Våra försäkringar

Kul att ni gillar oss. Tack!

Baserat på över 10 000 omdömen på

Alla försäkringar

Vanliga frågor och svar om försäkringar

Vilka försäkringar måste man ha?

Fordon som måste ha trafikförsäkring

Enligt lag måste du ha trafikförsäkring för de fordon som trafikförsäkringspliktiga. Om fordonet är avställt behövs ingen trafikförsäkring. Exempel på fordon som måste vara trafikförsäkrade:

  • Personbil och lätt lastbil

  • Motorcykel

  • Moped och mopedbil

  • A-traktor

  • Fyrhjuling/ATV

  • Snöskoter

Det finns ingen lag som säger att man måste ha vare sig hem- villa- eller fritidshusförsäkring.

Däremot kan hyresvärden kräva att du har hemförsäkring. Om du belånar ditt hus eller bostadsrätt brukar banken kräva att bostaden är fullvärdesförsäkrad. Samma sak gäller för fritidshus – banken kan kräva att fritidshuset är försäkrat för att du ska få lånet beviljat. 

Vilka försäkringar bör man ha?

Det enkla svaret är att du bör ha någon form av försäkring för det du äger. Hur omfattande försäkringen är och för vilka belopp den ska gälla kan du fundera över. Hur skulle du klara dig rent ekonomiskt om du inte försäkrar det du äger? 

Trafikförsäkring

En trafikförsäkring för bilen och andra trafikförsäkringspliktiga motorfordon som inte är avställda ska du enligt lag alltid ha.

Hemförsäkring

En viktig försäkring som gäller både för dina saker och för dig i form av ansvars- och rättsskydd, reseskydd samt att den ger ersättning vid rån och överfall. 

  • Banker och låneinstitut kan kräva att du har försäkring för hus eller lägenhet som du vill belåna.
  • Hyresvärden kan kräva att du har hemförsäkring för att du ska få hyreskontraktet.

Barnförsäkring

Alla som har möjlighet att teckna en bör göra det så tidigt som möjligt. Förskole- och skolbarn har vanligtvis en olycksfallsförsäkring genom kommunen. Det gäller dock inte om barnet drabbas av allvarlig sjukdom som exempelvis diabetes typ 1 eller cancer. 

Här kan du läsa mer om varför barnförsäkringen är viktig.

Sjukdom och olycksfall

En kombinerad sjuk- och olycksfallsförsäkring är det bästa. Den gäller både om du skadar dig i en olyckshändelse eller om du får en allvarlig sjukdom. Om du inte har möjlighet att teckna en sjuk- och olycksfallsförsäkring kan du alltid välja olycksfallsförsäkring. Den teckna utan att fylla i en hälsodeklaration. 

Här kan du läsa om varför personförsäkringar behövs.

Livförsäkring

Bra att ha om du har barn eller lån tillsammans med någon. Om det är osäkert att den efterlevande klarar ekonomin när den ena parten avlider är livförsäkringen bra att ha.

Djurförsäkring

Veterinärkostnader kan bli dyra och dessa kostnader täcks inte av hemförsäkringen.

Vilka försäkringar är onödiga?

Produktförsäkringar

När du köper en ny, riktigt dyr kamera, dator eller telefon, tvättmaskin o.s.v. blir du ofta erbjuden att köpa en extra försäkring av säljaren. Dessa produktförsäkringar är ofta onödiga eftersom sakerna redan ingår i hemförsäkringen.

Om du vill ha försäkring som gäller för oförusedda händelser, som till exempel att du tappar kameran eller spiller ut kaffet över datorn, kan du istället välja hemförsäkring med tilläggsförsäkringen Otur. Den tilläggsförsäkringen kostar mindre och gäller i princip alla dina saker. 

Cykelförsäkring

Cykeln täcks också av hem­försäkringen, upp till 35 000 kronor. Har du en dyrare cykel kan du tilläggsförsäkra cykeln upp till dess fulla värde. 

Id-skydd

Id-skydd ingår i den vanliga hemförsäkringen, vilket betyder att du inte behöver ett extra skydd.

Får jag rabatt om jag samlar mina försäkringar?

Ja, när du samlar dina försäkringar hos oss kan du få upp till 15 % rabatt med vårt förmånsprogram. 

Jag vill se vilka rabatter jag kan få

Vilka försäkringar har jag hos If?

För att se vilka försäkringar du har hos oss loggar du in på Mina sidor med bank-id. 

Logga in på Mina sidor för privatpersoner

Kan jag teckna försäkring på helgen?

Ja, du kan teckna försäkringar på helgen. Våra webbshoppar är öppna dygnet runt och kundservice har öppet på telefon 9-16 på helger.