sitta fast i båtens stöttning.  
  • Om du använder dunkar med vatten som tyngd för att hålla ner tamparna –  se till att de inte är helt fyllda. När vattnet fryser utvidgas det och dunken kan spricka.  
  • Se till att det kan cirkulera luft mellan båt och presenning så att ingen fukt stängs inne. 

Så gäller båtförsäkringen

Båtförsäkringen gäller både när båten förvaras på land och när den ligger kvar i vattnet, men tänk på att skador som orsakats av snö, frost, fukt, mögel och rost inte ersätts.

Titta till båten

Ta en sväng förbi båten för att se att täckningen är på plats, att stöttningen inte flyttat på sig och att ingen annan varit inne i båten. Om du har en stege vid båten ska du låsa fast den så att obehöriga inte använder den för att klättra upp i båten. 

Båtsamverkan

Båtsamverkan kan vara ett sätt att förhindra stölder. Hos polisen hittar du mer information om båtsamverkan.

Läs om båtsamverkan hos polisen.se

Vid vinterförvaring i sjön

Om du väljer att låta båten ligga kvar i vattnet under vintern är det extra viktigt att titta till den ofta. Löv och annat som yr runt sätter lätt igen en självläns.

Tyvärr är det många båtar sjunker vid sin brygga under hösten och vintern så det är viktigt att titta till båten med jämna mellanrum. Vid varning för storm eller kraftig blåst bör du titta till förtöjningarna både före och efter stormen, säger Arvid Böhm, båtspecialist hos oss på If.

Fler båttips

Oavsett om du gillar stora båtar, små båtar, segelbåtar eller motorbåtar så krävs både kunskap och ansvar för att livet med båt ska bli som du tänkt dig.

Senast uppdaterad 17 september 2021