Resa med bil i Europa

Förbered dig ordentligt innan och ta reda på vilka regler som gäller i det land du ska besöka så slipper du obehagliga överraskningar. ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Förbered bilen

Klarar din bil en lång resa? Serva gärna bilen innan du reser iväg och byt ut de delar som riskerar att gå sönder. Det är alltid tråkigt att bli stående vid vägen med en bil som gått sönder. Samma sak gäller såklart för din mc eller husbil.

Regler för EU-länderna att känna till

När du ska köra i Europa​ finns det en del saker som du behöver tänka på och känna till.

  • Reflexvästen ska vara tillgänglig för föraren inifrån bilen så att den kan tas på innan man kliver ur bilen på en trafikerad väg. Beställ en reflexväst​
  • Varningstriangeln ska finnas lättåtkomlig. Blir du stoppad utan triangel i bilen kan du få böter i vissa länder. Beställ en varningstriangel
  • I många länder i Europa är det förbjudet att köra och prata i mobiltelefon utan att använda handsfree. I Spanien måste mobilen kopplas till bilens fasta högtalare. Den som åker fast riskerar böter.
  • Det är förbjudet att köra med dubbade vinterdäck i Tyskland och Polen​. Eftersom du oftast åker genom Tyskland när du ska vidare ut i Europa innebär det dubbdäcksförbud. Läs mer om däckregler i Europa

Miljödekal​​ i Tyskland

I flera större städer i Tyskland har man infört krav på att bilar ska ha en miljödekal monterad på vindrutan. Läs mer på Transportstyrelsen om kravet på miljödekal

Grönt Kort – ett försäkringsbevis

Grönt Kort är ett bevis på att fordonet är försäkrat i Sverige. Grönt Kort är kostnadsfritt och gäller i alla länder som omfattas av Gröna Kort-avtalet. Bilar och mc från de anslutna länderna kan fritt köras över gränserna utan att extra försäkringar krävs.

​I vissa länder behöver man ha med sig ett Grönt Kort. Det kan även vara bra att ha med försäkringsbrev eller annat dokument med försäkringsnummer och kontaktuppgifter till If.

Läs mer om Grönt Kort och gör din beställning​

Skadeanmälningsblankett

Om du krockar med bilen utomlands behöver du fylla i en skadeanmälningsblankett. Den blågula blanketten är enligt internationell standard så det går bra att använda den utanför Sverige. Har du ingen blankett i bilen kan du beställa en av oss. 

Beställ skadeanmälningsblanketten här

Bilförsäkring vid resa utomlands

– Trafiken utomlands är ofta mer aggressiv än vad man är van vid hemma. Det är lätt hänt att bilen får en buckla, och då är det skönt att veta att försäkringen ersätter skadan. Ta det lugnt på vägarna och ha en trevlig bilsemester, säger Johan Granholm, motorspecialist här på If.​​​​

Så gäller bilförsäkringen utomlands

En helförsäkring ger ersättning för skador på den egna bilen även om du är skyldig till skadan. Har din bil gällande vagnskadegaranti ger det samma skydd som en helförsäkring. Med tilläggsförsäkringen BilXtra får du hyra bil i upp till 45 dagar om du råkar ut för en skada som vi ersätter. I Stor Bilförsäkring ingår hyrbil.

Risk för stöld

Stöld- och inbrottsrisken ökar när du kör bil utomlands. Bilar med utländska skyltar är extra intressanta. När du stannar för ett längre stopp bör allt redan vara undanstoppat i bagageluckan och takboxen. Gör gärna ett kort "plocka-undan-stopp" innan ni parkerar. Det finns ligor som bevakar parkeringsplatser speciellt vid populära utflyktsmål.​

I östra Europa måste bilen vara utrustad med en godkänd elektronisk startspärr (immobilizer) och registreringsnumret ingraverat i bilens glasrutor för att stöldförsäkringen ska gälla.

Om du råkar ut för en skada

Du behöver inte kontakta något försäkringsbolag i det land skadan har hänt. Ring If Assistance på +46 8 625 44 59 så tar de hand om dig och sköter kontakten med andra bolag om det behövs.

Tänk på att inte underteckna dokument eller handlingar som du inte förstår.​​

Läs mer om försäkringen

Bilförsäkring
Mc-försäkring

Resa med husbil eller husvagn

A​tt ta husbilen på bilsemester ger stora möjligheter till att resa lite oplanerat. Det finns dock några saker du behöver tar reda på innan ni reser.​ ​​​För att slippa obehagliga överraskningar och dyra böter är det bra att ta reda på vilka regler som gäller när man kör husbil eller tar med husvagnen ut i Europa. Det kan vara regler på färjan, motorvägsavgifter och miljözoner som du ska känna till.

Körkortsregler för husbil
Regler för husbilar

Din försäkring

Husbilsförsäkringen gäller i de länder som är anslutna till det så kallade Gröna kortsystemet.
Husvagnen behöver ingen egen trafikförsäkring. Dragbilens försäkring gäller för skador som du orsakar med husvagnen. Försäkringen gäller i de länder som ingår i Gröna kortsystemet. Uppge husvagnens registreringsnummer när du beställer Grönt kort till bilen.

Här kan du kostnadsfritt beställa Grönt kort.

Tips till dig som har med barn på husbils- och husvagnssemester

  • Alltid bra om inredningen passar just din familjs storlek. Barnen kanske sover på olika tider eller har olika utrymmesbehov beroende av ålder. Tänk kreativt!
  • Välj dynor med praktiska färger. Det är svårt att undvika fläckar hur försiktig man än är. Välj gärna ett smutsavvisande tyg, eller behandla det med spray innan ni reser.
  • Köket i husvagnen är farligt för barn, precis som hemma. Var särskilt uppmärksam om du har gaslågor placerade intill rundsittgruppen.

Regler i Europa

Förbered dig genom att läsa om reglerna som gäller i Europa.

Att bila i Europa
Regler i olika länder
Tips från Konsument Europa

Tips inför bilresan i Europa

Här kan du läsa mer om saker som du bör tänka på när du ska bila i Europa.

Långa bilresor
Reseförsäkring
Utlandsresekort

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Vi tar upp ämnen som berör vardagen för bilägare och förare. Anmäl dig och få erbjudanden, tips och råd från oss.

Inför bilresan

Smarta tips
 
Se filmen med tips för smidig bilresa.