Bila i Europa

Förbered dig ordentligt innan och ta reda på vilka regler som gäller i det land du ska besöka. Då slipper du förhoppningsvis obehagliga överraskningar och kan njuta av en härlig resa.

Andra EU-länders regler

Det finns gemensamma regler för alla EU-länder, men det finns även skillnader som är bra att känna till.

 • Reflexväst

  Reflexvästen ska vara tillgänglig för föraren inifrån bilen så att den kan tas på innan man kliver ur bilen på en trafikerad väg. 
  Beställ reflexväst​
 • Varningstriangel

  Varningstriangeln ska finnas lättåtkomlig. Blir du stoppad utan triangel i bilen kan du få böter i vissa länder.
  Beställ varningstriangel
Varningstriangel och reflexväst
Du behöver ha reflexväst och varningstriangel lättåtkomligt i bilen.
 • Miljözoner

  Ta reda på vilka regelverk som gäller för olika miljözoner. Det kan till exempel vara ett krav att du kan visa klistermärke/certifikat för att få köra in i vissa europeiska städer. 
  Regelverk för miljözoner
 • Användning av mobiltelefon

  I många länder i Europa är det förbjudet att köra och prata i mobiltelefon utan att använda handsfree. I Spanien måste mobilen kopplas till bilens fasta högtalare och du riskerar böter om du bryter mot denna regel. 
 • Förbud mot dubbade vinterdäck

  Det är förbjudet att köra med dubbade vinterdäck i Tyskland och Polen. Eftersom du oftast åker genom Tyskland när du ska vidare ut i Europa innebär det dubbdäcksförbud. 
  Läs mer om däckregler i Europa

Miljödekal​​ i Tyskland

I flera större städer i Tyskland är det krav på att bilar ska ha en miljödekal monterad på vindrutan. Det kan ta cirka en vecka att få dekalen så beställ den i god tid. Exempel på företag som säljer miljödekaler är Dekra

Förbered bilen

Klarar din bil en lång resa? Serva gärna bilen innan du reser iväg och byt ut de delar som riskerar att gå sönder. Det är alltid tråkigt att bli stående vid vägen med en bil som gått sönder. Samma sak gäller såklart för din mc eller husbil.

Brist på hyrbilar i Europa

Det är stor brist på hyrbilar i Europa och det innebär att det kan bli svårt att få tag i en bil om din egen skadas eller går sönder under resan.

Detta kan vara bra att tänka på för att göra det lite smidigare för dig:

 • Packa i resväskor, det gör det enklare om du behöver flyga hem.
 • Ha så lite packning som möjligt om du behöver ta dig vidare med taxi eller buss. 
 • Det är bra att ha luft i resekalendern så att inte hela resplanen faller om du blir kvar på en ort ett tag på grund av att din bil är skadad och det inte går att få tag i en hyrbil.
 • Ha extra utrymme i reskassan för att kunna betala eller lägga ut för eventuella merkostnader som kan uppstå om du inte kan fortsätta resan som planerat. 

Bra att veta innan du reser

Relaterat innehåll

Senast uppdaterad 17 juni 2022