Försäkring för importerad bil

Vid import av bil från ett annat EU-land eller ett EES-land ska bilen ha en svensk trafikförsäkring i 30 dagar från köpet även om bilen fortfarande är registrerad i landet du köper den ifrån. ​​

Ansök om tillfällig registrering

Denna EU-regel finns till för att du som köpare ska kunna försäkra bilen i Sverige och ha 30 dagar på dig att köra hit bilen och registrera in den i Sverige. När du köper en bil utomlands får du köra bilen i Sverige i sju dagar från det att bilen togs in i landet. Efter det måste du registrera bilen i Sverige för att få köra med den.

Du kan ansöka om tillfällig registrering hos Transportstyrelsen. Du riskerar böter om du kör med bilen från den åttonde dagen om du inte har registrerat bilen. Om du inte kommer med bilen till Sverige inom 30 dagar, och inte ansökt om tillfällig registrering hos Transportstyrelsen under denna period, måste du ordna med försäkring i det land där du köpte bilen.

Så här går det till

  • Ring oss på telefon 0771-655 655 för att ordna en försäkring. Vi behöver chassinumret på bilen.
  • Du kan välja mellan tre omfattningar; trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring. Tänk på att importerade bilar saknar vagnskadegaranti. Därför rekommenderar vi helförsäkring om du köpt en nyare bil.
  • Försäkringen gäller i max 30 dagar och upphör om bilen får ett svenskt registreringsnummer under denna period. Vi betalar inte tillbaka pengarna för 30-dagarsförsäkringen även om bilen registreras i Sverige.

Registreringsbesiktning

När du importerar en bil till Sverige måste bilen registeringsbesiktigas för att säkerställa bilens tekniska identitet och att den uppfyller säkerhets- och miljökraven. Innan du beställer tid för registreringsbesiktning måste ursprungskontrollen vara godkänd.

Ursprungskontroll

Alla fordon som importeras av annan än registrerade importörer/generalagenter ska genomgå en ursprungskontroll för att undvika att stulna eller efterlysta fordon registreras i Sverige. Ursprungskontrollen görs av Transportstyrelsen och från och med 1 januari 2024 kostar det 1 240 kronor.

Försäkring för tillfällig registrering

Om ursprungskontrollen ska göras efter den sjunde dagen behöver du ett trafikförsäkringsbevis för tillfällig registrering. Ring oss på telefon 0771-655 655 om du behöver ett sådant bevis. Det kostar 800 kronor.

Senast uppdaterad 2024-01-25