Resa med bil i Europa

Förbered dig ordentligt innan och ta reda på vilka regler som gäller i det land du ska besöka. Då slipper du förhoppningsvis obehagliga överraskningar och kan njuta av en härlig resa.

Förbered bilen

Klarar din bil en lång resa? Serva gärna bilen innan du reser iväg och byt ut de delar som riskerar att gå sönder. Det är alltid tråkigt att bli stående vid vägen med en bil som gått sönder. Samma sak gäller såklart för din mc eller husbil.

Viktig information

Från och med 30 juni öppnar UD för resor till 10 länder, Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Schweiz och Spanien.

Om du planerar att åka söderut med bilen är det viktigt att du är medveten om de eventuella utmaningar som kan inträffa om du skulle råka ut för driftstopp i någon av de länder med restriktioner eller de länder som varit nedstängda under en längre period. Dessa länder kan ha utmaningar när det gäller tillgång till hyrbilar, hotell och resealternativ. Därför är det viktigt att du har marginaler både i form av reskassa för utlägg och tid i din planering.

Bilförsäkringens villkor gäller som vanligt men vid en skada på bilen eller om föraren drabbas av olycksfall eller sjukdom kan det innebära längre handläggningstid då alternativa lösningar kan behövas för person- och fordonstransport.

Tänk på att hemförsäkringens reseskydd inte gäller för de länder och regioner som UD avråder dig att resa till. 

Läs om reseskyddet

Regler i EU-länderna att känna till

När du ska köra i Europa​ finns det en del saker som du behöver tänka på och känna till.

 • Reflexvästen ska vara tillgänglig för föraren inifrån bilen så att den kan tas på innan man kliver ur bilen på en trafikerad väg. 
  Beställ reflexväst​

 • Varningstriangeln ska finnas lättåtkomlig. Blir du stoppad utan triangel i bilen kan du få böter i vissa länder.
  Beställ varningstriangel

 • I många länder i Europa är det förbjudet att köra och prata i mobiltelefon utan att använda handsfree. I Spanien måste mobilen kopplas till bilens fasta högtalare. Den som åker fast riskerar böter.

 • Det är förbjudet att köra med dubbade vinterdäck i Tyskland och Polen​. Eftersom du oftast åker genom Tyskland när du ska vidare ut i Europa innebär det dubbdäcksförbud.
  Läs mer om däckregler i Europa

 • Ta reda på vilka regelverk som gäller för olika miljözoner, det kan till exempel vara krav på att du ska kunna visa upp ett klistermärke/certifikat för att få köra in i vissa städer i Europa.
  Regelverk för miljözoner

Miljödekal​​ i Tyskland

I flera större städer i Tyskland har man infört krav på att bilar ska ha en miljödekal monterad på vindrutan. Läs mer på Transportstyrelsen om kravet på miljödekal