Importera bil

Lägre bilpriser i andra EU-länder gör privatimport – direktimport – intressant för svenskar. När du köper bilen i ett annat EU-land kan du föra in den tullfritt till Sverige. Det finns dock en del att ta reda på innan du köper en bil utomlands.

Kolla upp säljaren

Precis som när du köper begagnad bil i Sverige måste du kontrollera att säljaren är den som äger bilen.

När det gäller importbilar finns det oseriösa säljare och importörer som försöker sälja bilar som är stulna, krockade eller har tillbakaskruvade mätare. Om du köper bil av en privatperson gäller ingen konsumentskyddslagstiftning. 

Vänder du dig till en auktoriserad återförsäljare har du en större trygghet. Du kan kontrollera bilen genom Carfax.
Välj exportlandets Carfax för att kontrollera bilen, exempelvis Carfax Tyskland eller Carfax Danmark.

Gå igenom serviceboken

Serviceboken ska vara stämplad och mätarställning ska vara ifylld vid varje gjord service. Om bilen är en nyare begagnad bil så kan det finnas vissa nybilsgarantier kvar och för att dessa ska gälla måste service vara gjord på auktoriserad verkstad. Är bilen lite äldre så är det viktigt att se hur bilen har skötts av tidigare ägare.

Mätarställningen - är den rimlig?

Oseriösa säljare kan frestas att manipulera mätarställningen så att bilen verkar ha gått mycket kortare sträcka än vad den har. Tyska bilar körs normalt cirka 3 000 mil per år. Det kan vara svårt att kontrollera bilens mätarställning, men här är några tips:

  • Kontrollera mot serviceboken.
  • Titta på slitaget på pedalgummi, ratten, växelspaken och så vidare verkar rimligt med tanke på bilens mätarställning.
  • Om möjligt – prata med tidigare ägare.

Har bilen rätt utrustning?

Det kan finnas stora skillnader i utrustning på bilar som är avsedda för den svenska marknaden och bilar som säljs till kontinenten. Till exempel kan värmesystemet på bilar avsedda för kontinenten vara underdimensionerat för svenskt klimat, sätesuppvärmning saknas, svagare generator etc. Kontrollera att den bil du är intresserad av överensstämmer med motsvarande svensksåld bil.

Kontrollera avgasreningskomponenterna

På bilar som importeras av den svenska generalagenten för märket finns tillverkaransvar för avgasreningsutrustningen i fem år eller 8 000 mil. Om du importerar bilen själv gäller inte detta tillverkaransvar. Det innebär att du själv måste åtgärda fel och stå för kostnaderna om det vid besiktningen upptäcks fel på exempelvis katalysatorn.

Senast uppdaterad 12 oktober 2020