Tips vid resa med bil i Europa

Inför en längre bilresa är det bra att förbereda bilen så att den klarar resan. Det är också bra att ta reda på vilka olika regler som gäller i de länder du kommer resa till eller genom. 

Andra EU-länders regler

Det finns gemensamma regler för alla EU-länder, men det finns även skillnader som är bra att känna till.

Varningstriangel och reflexväst
Du behöver ha reflexväst och varningstriangel lättåtkomligt i bilen.
 • Miljözoner

  Ta reda på vilka regelverk som gäller för olika miljözoner. Det kan till exempel vara ett krav att du kan visa klistermärke/certifikat för att få köra in i vissa europeiska städer. 

  Regelverk för miljözoner hos urbanaccessregulations.eu

 • Användning av mobiltelefon

  I många länder i Europa är det förbjudet att köra och prata i mobiltelefon utan att använda handsfree. I Spanien måste mobilen kopplas till bilens fasta högtalare och du riskerar böter om du bryter mot denna regel. 

 • Förbud mot dubbade vinterdäck

  Det är förbjudet att köra med dubbade vinterdäck i Tyskland och Polen. Eftersom du oftast åker genom Tyskland när du ska vidare ut i Europa innebär det dubbdäcksförbud. 

  Däckregler i Europa hos Riksförbundet M Sverige

Miljödekal​​ i Tyskland

I flera större städer i Tyskland är det krav på att bilar ska ha en miljödekal monterad på vindrutan. Det kan ta cirka en vecka att få dekalen så beställ den i god tid. Exempel på företag som säljer miljödekaler är Dekra.

Förbered bilen

Klarar din bil en lång resa? Serva gärna bilen innan du reser iväg och byt ut de delar som riskerar att gå sönder. Det är alltid tråkigt att bli stående vid vägen med en bil som gått sönder. Samma sak gäller såklart för din mc eller husbil.

Brist på hyrbilar i Europa

Det är stor brist på hyrbilar i Europa och det innebär att det kan bli svårt att få tag i en bil om din egen skadas eller går sönder under resan.

Detta kan vara bra att tänka på för att göra det lite smidigare för dig:

 • Packa i resväskor, det gör det enklare om du behöver flyga hem.
 • Ha så lite packning som möjligt om du behöver ta dig vidare med taxi eller buss. 
 • Det är bra att ha luft i resekalendern så att inte hela resplanen faller om du blir kvar på en ort ett tag på grund av att din bil är skadad och det inte går att få tag i en hyrbil.
 • Ha extra utrymme i reskassan för att kunna betala eller lägga ut för eventuella merkostnader som kan uppstå om du inte kan fortsätta resan som planerat. 

Bra att veta innan du reser

Relaterat innehåll

Senast uppdaterad 17 juni 2022